Przepisy kulinarne

Francuski deser czekoladowy

Amerykanka Susan Herrmann Loomis jest zakochana w kuchni francuskiej, mało tego - wyjechała do Francji, aby Francuzów uczyć gotowania ich narodowych potraw. My też mogliśmy się przekonać o jej mistrzostwie. W kuchni Dzień Dobry TVN jest przygotowała dla nas specjały znad Sekwany: sałatkę z klasycznym sosem winegret, muszle Michała w czekoladzie oraz jagnięcinę z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry. Palce lizać!

 

 

 

Sałata z klasycznym sosem winegret

Składniki:
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 łyżeczki octu z czerwonego wina
sól morska
3 łyżki stołowe łagodnego oleju, np. arachidowego
1 łyżka stołowa oliwy extra virgin
świeżo zmielony czarny pieprz
1 mały pęczek szczypiorku
zielona sałata

Muszle Michała w czekoladzie

Składniki:
1/2 szklanki mąki
szczypta drobnej soli morskiej
7,5 łyżek stołowych masła
150 g czekolady o zawartości kakao 52 proc.
150 g czekolady o zawartości kakao 70 proc.
6 dużych jaj
1 szklanka cukru waniliowego
2-3 łyżki stołowe cukru pudru
jadalne kwiaty do przyozdobienia, np. fiołki/bratki, pierwiosnki, niezapominajki


Jagnięcina z cytryną, rozmarynem i pomidorkami cherry

Składniki:
1-2 łyżki stołowe oliwy extra virgin
8 kotletów jagnięcych, każdy o wadze ok. 120 g
drobna sól morska
świeżo zmielony pieprz
1 czubata łyżka stołowa świeżych listków rozmarynu
24 pomidorki czereśniowe
1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z cytryny
kwiat solny
pieprz

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0