Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła

fenkuł
Fot. Benjamin Egerland / EyeEm / Getty Images
Fenkuł (koper włoski) jest w Polsce niedocenianym składnikiem. Dania z tym warzywem mają intensywny, lekko anyżowy smak, a jednocześnie są niezwykle zdrowe. Ze względu na niską kaloryczność zupa z fenkułu jest polecana nawet osobom na diecie.
  • Co to jest fenkuł?
    • Fenkuł – uprawa rośliny
      • Fenkuł – właściwości
        • Jak przyrządzić fenkuł?
          • Fenkuł w leczeniu

            Fenkuł włoski (inaczej koper słodki) jako przedstawiciel rodziny selerowatych wyróżnia się dużą, twardą bulwą i wysoką łodygą. Warto go jeść, ponieważ duża dawka zawartej w roślinie witaminy C wzmacnia odporność. Fenkuł pieczony, duszony, zupa lub surówka z fenkułu – możliwości jest wiele. Z kolei stosowany w ziołolecznictwie ułatwia oczyszczanie górnych dróg oddechowych.

            Co to jest fenkuł?

            Koper włoski (fenkuł) to warzywo z rodziny selerowatych. Wyglądem przypomina nieco cebulę lub kalarepę. Składa się z niewielkich korzeni, dużej bulwy, zielonej łodygi, liści i owoców. Rośnie na uprawach w Azji, Afryce, Ameryce i Europie (Francja, Hiszpania, Niemcy, Szwajcaria), rzadko w Polsce. Jadalna jest praktycznie każda część rośliny, zarówno nasiona fenkułu, jak i jego bulwa. To właśnie ona jest składnikiem, po który sięga się najczęściej.

            Zupa z fenkułu , surówka z fenkułu czy sos – każda potrawa z tym warzywem będzie miała bardziej wyrazisty smak. Świeży fenkuł włoski ma jasne, twarde, jednolite bulwy i zielone łodygi. Nieświeży będzie miał barwę nieco siną lub pokrytą plamami czy przebarwieniami.

            Po zakupie warzywo najlepiej przygotować od razu, ponieważ z czasem traci swoje właściwości i intensywny smak. Nasiona fenkułu pozyskiwane z kwiatostanu można przechowywać w szczelnym pojemniku do pół roku.

            Fenkuł – uprawa rośliny

            Jeśli chodzi o domowy fenkuł, uprawa tej rośliny wymaga odpowiednich warunków. Najlepiej rośnie w około 20˚C, a temperatura poniżej 10˚C źle wpływa na jej wzrost. Miejsce do zasiania powinno być dobrze nasłonecznione i chronione przed wiatrem. Gleba musi być żyzna, najlepiej próchnicza z dodatkiem wapna. Koper włoski (fenkuł) wymaga regularnego, ale niezbyt częstego podlewania, zwykle co kilka dni. Przy uprawie fenkułu trzeba pamiętać, by co roku zmieniać jego miejsce, inaczej będzie dawać coraz mniej dorodne zbiory. Sianie warzywa można rozpocząć wczesną wiosną i kontynuować aż do lipca. Zbiory są prowadzone przez dwa miesiące od sierpnia.

            Fenkuł – właściwości

            Warzywo fenkuł jest źródłem wielu witamin i minerałów. Ma w sobie mnóstwo witaminy C (odpowiada za naturalną odporność organizmu), witaminy B1 (działa korzystnie na układ sercowy) czy witaminę A (korzystnie działa na wzrok). Fenkuł ma właściwości wpływające na prawidłowe działanie układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika (obniża też poziom cholesterolu). Potas zawarty w składzie warzywa obniża ciśnienie krwi, przez co chroni przed udarami. Za sprawą rutyny czy fitoskładników fenkuł ma działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Innymi, cennymi składnikami warzywa są tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina E i K, magnez, żelazo, fosfor, wapń, miedź czy kwas foliowy.

            Jak przyrządzić fenkuł?

            Warzywo fenkuł może być przygotowane na różne sposoby. Często występuje jako fenkuł pieczony czy fenkuł duszony . Można go również grillować i jeść na surowo. Najpopularniejsze potrawy z fenkuła to:

            1. Zupa z fenkułu

            Składniki:

            1 fenkuł

            1 cebula

            1 ziemniak

            Oliwa

            1 litr bulionu warzywnego

            Przyprawy: tymianek, oregano, kurkuma, czosnek, sól, pieprz

            Przygotowanie:

            Wszystkie składniki, czyli cebulę, fenkuł, por i ziemniak, umyte oraz pokrojone w kostkę, podsmażyć przez kilka minut na oliwie. Do garnka dodać przyprawy, a następnie wlać bulion. Całość gotujemy do miękkości składników i na końcu blendujemy. Podajemy z dodatkiem koperku.

            2. Surówka z fenkułu

            Składniki:

            1 fenkuł (bulwa)

            1 marchewka

            Kilka łyżek oliwy z oliwek

            Ząbek czosnku

            1 łyżeczka musztardy

            Tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn

            Przygotowanie:

            Bulwę fenkułu pokroić w piórka, marchewkę w paski. Wymieszać przyprawy z oliwą i dodać do pokrojonych składników.

            Fenkuł w leczeniu

            Fenkuł włoski jest bardzo smaczny, ale warto go jeść nie tylko przez walory smakowe. Fenkuł ma również zastosowanie w leczeniu niektórych dolegliwości. Pomaga on niwelować problemy z układem trawiennym (wzdęcia, zaparcia, skurcze jelit, a nawet brak apetytu). Fenkuł ma właściwości moczopędne i pomaga w leczeniu schorzeń związanych z układem moczowym. Olejek uzyskiwany z fenkułu ma właściwości bakteriobójcze. Owoce kopru włoskiego np. w postaci naparu stosuje się również jako środek wykrztuśny w dolegliwościach górnych dróg oddechowych.

            Zobacz film: Dzikie rośliny jadalne, źródło: Dzień Dobry TVN

            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

            podziel się:

            Pozostałe wiadomości