Dziś w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował tradycyjne ciasto, które pojawia się na francuskich stołach z okazji święta Trzech Króli. Poznajcie jego przepisy.
Galette des rois z frangipane (placek królów)
Składniki:
-
2 płaty ciasta francuskiego (najlepiej okrągłe)
-
175 g zmielonych migdałów
-
175 g cukru pudru
-
175 g miękkiego masła
-
2 jajka + 1 żółtko
- 1 lub 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
• Rozgrzej piekarnik do termostatu 7/8 (220 ° C).
• Połączyć miękkie masło z cukrem, aż mieszanka będzie jednolita i lekko musująca.
• Dodaj migdały w proszku, 2 jajka i rum. Dobrze wymieszaj. Powstała mieszanka nazywa się „Frangipane” i jest farszem do naszego ciasta.
• Rozwiń ciasto na blasze do pieczenia. Połóż frangipane i rozłóż go do 2 cm od krawędzi. Przykryj drugim ciastkiem francuskim. Ściśnij boki palcami, a następnie obróć krawędź tak by przypomniało boki pizzy (wałki). Oznaczyć krawędź zębami widelca.
• Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości zimnej wodzie. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (Można po środku zrobić kominek)
• Upiec około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
Galette des rois z jabłkami
Składniki:
2 okrągłe płaty ciasta francuskiego
6 do 8 jabłek (najlepiej z ogrodu)
125 g cukru
1 saszetkę cukru z prawdziwą wanilią
10 g masła
1 żółtko jaja
1 łyżka mleka
Przygotowanie:
• Obierz jabłka i pokrój w duże plasterki.
• Na dobrze rozgrzanej patelni usmaż plasterki jabłka na maśle na dużym ogniu przez 5 minut. Dodaj cukier (waniliowy też) i wymieszaj.
• Rozłóż pierwsze ciasto francuskie i delikatnie go nakłuć. Dodać jabłka i rozłożyć je po całym cieście zostawiając wolny 2 cm od krawędzi.
• Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
• Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
• upiec około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
Galette des rois z gruszką i czekoladą
Składniki:
-
2 płaty ciasta francuskiego
-
175 g migdałów zmielonych
-
125 g cukru
-
125 g masła
-
100 g ciemnej czekolady
-
1 słoik/puszka gruszek w syropie (około 400 g)
-
3 jajka
-
1 łyżka mleka
Opcjonalnie
-
Łyżka rumu
-
50 g cukru
-
5 cl wody
-
Kilka migdałów całych
Przygotowanie:
• W misce wymieszaj miękkie masło pokrojone na małe kawałki z cukrem i proszkiem migdałowym. Dodaj jajko i mieszaj, aż dobrze się połączy. Powtórz to z drugim jajkiem. Aby dać chrupkości swojemu ciastu, dodaj kilka kawałków zmiażdżonych całych migdałów.
• Roztopić ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (minimalna moc). Ostudzić i wymieszać z kremem migdałowym, aż preparat będzie jednolity.
• Odwijać ciasto na płytce wyłożona papierem do pieczenia. Rozłożyć masę równomiernie zostawiając 2cm wolnej przestrzeni na bokach i przykryć plastrami gruszki w syropie.
• Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Zwilżyć brzeg wodą, przykryć drugim ciastem połączyć brzegi i zwinąć je na wałki do środka (jak pizza).
• Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem jaja rozcieńczonym w małej ilości mleka lub wody. Za pomocą ostrza noża delikatnie narysuj wzór na górze ciasta. Lekko ukłuć ciasto, aby nie urosło za dużo. (można po środku zrobić kominek)
• Upiec około 20/25 minut w piekarniku (ciasto powinno być dobrze zarumienione i chrupiący powyżej i poniżej).
• Powierzchnie można pokryć lukrem cytrynowym z rumem.





