Przepisy kulinarne

Filmowa kuchnia Anny Starmach

Jak co tydzień w piątek, w studiu Dzień Dobry TVN, gościmy Annę Starmach. Inspiracją dla niej tym razem stał się obraz Chagalla „La mariee".

Serowy makaron Hugh Granta

Składniki:


300 g makaronu „rurki”


300 ml mleka


300 ml śmietanki 36%


100 g tartego parmezanu


150 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie paseczki


PRZYPRAWY KAMIS


Gałka muszkatołowa cała


Sól Morska w młynku


Pieprz biały



Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym garnku ugotuj makaron (musi być trochę twardy), odcedź. W dużym naczyniu wymieszaj makaron, mleko, śmietanę, parmezan, szynkę, dodaj odrobinę gałki soli i pieprzu. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz około 20 minut.



Pikantny kurczak wg przepisu Hugh Granta

Składniki:


3 podwójne piersi z kurczaka


MARYNATA:


Sok z 4 limonek


50 ml oliwy z oliwek


Kolendra


SOS:


1 posiekana cebula


1 zielona papryka


1 papryczka Chili


1 litr pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki


Kmin rzymski


PRZYPRAWY KAMIS:


Papryka ostra


Chili pieprz cayenne


Czosnek granulowany


Oregano


Sól Morska w młynku


Pieprz kolorowy w młynku



Przygotowanie:


Kurczaka ułóż w płaskim naczyniu dodaj wszystkie składniki marynaty oraz 1 łyżeczkę papryki, oraz pieprzu Cayenne. Odstaw na noc do lodówki. Nazajutrz przysmaż na patelni grillowej, tak aby grill odbił się na mięsie (ale w środku ma być surowy). W garnku o grubym dnie przysmaż cebulkę, paprykę, chilli dodaj pomidory, kmin, Oregano, czosnek. Kurczaka posól/popierz włóż do sosu i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Podawaj z ryżem/tortillą.



Wspaniałe Brownie z filmu Notting Hill

Składniki:


250 g gorzkiej czekolady


280 g masła


250 g drobnego cukru


75 g mąki


3 jaja


pół szklanki wody


75 g orzechów włoskich rozdrobnionych


PRZYPRAWY KAMIS:


Wanilii laska


Przyprawa do Kawy i deserów



Przygotowanie:


Czekoladę rozdrobnij, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20/25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj lekko ostudzone z dodatkiem Przyprawy do Kawy i deserów.



Deser brzoskwiniowy wg przepisu Julii Roberts

Składniki:


14 połówek brzoskwini z puszki pokrojonych w kostkę


1 / 4 szklanki świeżego soku z cytryny


1 / 4 szklanki whisky


1 / 4 szklanki cukru


1 / 4 szklanki brązowego cukru


4 łyżki masła


kruszonka:


2 i pół szklanki mąki


1 / 2 szklanki brązowego cukru


250 g masła


200 ml gęstego jogurtu naturalnego


PRZYPRAWY KAMIS:


Cynamon mielony



Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Prostokątną foremkę wysmaruj masłem. W dużej misce, wymieszaj brzoskwinie z sokiem z cytryny. Dodaj whisky i cukier, dobrze wymieszaj. Przełóż je do formy. Przygotuj kruszonkę: mąkę, cukier, masło. Posyp nią owoce. Piecz około 30 minut. Podawaj z cynamonem i jogurtem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0