Przepis na flaki po warszawsku i cenne wskazówki, jak je przygotować

Flaki to tradycyjna polska potrawa. Obok wątróbek – prawdopodobnie ze względu na swoją nazwę – budzą u niektórych szczególną odrazę. Flaki to nic innego jak fragmenty żołądka – zazwyczaj wołowe, ale także wieprzowe i jeleniowate. Być może nie każdy wie, że to również tradycyjne, bardzo popularne danie Warszawy. Dziś flaki jemy nieco inaczej, niż podawano je w barach w międzywojennej stolicy. Wtedy we flakach pojawiały się również pulpeciki wyrabiane na łoju wołowym, a całość posypywana była parmezanem, sporą ilością majeranku oraz gałki muszkatołowej.

Jedno się nie zmieniło – flaki wciąż mają wielu zwolenników, a dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Ta niezwykle rozgrzewająca zupa często gości na naszych stołach podczas rodzinnego obiadu w dniu Wszystkich Świętych, a nieraz także przy święcie Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy zarówno na flaki w wersji tradycyjnej , zbliżonej do tej, którą jadali w barach nasi dziadkowie, jak i lekko zmienionej i unowocześnionej.

Flaki wołowe po warszawsku – jakie kupić flaki?

Obecnie flaki wołowe można dostać w sklepach w dwóch formach: flaki całe i surowe oraz już pokrojone, oczyszczone i obgotowane. Jeśli wybierzesz te pierwsze, musisz liczyć się z tym, że takie flaki wydłużą czas przygotowania potrawy, ale jej smak będzie tego wart!

Przepis na flaki wołowe po warszawsku

Czas przygotowania: 1 godz. (+3 godziny, jeśli flaki są surowe )

(porcja dla 4 osób)

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych,
    • 3 łyżki mąki pszennej,
      • 2 łyżki masła,
        • seler korzeniowy (mały kawałek),
          • 1 marchewka,
            • 1 korzeń pietruszki.

              Do wywaru na flaki potrzebne będą:

              • 0,5 kg mięsa wołowego,
                • włoszczyzna (bez kapusty),
                  • 2 nieduże cebule.

                    Przyprawy do flaków : sól, imbir mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, suszony majeranek.

                    Przygotowanie flaków:

                    1. Jeśli kupiłeś pokrojone, obgotowane flaki , zacznij od punktu 2. Surowe flaki oczyść dokładnie i wrzuć do garnka. Gotuj przez 3 godziny, aż nie będą wydzielać brzydkiego zapachu. Odcedź i pokrój w poprzeczne paseczki.

                    2. Sporządzenie wywaru:

                    Zalej wołowinę 3 litrami zimnej wody, następnie zagotuj i usuń łyżką cedzakową pianę. Obierz cebule, oczyść włoszczyznę i dodaj całość do mięsa. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 2 godzin. Przecedź i odstaw.

                    3. Gotowanie flaków:

                    Wrzuć flaki do garnka i zalej wrzątkiem, zanurzając je całkowicie w wodzie. Gotuj 30-45 minut, aż będą miękkie. Odcedź, a następnie do czystego garnka włóż z powrotem i zalej ¾ gotowego wywaru. Gotuj przez 10 minut.

                    4. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone w paseczki warzywa i smaż 5 minut. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię resztę zimnego wywaru i zagotuj całość.

                    5. Dodaj zawartość patelni do garnka z flakami. Przypraw świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem, kilkoma łyżeczkami majeranku, papryką, solą i pieprzem. Smacznego!

                    Flaki warszawskie podawaj opcjonalnie z pulpetami (przepis znajduje się poniżej) i obowiązkowo z pieczywem.

                    Warto również podać gościom ostrą paprykę, aby mogli przyprawić flaki wedle uznania.

                    Zobacz film: Flaki na Pradze. Źródło: Dzień Dobry TVN

                    Flaki po warszawsku – przepis na pulpety do flaków

                    Składniki:

                    • 100 g łoju wołowego,
                      • 20 g mąki,
                        • 1 jajo,
                          • 30-40 g bułki tartej,
                            • sól i pieprz,
                              • natka pietruszki.

                                Przygotowanie:

                                Obierz łój z błony, następnie zmiel w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Dokładnie utrzyj z bułką tartą i jajkiem. Następnie przypraw pietruszką, pieprzem i solą. W mące wyrób małe knedelki, gotuj około 5 minut w osolonej wodzie. Smacznego!

                                Flaki w wersji wege z boczniaków

                                Wegetarianie i weganie również mogę się cieszyć smakiem zbliżonym do tradycyjnych flaczków, zastępując flaki wołowe boczniakami .

                                Do flaków wege wykorzystaj wszystkie jarskie składniki z przepisu powyżej i postępuj zgodnie z instrukcją:

                                1. Umyj i oczyść boczniaki. Wysusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w paseczki.

                                2. Obierz cebule i oczyść włoszczyznę. Dodaj do garnka i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 2 godzin. Przecedź i odstaw.

                                3. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone boczniaki i smaż 10 minut. Następnie dodaj pokrojone w paseczki warzywa i smaż jeszcze 5 minut. Dodaj mąkę, zamieszaj i smaż jeszcze chwilę. Wlej na patelnię resztę zimnego wywaru i gotuj całość przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!

                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości