Przepisy kulinarne

GardiaSowa kuchnia

Dorota bardzo lubi gotować, a jej ulubioną kuchnią jest kuchnia włoska. Nie zawsze trzyma się ściśle przepisu, wprowadza swoje własne innowacje. Jak poradziła sobie dzisiaj w kuchni z Robertem Sową? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".

Duszona jagnięcina z figami, daktylami i morelami

Składniki dla 4 osób:
600 g mięsa z udźca jagnięcego
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cynamonu indonezyjskiego
1 opakowanie przyprawy kebab-gyros Prymat
1 łyżka soku z cytryny
1 żółta cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki syropu klonowego
6 suszonych fig
6 suszonych daktyli
4 suszone morele
1 pęczek świeżej mięty
4 łyżki prażonych płatków migdałów
500 ml bulionu mięsnego Kucharek
200 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:
Pokrojone w dużą kostkę mięso połączyć z marynatą i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowaną jagnięcinę obsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, syrop klonowy, wino, bulion oraz przyprawy i dusić przez godzinę. Następnie dodać pokrojone suszone owoce i 1 pęczka posiekanej mięty i całość gotować, aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowaną jagnięcinę z owocami doprawić do smaku, przed podaniem posypać prażonymi płatkami migdałów i posiekaną świeżą miętą.

Nadziewany serem kozim z ciemnym kremem balsamico szynka hiszpańska z pieczonymi figami 

Składniki dla 4 osób:
400 g pokrojonej w plastry hiszpańskiej szynki Joselito Gran Reserva
8 świeżych fig
500 g sera koziego
4 łyżki prażonych orzeszków piniowych
1 pęczek rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki ciemnego kremu balsamico
8 suszonych pomidorów
Pieprz indyjski grubo mielony Prymat
Papryka słodka węgierska

Sposób przygotowania:
Świeże figi naciąć, nadziać serem kozim, oprószyć słodką papryką węgierską i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Figi posypać orzeszkami piniowymi i piec 5-10 minut w temperaturze 180oC. Szynkę hiszpańską ułożyć na talerzach, dodać rukolę, suszone pomidory i pieczone figi z serem kozim. Całość skropić ciemnym kremem balsamico i oliwą z oliwek, przed podaniem posypać grubo mielonym pieprzem indyjskim.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0