Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową, minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami, fricasse z grzybami i serem dojrzewającym oraz suflety ze szpinakiem. To wegetariańskie, pełnowartościowe dania, które możemy przygotować na cały dzień. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN. Smacznego!Frittata ze słodkimi ziemniakami i salsą pomidorową
Salsa pomidorowa - składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych
- 200 ml oliwy z oliwek
- 50 g małych kaparów
- 1 mały pęczek świeżej bazylii
- 1 mała łyżka soli i pieprzu
- 100 g prażonych migdałów
- Pomidorki malinowe potnij w kostkę, przełóż do miski i dodaj oliwę z oliwek, posiekane kapary, listki bazylii, sól, pieprz i prażone migdały.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Frittata - składniki:
- 8 jajek
- 200 g tartego sera mozzarella
- 1 mały pęczek kolendry
- 0,5 kg słodkich ziemniaków
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 cebule szalotki
- 1 szt. czerwonego chili
- 1 małe opakowanie rukoli
Sposób przygotowania frittaty:
- W misce za pomocą widelca rozbij jajka z tartym serem mozzarella i posiekaną kolendrą, odstaw.
- Słodkie ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę, podsmaż na patelni z dodatkiem posiekanej szalotki i czerwonego chili.
- Gdy ziemniaki lekko zmiękną, dodaj na patelnie rozbite jajka z serem mozzarella i kolendrą, delikatnie zamieszaj i poczekaj, aż jajka zaczną się ścinać. Następnie wstaw patelnię do piekarnika na 6 minut do temperatury 210 st. C.
- Wyjmij i przełóż na deskę za pomocą plastikowej łyżki bądź szpachelki. Polej salsą pomidorową i posyp świeżymi liśćmi rukoli.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami
Składniki na minestrone z białą fasolką, warzywami i świeżymi ziołami:
- 1 duży pęczek włoszczyzny
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 sztuki liścia laurowego i ziela angielskiego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 mała łyżka płatków chili
- 5 ząbków czosnku
- 200 g białej fasoli konserwowej
- 2 l wywaru warzywnego
- 0,5 kg pomidorów malinowych
- 1 pęczek bazylii i pietruszki
- 1 łyżka soli i czarnego pieprzu
- oliwa z oliwek do polania
Sposób przygotowania minestrone:
- Pęczek włoszczyzny (marchew, cebula, seler, pietruszka, por, seler naciowy) obierz i pokrój w 1 cm kostkę, podsmaż w garnku na oleju z dodatkiem liści laurowego i ziela angielskiego przez 5 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, płatki chili, posiekany czosnek, fasolę białą konserwową i duś na małym ogniu około 10 minut.
- Warzywa podlej wywarem warzywnym i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory, świeże posiekane zioła (bazylia, pietruszka) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Nalej porcję zupy na talerz i polej oliwą z oliwek.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Warzywne fricasse z grzybami, serem dojrzewającym i szpinakiem
Składniki na warzywne fricasse:
- 1 sz. zielonej cukinii
- 0,5 kg boczniaków ostrygowych
- 4 szt. grzybów portobello
- 250 g szarej pieczarki
- 2 szt. cebuli szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 1 mały pęczek świeżego tymianku
- 200 ml białego wina
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 0,5 l słodkiej śmietany 36%
- 1 opakowanie młodego szpinaku
- 200 g sera dojrzewającego
- 1 łyżka soli i czarnego pieprzu
- 1 opak. roszponki
- 1 świeża pszenna bagietka
Sposób przygotowania warzywnego fricasse:
- Cukinię, mieszankę grzybów, szalotkę, czosnek i świeży tymianek podsmaż na oleju na złoty kolor. Całość podlej białym winem, poczekaj, aż odparuje, podlej wywarem warzywnym. Gdy odparuje do połowy dodaj słodką śmietanę listki młodego szpinaku.
- Gdy całość zgęstnieje dodaj kawałki sera dojrzewającego i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotową porcję przełóż na półmisek, udekoruj roszponką i dodaj kawałki bagietki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Suflety ze szpinakiem i kozim serem
Składniki na suflety ze szpinakiem i kozim serem:
- 500 g młodego szpinaku
- 25 g masła
- sól, czarny pieprz do smaku
- 2 szt. szalotki
- 4 główki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała łyżka pieprzu cayene
- 200 ml mleka
- 200 ml koziego sera twarogowego
- 100 g sera pecorino
- 3 żółtka
- 4 białka
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 500 g miksu sałat
Sposób przygotowania sufletów:
- Liście młodego szpinaku podsmaż na maśle, dopraw do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu odcedź na papierowy ręczniku i drobno posiekaj.
- W rondelku podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaj mąkę i pieprz cayene, dalej smaż i po 2 minutach dodaj mleko, gotuj aż całość zgęstniej i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrusz kozi ser twarogowy z serem pecorino, dodaj posiekany szpinak i żółtkami. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
- Ubij białka na sztywno i dodaj do masy, masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wstaw do pieczenia 15 minut do temp. 190 st. C.
- Wyjmij gorące suflety i podwaja z kwaśną śmietaną oraz mieszanymi sałatami.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Zobacz też:
Tłusty czwartek. Przepis na pączki, łatwy i przyjemny!
Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Smaczne i zdrowe dania z polskich składników. Pomysły dietetyka na cały dzień
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"