Francuskie potrawy z polskim akcentem, czyli Mikołaj Rey i propozycje na dania z serami

Mikołaj Rey w kuchni Dzień Dobry TVN
Krem z kalafiora z wędzonym oscypkiem, grzanki serowe z sosem beszamelowym, a może stek z sosem z sera pleśniowego? Przygotuj dania według przepisów Mikołaja Reya.

Sałatka „Ciepła Kózka”

Składniki:

  • zielona sałatka (lub miks ulubionych sałat)
    • wędzony boczek
      • roladka koziego sera najlepiej « Sainte Maure de Touraine »
        • 2 pomidory
          • bagietka

            Sos vinaigrette

            • oliwa z oliwek
              • olej z pestek winogron
                • ocet balsamiczny
                  • musztarda Dijon
                    • kilka orzechów włoskich i orzeszków piniowych
                      • ząbek czosnku
                        • miód
                          • tymianek

                            Składniki na sos miksujemy. Sałatę polewamy na koniec, aby jej nie sparzyć.

                            Sałatka „Ciepła Kózka”, fot. Jakub Kamiński/East News

                            Krem z kalafiora z oscypkiem, pesto pietruszkowym

                            • mały kalafior
                              • litr wywaru: rosół drobiowy, lub cielęcy, bulion warzywny…
                                • 100 g białych części porów
                                  • 100 ml śmietanki 30%
                                    • 2 żółtka
                                      • 50 g masła
                                        • 40 g mąki
                                          • oscypek

                                            W bulionie gotujemy warzywa, blendujemy, całość zabielamy zasmażką. Zupę nalewamy do kokilek, dekorujemy tartym oscypkiem oraz pietruszkowym pesto.

                                            Pesto pietruszkowe

                                            • natka pietruszki
                                              • orzechy włoskie
                                                • oliwa z oliwek

                                                  Pietruszkę na pesto myjemy, osuszamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę i ulubione orzechy (np. włoskie). Wszystko mielimy, solimy do smaku.

                                                  Krem z kalafiora z oscypkiem, pesto pietruszkowym, fot. Jakub Kamiński/East News

                                                  Stek z antrykotu lub polędwicy wołowej z sosem pleśniowym, domowe frytki „poutine”

                                                  • 1 stek
                                                    • 50 g ulubionego sera pleśniowego (najlepiej francuski Roquefort)
                                                      • 50 ml śmietanki 30%
                                                        • pieprz
                                                          • ziemniaki
                                                            • olej
                                                              • ser cheddar
                                                                • sos z pieczeni lub sos demi-glace
                                                                  • opcjonalnie kilka plasterków wędzonego boczku

                                                                    Croque Monsieur (ugryź pana)

                                                                    Składniki (4 osoby):

                                                                    8 kromek ulubionego chleba (razowy, żytni, pszenne, toastowy…)

                                                                    200 g szynki

                                                                    150 g ulubionego świeżo startego żółtego sera (Comté, Emmentaler lub Gruyere)

                                                                    beszamel domowy

                                                                    zielona sałata jako dodatek

                                                                    Domowy beszamel

                                                                    • 30 g masła
                                                                      • 30 g mąki
                                                                        • 30 ml mleka
                                                                          • sól
                                                                            • gałka muszkatołowa

                                                                              Przygotowujemy beszamel - mąkę mieszamy z zimnym mlekiem, aby nie było grudek. Chleb smarujemy beszamelem, układamy wędlinę i kolejną kromkę posmarowaną beszamelem. Całość posypujemy serem startym na grubych oczkach. Całość zapiekamy.

                                                                              Zapiekanki Croque Monsieur, fot. Jakub Kamiński/East News

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Grillowane oscypki i indyk z żurawiną. Przepisy Mikołaja Reya

                                                                              Mikołaj Rey i domowa kapusta kiszona – tradycyjne przepisy

                                                                              Desery w towarzystwie kawy. Zobacz, jakie propozycje przygotował Andrzej Polan

                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości