Fotografia kulinarna – jak robić zdjęcia jedzenia, które sprawiają, że cieknie nam ślinka?

Dobre zdjęcia kulinarne sprawiają, że mamy ochotę zjeść potrawę ze zdjęcia. Ironiczne w profesjonalnej fotografii kulinarnej jest to, że większość fotografowanych potraw czy napojów może okazać się apetyczna na zdjęciu, lecz raczej niezjadliwa w rzeczywistości. Jakie sekrety skrywa fotografia kulinarna? Poznaj fascynującą fotografię żywności od kuchni.

Stylizowanie potraw

Nawet najlepiej przyrządzone danie, podane w nieatrakcyjny sposób, nie zachęci do jego skosztowania. Dlatego zanim powstanie piękne zdjęcie kulinarne, na którego widok "cieknie ślinka", jedzenie oraz jego otoczenie muszą zostać odpowiednio wystylizowane. Stylizacja potraw polega więc na umiejętnym dobieraniu i stosowaniu różnego rodzaju dodatków, takich jak: tła, podkłady i rewizyty, do których zalicza się między innymi: sztućce, talerze, miski, serwetki, czy deseczki.

>>> Zobacz także:

Fotografia kulinarna – jak prawidłowo oświetlić potrawy?

Przepis na dobrą fotografię kulinarną nie jest tak prosty, jak się to może wydawać. Jednym z kluczowych składników jest światło. To baza, dzięki której można sprawić, że danie będzie wyglądało świeżo i apetycznie.

Aby wykonać wysokiej jakości fotografię potrawy, potrzebne jest silne źródło tylnego światła. Może to być duże okno lub lampa. Kiedy dobrze dobierzemy główne oświetlenie padające z tyłu, teraz najważniejszym zadaniem jest odpowiednie rozjaśnienie cieni padających z przodu potrawy. Do tego bardzo dobrze sprawdzi się softboks lub blenda, dające stosunkowo rozproszone światło.

Zdjęcia kulinarne a głębia ostrości

Jaką głębię ostrości wykorzystać przy fotografii kulinarnej? Jeśli przeanalizujemy profesjonalne zdjęcia potraw w kolorowych magazynach, szybko zorientujemy się, że większość kulinarnych kompozycji jest w dużej mierze nieostra. Warto ustawić w naszym obiektywie najmniejszą możliwą głębię ostrości. Dobrym pomysłem jest użycie obiektywu o małej głębi ostrości np. 1.2, 1.4 czy 2.8.

Do fotografii kulinarnej przydatny może być również makroobiektyw, dzięki któremu można uzyskać jeszcze mniejszą głębię ostrości. Podczas pracy z takim szkłem należy przymknąć przysłonę do maksimum – głębia ostrości i tak będzie bardzo płytka.

Jeśli mamy taką możliwość, warto sięgnąć po teleobiektyw, dzięki któremu będzie możliwe zrobienie dużego zbliżenia fotografowanej potrawy.

Fotografia potraw – poradnik trików przydatnych podczas robienia zdjęć żywności

Przedstawiamy zestawienie kilku patentów, dzięki którym dowiesz się, jak robić zdjęcia jedzenia w domowym zaciszu.

1. Umieść aparat nisko, odrobinę wyżej niż wysokość fotografowanego dania. Dzięki takiej perspektywie odbiorca zdjęcia będzie miał wrażenie, że danie stoi przed nim.

2. Do fotografii kulinarnej wykorzystaj małe lusterka, które masz w domu. Odbite w ten sposób światło sprawi, że zyskasz ciekawy światłocień na swoim zdjęciu kulinarnym.

3. Fotografie potraw wyglądają najlepiej, kiedy fotografowane obiekty mają odpowiednią wilgotność i połysk. Jeśli chcesz sfotografować pieczonego kurczaka, wystarczy, że przy użyciu zwykłego pędzelka rozsmarujesz na nim odrobinę oleju roślinnego. Ten trik można wykorzystać przy naprawdę wielu zdjęciach kulinarnych.

4. Jeśli robisz zdjęcia owoców lub warzyw, najlepiej będą się prezentowały delikatnie zroszone wodą.

5. Mleko na zdjęciach kulinarnych raczej rzadko jest mlekiem. Fotografia potraw mlecznych jest również wyzwaniem, ponieważ prawdziwe mleko nie jest wystarczająco białe, by zachęcić do kupienia danego produktu. Zamiast mleka, profesjonalni fotografowie często używają białego kleju do papieru. Jego kolor jest intensywnie biały – na fotografiach kulinarnych wygląda jak świeże mleko prosto od krowy.

6. Zastanawiasz się, jak zrobić perfekcyjne zdjęcie grillowanego steku? Jak osiągnąć efekt pięknie zapieczonej skórki? Fotografowie w tym wypadku zazwyczaj wykorzystują… pastę do butów!

7. Para gorących potraw na zdjęciach żywności praktycznie nigdy nie jest realną parą. W studiach kulinarnych skutecznie zastępuje ją dym z papierosa.

8. Jak robić zdjęcia jedzenia w sprytny sposób? Jeśli chcesz zrobić zdjęcie filiżanki ze świeżą kawą, dobrym pomysłem będzie zastąpienie kawy – colą. Oba napoje wizualnie wyglądają prawie tak samo, a bąbelki koli idealnie imitują wygląd świeżej kawy. Jeśli dodamy do filiżanki odrobinę mydła lub płynu do mycia naczyń, kawa będzie wyglądała jeszcze bardziej świeżo i apetycznie.

9. Fotografia naleśników czy pancakesów w polewie? Pamiętaj, że olej samochodowy świetnie imituje syrop klonowy.

10. Apetyczne zdjęcia lodów waniliowych to wyzwanie. Fotografowie kulinarni mają na to sposób. Zamiast lodów nałóż do wafelka puree ziemniaczane – na zdjęciach wygląda identycznie jak lody, jest tańsze i co najważniejsze - nie stopnieje podczas wykonywania fotografii kulinarnej przy użyciu lamp.

11. Kolekcjonuj eleganckie talerze, sztućce i porcelanę. Doceń każdy oryginalny talerz, który został w spadku po prababci. To one często budują klimat zdjęcia kulinarnego.

To tylko kilka przykładów tego, jak uzyskać perfekcyjne fotografie potraw. Warto spróbować wykorzystać je w swojej fotografii i na ich podstawie tworzyć autorskie patenty na piękne zdjęcia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości