Materiał promocyjny

Filmowa kuchnia Anny Starmach

Jak co tydzień w piątek, w studiu Dzień Dobry TVN, gościmy Annę Starmach. Inspiracją dla niej tym razem stał się obraz Chagalla „La mariee".

Serowy makaron Hugh Granta

Składniki:

300 g makaronu „rurki”

300 ml mleka

300 ml śmietanki 36%

100 g tartego parmezanu

150 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie paseczki

PRZYPRAWY KAMIS

Gałka muszkatołowa cała

Sól Morska w młynku

Pieprz biały

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym garnku ugotuj makaron (musi być trochę twardy), odcedź. W dużym naczyniu wymieszaj makaron, mleko, śmietanę, parmezan, szynkę, dodaj odrobinę gałki soli i pieprzu. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz około 20 minut.

Pikantny kurczak wg przepisu Hugh Granta

Składniki:

3 podwójne piersi z kurczaka

MARYNATA:

Sok z 4 limonek

50 ml oliwy z oliwek

Kolendra

SOS:

1 posiekana cebula

1 zielona papryka

1 papryczka Chili

1 litr pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki

Kmin rzymski

PRZYPRAWY KAMIS:

Papryka ostra

Chili pieprz cayenne

Czosnek granulowany

Oregano

Sól Morska w młynku

Pieprz kolorowy w młynku

Przygotowanie:

Kurczaka ułóż w płaskim naczyniu dodaj wszystkie składniki marynaty oraz 1 łyżeczkę papryki, oraz pieprzu Cayenne. Odstaw na noc do lodówki. Nazajutrz przysmaż na patelni grillowej, tak aby grill odbił się na mięsie (ale w środku ma być surowy). W garnku o grubym dnie przysmaż cebulkę, paprykę, chilli dodaj pomidory, kmin, Oregano, czosnek. Kurczaka posól/popierz włóż do sosu i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Podawaj z ryżem/tortillą.

Wspaniałe Brownie z filmu Notting Hill

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady

280 g masła

250 g drobnego cukru

75 g mąki

3 jaja

pół szklanki wody

75 g orzechów włoskich rozdrobnionych

PRZYPRAWY KAMIS:

Wanilii laska

Przyprawa do Kawy i deserów

Przygotowanie:

Czekoladę rozdrobnij, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20/25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj lekko ostudzone z dodatkiem Przyprawy do Kawy i deserów.

Deser brzoskwiniowy wg przepisu Julii Roberts

Składniki:

14 połówek brzoskwini z puszki pokrojonych w kostkę

1 / 4 szklanki świeżego soku z cytryny

1 / 4 szklanki whisky

1 / 4 szklanki cukru

1 / 4 szklanki brązowego cukru

4 łyżki masła

kruszonka:

2 i pół szklanki mąki

1 / 2 szklanki brązowego cukru

250 g masła

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

PRZYPRAWY KAMIS:

Cynamon mielony

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Prostokątną foremkę wysmaruj masłem. W dużej misce, wymieszaj brzoskwinie z sokiem z cytryny. Dodaj whisky i cukier, dobrze wymieszaj. Przełóż je do formy. Przygotuj kruszonkę: mąkę, cukier, masło. Posyp nią owoce. Piecz około 30 minut. Podawaj z cynamonem i jogurtem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości