Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Masz ochotę na urozmaicenie swojej kuchni? Postaw na dania prosto z Francji. Poznaj przepisy niezawodnego Piotra Kucharskiego.

Dyniowy sernik

Składniki na dyniowy sernik:

Spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych
    • duża szczypta cynamonu
      • 60 g masła

        Nadzienie:

        • 300 g koziego kremowego serka Délice Gaulois
          • 300 g przecieru dyniowego (przepis poniżej)
            • 3 jajka
              • 1 żółtko
                • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                  • 120 g cukru pudru
                    • 1/2 łyżeczki cynamonu
                      • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
                        • 2 łyżki mąki pszennej
                          • 2 opakowaniu cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

                            Jak przygotować dyniowy sernik?

                            1. Ciastka bardzo dokładnie rozkruszamy, mieszając je z cynamonem;
                              1. Masło należy rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami;
                                1. Otrzymaną masą wykładamy do 8-10 małych foremek wielkości filiżanek do kawy;
                                  1. Serek dokładnie mieszamy trzepaczką;
                                    1. Dodajemy przecier dyniowy (przepis poniżej), jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę;
                                      1. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy;
                                        1. Masę należy wylać do foremek, wyrównać wierzch i wstawić na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. ;
                                          1. Wyjmujemy foremki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

                                            Przecier dyniowy

                                            Składniki na przecier dyniowy:

                                            • 2 dynie Hokkaido (około 2 kg)
                                              • 1-2 słoiki

                                                Jak przygotować przecier dyniowy?

                                                1. Dynię należy pokroić na ćwiartki;
                                                  1. Następnie wydrążamy pestki;
                                                    1. Kawałki dyni należy ułożyć później na blasze do pieczenia skórką do góry;
                                                      1. Wstawiamy blachę na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. (lub do momentu aż skórka będzie miękka - można to sprawdzić, wbijając widelec w dynię);
                                                        1. Wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy za pomocą blendera lub robota kuchennego, na gładką masę;
                                                          1. Kolejno należy przecedzić ją przez sitko, aby pozbyć się grudek;
                                                            1. Puree przekładamy do wyparzonych słoików i zapasteryzowujemy;
                                                              1. Tak przygotowany przecier z dyni można długo przechowywać i wykorzystywać jako baza do zupy lub dodatek do ciast.

                                                                Suflet serowy ze szczypiorkiem

                                                                Składniki na suflet serowy ze szczypiorkiem:

                                                                • 3 łyżki masła (40 g) plus porcja do posmarowania foremek
                                                                  • 3-4 łyżki bułki tartej
                                                                    • 250 ml mleka
                                                                      • 3 łyżki mąki pszennej
                                                                        • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
                                                                          • 0,5 łyżeczki soli
                                                                            • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                              • 4 duże żółtka
                                                                                • 5 dużych jajek
                                                                                  • 120 g tartego sera Fourme d’Ambert Délice Gaulois
                                                                                    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

                                                                                      Jak przygotować suflet serowy ze szczypiorkiem?

                                                                                      1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C., a ruszt/blaszkę wykładamy papierem do pieczenia;
                                                                                        1. Naczynia przygotowane do sufletów smarujemy masłem do 3/4 wysokości, do każdego wsypując bułkę tartą i dokładnie obsypując nią boki. Nadmiar bułki wysypujemy;
                                                                                          1. W garnuszku podgrzewamy mleko aż zacznie parować;
                                                                                            1. W osobnym rondelku należy rozpuścić masło i dodać mąkę. Czas na zasmażkę. Dodajmy mleko, dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa się zagęści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę i gałkę muszkatołową. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając;
                                                                                              1. Następnie przekładamy masę do miski. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka;
                                                                                                1. Ubitą pianę dodajemy partiami do miski z żółtkami i mąką, delikatnie mieszając. W trakcie należy dodać starty ser i połowę posiekanego szczypiorku;
                                                                                                  1. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do wcześniej przygotowanych foremek do sufletów. Kciukiem oczyszczamy przestrzeń dookoła foremek;
                                                                                                    1. Foremki ustawiamy na papierze w piekarniku i zmniejszamy temperaturę do 190 st. C.;
                                                                                                      1. Następnie pieczemy suflety przez około 30 minut.;
                                                                                                        1. Podajemy do spożycia niezwłocznie po przygotowaniu!

                                                                                                          Suflet serowy

                                                                                                          Cordon Bleu z warzywami i sałatką

                                                                                                          Składniki na Cordon Bleu z warzywami i sałatką:

                                                                                                          • 2 filety drobiowe
                                                                                                            • musztarda dijon
                                                                                                              • 4 plastry sera Brie Délice Gaulois
                                                                                                                • 4 plasterki szynki konserwowej
                                                                                                                  • mąka pszenna
                                                                                                                    • jajko
                                                                                                                      • bułka tarta
                                                                                                                        • sól i pieprz
                                                                                                                          • klarowane masło

                                                                                                                            Warzywa:

                                                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                                                              • czerwona papryka
                                                                                                                                • cukinia
                                                                                                                                  • bakłażan
                                                                                                                                    • 2 pomidory
                                                                                                                                      • tymianek
                                                                                                                                        • rozmaryn
                                                                                                                                          • 2 ząbki czosnku

                                                                                                                                            Sałatka:

                                                                                                                                            • natka pietruszki
                                                                                                                                              • liście selera naciowego
                                                                                                                                                • koperek
                                                                                                                                                  • mięta
                                                                                                                                                    • oliwa
                                                                                                                                                      • ocet
                                                                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                                                                          Jak przygotować Cordon Bleu z warzywami i sałatką?

                                                                                                                                                          1. Filety należy przekroić wzdłuż na połowę;
                                                                                                                                                            1. Każdy kawałek mięsa umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i rozbijamy na cienkie płaty (około 2 mm);
                                                                                                                                                              1. Po zdjęciu folii mięso smarujemy musztardą dijon, a także doprawiamy je solą i pieprzem;
                                                                                                                                                                1. Na środku układamy kawałek szynki, a na niej kolejno ser. Bokami mięsa przykrywamy całość. Następnie zwijamy roladki;
                                                                                                                                                                  1. Roladki obtaczamy w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej;
                                                                                                                                                                    1. Smażymy je na klarowanym maśle przez kilka minut z każdej strony;
                                                                                                                                                                      1. Później pieczemy roladki przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 st. C.;
                                                                                                                                                                        1. W tym czasie na oliwie z oliwek smażymy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Dodajemy zioła, posiekany czosnek, sól i pieprz. Smażymy, aż warzywa zmiękną.
                                                                                                                                                                          1. Roladki, gdy już się podpieką, podajemy wyłożone na warzywach. Na wierzchu układamy sałatkę stworzoną z ziół z odrobiną octu, oliwy z oliwek, a także soli i pieprzu dla smaku.

                                                                                                                                                                            Smacznego!

                                                                                                                                                                            Cordon Bleu

                                                                                                                                                                            Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości