Fit przepisy Darii Ładochy. Świąteczna kuchnia dla dbających o linię

fit przepis święta
fot. bit245/gettyimages.com
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i jej pomocnica, Agata Koczaj prezentują świąteczne przepisy w nowym, lekkim wydaniu. Co powiecie na bezglutenowy piernik z orzechami czy orientalny bulion grzybowy z makaronem?

Bezglutenowy piernik z orzechami

SKŁADNIKI:

  • 130 g oleju kokosowego
    • 130 g miodu
      • 3 łyżki ksylitolu
        • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
          • 100 g mąki ryżowej
            • 50 g mąki kokosowej
              • 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
                • 50 g mąki ziemniaczanej
                  • 50 g mąki kokosowej
                    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
                      • 250 ml mleka kokosowego
                        • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                          • 1 szkl. posiekanych orzechów
                            • 2 jajka
                              • garść suszonych śliwek
                                • ciemna czekolada
                                  • ⅓ szklanki mleka kokosowego

                                    Przygotowanie:

                                    Wszystkie przyprawy utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy. W małym rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Następnie dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Wymieszaj dokładnie łyżką lub rózgą. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. Na sam koniec dodaj jajka. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.

                                    Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej lub w garnuszku o grubym dnie wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj aż całość się rozpuści a składniki połączą w gładką masę. Polej upieczony piernik polewą.

                                    Orientalny bulion grzybowy z makaronem

                                    SKŁADNIKI:

                                    • 50 g namoczonych suszonych grzybów
                                      • 2 cebule pokrojona w piórka
                                        • 2 łyżki masła
                                          • 2 l wywaru z jarzyn
                                            • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
                                              • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
                                                • sok z 2 limonek
                                                  • 3 papryczki chili
                                                    • świeżo mielony pieprz
                                                      • trawa cytrynowa
                                                        • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
                                                          • 2 łyżki sosu ostrygowego
                                                            • 5 łyżek sezamu
                                                              • 600 ml mleka kokosowego
                                                                • makaron ryżowy
                                                                  • garść zielonej pietruszki
                                                                    • kawałek imbiru
                                                                      • Dodatkowo: makaron ryżowy namoczony w gorącej wodzie

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i całość zalej wywarem i dodaj potłuczoną trawę cytrynową. Gotuj kilka minut z dodatkiem imbiru, sosu sojowego ciemnego i połową zalecanej ilości sosu sojowego jasnego. Dodaj również przyprawy i posiekane chili. Całość gotuj około 25 minut. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem, dopraw sokiem z limonki oraz podawaj z makaronem ryżowym i pietruszką.

                                                                        Wigilijny barszcz bez zakwasu (patent jak zrobić barszcz, gdy zapomnimy kupić lub zrobić zakwas)

                                                                        SKŁADNIKI:

                                                                        • 5 dużych buraków
                                                                          • 20 g suszonych grzybów
                                                                            • 2 l wywaru z jarzyn
                                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                                • 4 ziarna ziela angielskiego
                                                                                  • 4 liście laurowe
                                                                                    • 5 ziarenek pieprzu, 3
                                                                                      • goździki
                                                                                        • sól
                                                                                          • sok z 2 cytryn
                                                                                            • kilka łyżek octu balsamicznego

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Nastaw piekarnik na 200 stopni. Buraki dokładnie wyszoruj, nakłuj widelcem i polej octem balsamicznym. Zawiń w folię i piecz około godzinę w piekarniku do miękkości. Następnie przestudź i zetrzyj na tarce. Zagotuj wywar i dodaj przyprawy wraz z grzybami. Następnie dodaj starte buraki. Zagotuj i dodaj czosnek. Gotuj dosłownie 5 minut i dodaj resztę octu balsamicznego oraz sok z cytryny. Przecedź go i schowaj do lodówki na 1 dzień.

                                                                                              Steki z tuńczyka w sosie z czerwonej cebuli z kaszą gryczaną i zieleniną

                                                                                              SKŁADNIKI:

                                                                                              • 5 czerwonych cebul
                                                                                                • kilka suszonych śliwek
                                                                                                  • 1 szklanka czerwonego wina
                                                                                                    • 1 łyżka miodu
                                                                                                      • 1 łyżka masła
                                                                                                        • 5 steków z tuńczyka
                                                                                                          • sól, pieprz
                                                                                                            • 3 łyżki octu balsamicznego
                                                                                                              • 2 łyżki sosu sojowego

                                                                                                                Dodatkowo:

                                                                                                                • 1 szklanka kaszy gryczanej
                                                                                                                  • 1 łyżka podprażonych pestek słonecznika
                                                                                                                    • 1 łyżka świeżej kolendry
                                                                                                                      • 1 łyżka świeżej zielonej pietruszki

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj śliwki pokrojone na mniejsze kawałki, wino oraz miód. Całość duś około 20 minut aż cebula się skarmelizuje. Na osobnej patelni lub w piekarniku usmaż lub upiecz steki z tuńczyka z dodatkiem soli i pieprzu. Możesz podlać je octem balsamicznym. Następnie przełóż do cebuli. Kaszę gryczaną ugotuj na sposób sypki. Dodaj zieleninę oraz pestki słonecznika i podawaj z tuńczykiem i cebulą.

                                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                                        Jak zrobić włoską kanapkę panini?

                                                                                                                        Sprawdzony przepis na gruzińską zupę charczo

                                                                                                                        Kuchnia zwycięzcy 8. edycji programu MasterChef!

                                                                                                                        Autor: Agata Polak

                                                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości