Materiał promocyjny

Faworki kardamonowe i indyjski pudding

Każdy kraj ma swoje ulubione słodkie przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej mąż i Maciej Szaciłło przygotowali słodkości z różnych stron świata: baci di dama, czyli pocałunki kobiety oraz kheer, czyli słodki pudding indyjski, a także włoskie faworki kardamonowe.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Baci di dama - pocałunki kobiety

Składniki:

125 g mielonych migdałów

duża szczypta soli ( najlepiej morskiej)

125 masła

80 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

laska wanilii

100 g mąki pszennej razowej graham

2 łyżki gorzkiego kakao

Sos karmelowy:

100 ml śmietanki 30%

25 ml wody

70 g drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

1 łyżeczka miodu

40 g masła

Przygotowanie:

Na głębszej patelni podgrzewamy cukier, wodę i miód. Nie mieszamy. Po około 7 minutach zacznie tworzyć się karmel. Kiedy będzie miał złocisty kolor zdejmujemy z gazu i wlewamy podgrzaną wcześniej śmietankę. Kiedy polewa przestanie bulgotać, podgrzewamy całość i dodajemy masło. Karmel powinien się połączyć ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z gazu jak uzyskamy jednorodną konsystencję polewy. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. W misce mieszamy ze sobą zmielone migdały, sól, wyskrobane z laski wanilii nasionka, cukier i kakao. Następnie dodajemy masło i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione ( nie możemy też robić tego zbyt długo, by masło za bardzo się nie rozpuściło) odrywamy od niego małe kawałki, z których formujemy kuleczki. Układamy na papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczając każde ciastko. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 10 minut. Gdy ciasteczka lekko przestygną, bierzemy po dwa, nakładamy łyżeczkę kremu karmelowego na spód jednego z nich i delikatnie dociskamy drugim. Powstaną w ten sposób podwójne ciasteczka z karmelem w środku.

Kheer – słodki pudding indyjski

Składniki:2 łyżki ryżu basmati (30g)

4 nasionka zielonego kardamonu

¼ łyżeczki szafranu

1 łyżeczka masła sklarowanego

1 ½ litra tłustego mleka

50g białego drobnego Cukru Królewskiego

3 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Kardamon rozgniatamy w moździerzu tak, aby pozbyć się zielonych łusek W środku znajdują się czarne ziarenka, które rozgniatamy w moździerzu na proszek. Dodajemy szafran i razem ucieramy. Na rozgrzanym maśle sklarowanym prażymy ryż. Po około 2 minutach dodajemy mleko i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy aż pudding zmniejszy swoją objętość i się zagęści. Pod koniec dodajemy cukier. Na końcu dodajemy zmielony kardamon z szafranem i zdejmujemy z gazu. Pudding wstawiamy do lodówki i schładzamy. Podajemy w szklanych naczyniach, lub kieliszkach np. do martini.

Włoskie faworki kardamonowe

Składniki:

425 g mąki

½ szklanki śmietany 18 %

10 łyżek oliwy z oliwek

125 g drobnego białego Cukru Królewskiego

1 łyżeczka zmielonego kardamonu, lub wody z kwiatów pomarańczy, lub drobno startej skórki z pomarańczy

7 łyżek wina marsala lub vin santo

olej ryżowy do smażenia

radełko do wycinania ciasta, takie karbowane

cukier puder w młynku Cukier Królewski do posypania

Przygotowanie:

Przesianą mąkę łączymy ze śmietaną, oliwą, cukrem, kardamonem i winem. Ciasto wyrabiamy i wkładamy zawinięte do lodówki na 1 godzinę. Dzielimy na części i cienko wałkujemy. Wycinamy z ciasta dłuższe paski i każdy z nich przecinamy po skosie, tak, aby końce przeciętych pasków były pod skosem. Na każdym pasku wiążemy supełek i smażymy w oleju ryżowym. Posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości