Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany

Svetlana Ovsyankina pochodzi z Rosji, a w Polsce mieszkam od ponad 10 lat. Jest baletnicą w Operze Narodowej, a prywatnie spełnia się jako blogerka kulinarna. Poznajcie jej przepisy na dietetyczne syrniki, okroszkę i placek owsiany.

Syrniki

Przepis:

  • 1 opakowanie twarogu klinek lub piątnica
    • 1 jajko
      • 40 g kaszy manny nie ugotowanej lub 40 mąki ryżowej. Z mąką ryżową wychodzą najlepiej.
        • 1 łyżka ksylitolu lub to, czego używacie do posłodzenia.
          • ewentualnie aromat waniliowy
            • 5 g oleju kokosowego

              Zobacz też: 

              Domowe chipsy z ziemniaków, marchewki, buraków, jabłek, jarmużu i inne - przepisy 

              Lub około 5 g mąki ryżowej do obtoczenia i można usmażyć bez dodatku tłuszczu ?

              Twaróg rozkruszyć, dodać jajko, mannę czy mąkę, ksylitol (jeżeli dosładzasz), aromat i wszystko wymieszać. Ręce zwilżamy wodą i formujemy małe placuszki. Każdy od razu przekładając na patelnie, posmarowaną odrobiną oleju kokosowego. Ważne! Smażymy na małym ogniu, po co najmniej 5 minut z każdej strony. Przewracamy za pomocą dwóch silikonowych łopatek. W przypadku smażenia bez tłuszczu, każdy placuszek trochę obtaczamy w mące i smażymy na suchej patelni.

              Okroszka

              Przepis:

              • 100 g ugotowanych ziemniaków
                • 1 ugotowane jajko
                  • 2 rzodkiewki
                    • 1 mały ogórek 70 g
                      • 50 g ugotowanej piersi z kurczaka
                        • 1 łyżka musztardy
                          • 450 ml kefiru
                            • 150 ml wody gazowanej
                              • szczypiorek, koperek

                                Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Dodać musztardę, kefir, wodę i sól. Dokładnie wymieszać i gotowe.

                                Zobacz też: 

                                Dania z grilla Piotra Kucharskiego: brie z rozmarynem i grillowane banany z czekoladą 

                                Placek owsiany

                                Przepis:

                                • 1 jajko.
                                  • 80 g twarożku grani. Można użyć innego twarogu.
                                    • 40 g płatków owsianych.
                                      • 20 ml mleka
                                        • szczypta soli

                                          Placek jest bardzo uniwersalny, bo można zjeść jak na słodko z owocami, dżemem, czy jak u mnie z masłem orzechowym i bananem. Lub w wersji wytrawnej z serem żółtym, łososiem i awokado.

                                          Też sprawdza się na wynos, bo na zimno również smakuje świetnie. A w składzie wszystko czego potrzebujemy na pełnowartościowe śniadanie.

                                          Wszystkie składniki zblendować. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. Ja smażę bez użycia tłuszczu. Patelnie można posmarować odrobiną oleju kokosowego.

                                          Zobacz też: Jak marynować grzyby w occie spirytusowym, jabłkowym i winnym? >>>

                                          Autor: Anna Kobyłka

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości