W kuchni Dzień Dobry TVN, Ania Starmach przedstawiła francuską wersje obiadu, która nie jest skomplikowana w wykonaniu i można zrobić ją na słodko lub na słono!Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News
Tarta z malinami
Składniki:
garść płatków migdałowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 g mrożonych malin
1-2 łyżki zimnej wody
50 g cukru pudru
150 g masła
250 g mąki
70 g cukru
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Maliny razem z cukrem umieść na patelni, gdy owoce puszczą sok odlej go do szklanki i wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie z powrotem przelej na patelnię. Podgrzewaj aż owocowa masa zgęstnieje. Na podpieczony spód (już bez warstwy grochu) wysyp migdały, przykryj je malinami. Z wierzchu tartę możesz udekorować resztkami ciasta pociętymi w cienkie paski (chodzi nam o uzyskanie efektownej kratownicy). Zapiekaj około 20-25 minut, podawaj z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Tarta z bananami
Składniki:
1-2 łyżki zimnej wody
150 g brązowego cukru
500 ml śmietanki 36%
100 ml mascarpone
50g cukru pudru
sok z cytryny
150 g masła
250 g mąki
5 bananów
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na min 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Po tym czasie ściągnij warstwę grochu i papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Cukier wrzuć na rozgrzaną patelnie gdy zacznie się karmelizować dodaj połowę śmietanki i podgrzewaj aż te dwa składniki się połączą a masa będzie idealnie gładka. Banany pokrój w plasterki, skrop je sokiem z cytryny a następnie ułóż je na spodzie tarty. Owoce zalej przestudzoną masą karmelową. Tartę przechowuj w lodówce, tuż przed podaniem udekoruj ją resztą śmietanki ubitą z mascarpone.
Tarta z łososiem i z mozarellą
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g filetu z łososia bez skóry
100 g suszonych pomidorów
150 ml śmietanki 30%
150 g mozarelli
sól, pieprz
2 jaja
Przygotowanie:
Ciasto przełóż do foremki (może być prostokątna) ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Pomidory posiekaj, mozarellą pokrój w plasterki a łososia w kostkę. Na podpieczone ciasto nałóż te trzy składniki. Zalej je śmietanką wymieszaną z jajkami i doprawioną do smaku. Piecz przez 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Tarta z żółtym serem i szynką
Składniki:
150 g żółtego sera gruyere/gouda
200 g szynki gotowanej
1-2 łyżki zimnej wody
300 ml śmietanki 30%
szczypta soli
120 g masła
250 g mąki
sól i pieprz
4 jaja
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i wstaw na min 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je i przełóż do formy na tartę. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia, połóż na nim warstwę grochu lub ryżu i wstaw na 15 minuty do piekarnika nastawionego na 180 stopni. W misce wymieszaj jaja ze śmietanką, dopraw je do smaku. Ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w paseczki. Na podpieczony spód ciasta wysyp kawałki szynki i połowę żółtego ser, wylej masę śmietanową i posyp wierzch resztą sera. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. (jeśli ciasto bardzo się na górze zarumieni a obawiasz się że spód nadal jest surowy, przykryj je srebrna folią aluminiową).
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"