Frykasy z Kodnia, czyli tradycyjne dania na Wielkanoc. Gospodyni zdradza swoje przepisy

''Wielkanocne frykasy z Kodnia'', reporter: Piotr Wojtasik.
Na Wielkanoc przygotuj świąteczne dania według przepisów Pauliny Pietrusik, gospodyni z Kodnia. Skorzystaj z tradycyjnych przepisów na żur, pieczeń drobiową, masło pokrzywowe, domowy chleb, pasztet jajeczno-pieczarkowy, jajka kiszone w burakach i sernik z kwiatami.

Żur tradycyjny

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw,
    • zakwas z mąki żytniej i owsianej
      • 2 łyżki mąki
        • pieprz, sól i majeranek do smaku
          • czosnek
            • 3-4 grzyby suszone,
              • kwaśna śmietana 2/3 szklanki,
                • biała kiełbasa ugotowana i pokrojona w kostkę lub plasterki,
                  • musztarda 2-3 łyżki

                    Zakwas na żur

                    Przygotowujemy 3-4 dni potrzebujemy 1 litr wody i kilogram mąki, zakwas „dokarmiamy” przez kilka dni zaczynamy od przegotowania 1 litra wody, do którego na początku wsypujemy ½ szklanki mąki żytniej, czynność powtarzamy stopniowo dosypując mąki, ostatniego dnia wsypujemy ½ szklanki mąki owsianej, zakwas dopóki dojrzewa powinien stać w ciepłym miejscu dodajemy liść laurowy, czosnek, ziele angielskie , nie dodajemy soli.

                    Przygotowanie:

                    Wywar zagotować z zakwasem wymieszanym ze śmietaną i mąką, dodać kiełbaskę, chwilę pogotować i doprawić do smaku ziołami i musztardą. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić, połączyć z wywarem.

                    Pieczeń drobiowa z jajkiem i marchewką

                    Składniki:

                    • 1 kg surowego, zmielonego mięsa drobiowego
                      • jajka surowe - 2 szt.
                        • jajka ugotowane - 3 szt.
                          • 2 średniej wielkości marchewki ugotowane
                            • bułka namoczona w mleku
                              • sól, pieprz
                                • ulubiona przyprawa do drobiu
                                  • czosnek, kolendra, pietruszka

                                    Przygotowanie:

                                    Łączymy ze sobą składniki pieczeni. Do wysmarowanej foremki i obsypanej bułką wykładamy ½ porcji mięsa na nim układamy całe ugotowane jajka i marchewki, następnie przykrywamy resztą mięsa pieczemy ok. godzinę w 180 st. C.

                                    Podajemy z dodatkiem sosów owocowych np. z berberysu, żurawiny, musztardą lub ćwikłą.

                                    Masło pokrzywowe

                                    Składniki:

                                    • masło śmietankowe
                                      • 1 łyżka oliwy
                                        • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
                                          • garść młodej pokrzywy
                                            • sól

                                              Przygotowanie:

                                              Miksujemy oliwę z czosnkiem i młodą pokrzywą następnie dodajemy masło śmietankowe, sól i znowu miksujemy. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.

                                              Chleb graham bez zakwasu z drożdżami

                                              Składniki:

                                              • mąka graham 1 kg
                                                • sól
                                                  • 10 dag drożdży
                                                    • nasiona: sezam, siemię lniane, nasiona słonecznika, dyni

                                                      Przygotowanie:

                                                      Drożdże rozprowadzamy w ½ szklanki przegotowanej ciepłej wody z 1 łyżką cukru – drożdże muszą ruszyć. Wsypujemy mąkę, nasiona, czarny pieprz grubo mielony, po czym zagniatamy. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy otrębami pszennymi. Wykładamy ¾ jej wysokości i czekamy, aż podrośnie na równo z blaszką. Pieczemy ok. godzinę w 190 stopni C.

                                                      Sernik z kwiatami

                                                      Sernik z jadalnymi kwiatami i syropem sosnowym lub konfiturą z berberysu, konfiturą z włoskiego orzecha

                                                      Składniki:

                                                      • ser twarogowy lub 2 duże jogurty greckie
                                                        • 2 budynie w proszku
                                                          • 5 jajek
                                                            • około 3/4 szklanki cukru
                                                              • cukier waniliowy
                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  Łączymy ze sobą wszystkie składniki po czym wylewamy do natłuszczonej formy i wyłożonej biszkoptami lub herbatnikami. Pieczemy około godzinę w 180 stopni C. Sernik możemy udekorować słodką polewą, ulubioną konfiturą czy syropem. W sezonie warto spróbować z jadalnymi kwiatami: forsycją, stokrotkami, mniszkiem lekarskim czy miętą. Oczyszczone kwiaty układamy na powierzchni przestudzonego sernika, następnie zalewamy lekko stężałą przezroczystą galaretką i wstawiamy do lodówki.

                                                                  Pasztet jajeczno-pieczarkowy

                                                                  Składniki:

                                                                  • 15 dag sera żółtego
                                                                    • marchewka ugotowana i pokrojona w grubą kostkę
                                                                      • 1 op. zielonego groszku
                                                                        • 12 ugotowanych jajek
                                                                          • 2 surowe jajka
                                                                            • sól, pieprz ziołowy
                                                                              • 2 łyżki domowego majonezu
                                                                                • pietruszka zielona natka lub szczypior
                                                                                  • 20 dag pieczarek

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podduszamy na oleju bez cebuli, ścieramy ser żółty, dodajemy jaja, warzywa i drobno pokrojone zioła świeże. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i przekładamy do natłuszczonych, wysypanych bułką foremek. Pieczemy w 180 st. C około 50 minut. Podajemy na ciepło z dowolnym sosem.

                                                                                    Jajka kiszone w burakach

                                                                                    Sok z kiszonych buraków

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 1 kg buraków
                                                                                      • 2 l przegotowanej wody
                                                                                        • 1 czubata łyżka soli
                                                                                          • 3-4 ząbki czosnku
                                                                                            • skórka razowego chleba na zakwasie

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry, wrzucić do dużego słoja i zalać wodą. Dodać ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę chleba, w celu przyspieszenia fermentacji. Można dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Raz dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjąć skórkę z chleba. Kiszone buraki są gotowe po ok. 5-7 dniach.

                                                                                              Jajka kiszone

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 2 szklanki soku z kiszonych buraków
                                                                                                • ½ szkl. octu jabłkowego
                                                                                                  • 10 dag miodu, 2 laski cynamonu
                                                                                                    • 3 goździki
                                                                                                      • 4 ziarenka ziela angielskiego
                                                                                                        • 2 listki laurowe
                                                                                                          • 1 łyżeczka pieprzu
                                                                                                            • 3 obrane ząbki czosnku

                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                              Zalewę gotować przez 5 minut. Przestudzić. Zalać tym 8 jaj ugotowanych na twardo.

                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                              Sekret idealnego sernika wielkanocnego. Sebastian Olma: "Na pewno nie opadnie"

                                                                                                              Kiszonki na zdrowie. Jak przygotować zakwas buraczany i na żur?

                                                                                                              Wielkanocne baby, babki i babeczki

                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości