Papryka, pomidory, cukinia i dynia to warzywa idealnie nadające się do faszerowania. A faszerować można wszystkim: serem, pieczoną papryką, kaszanką, gruszką, orzechami, mięsem i grzybami. W kuchni Dzień Dobry TVN kuchni Piotr Kucharski wypełnił wnętrza tych warzyw przepysznym farszem! Na deser przygotował drożdżówki z powidłami. Smacznego! Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Warzywa faszerowane serem i pieczoną papryką
Składniki:
2 czerwone papryki
300 g kremowego serka
1 ząbek czosnku
pieprz i sól
warzywa:
pomidorki koktajlowe, mini cukinie, kwiaty cukinii, małe patisony
Sposób przygotowania:
Paprykę ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200ºC. Po około 15 minutach, gdy skórka papryki jest lekko przypieczona, przełożyć paprykę do garnka i przykryć talerzem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę z papryki i drobno ją pokroić. Następnie wymieszać z serkiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa do faszerowania lub do mocnego woreczka śniadaniowego i odciąć jeden róg. Warzywa wydrążyć i nafaszerować paprykowym serkiem.
Cukinia faszerowana kaszanką z karmelizowaną cebulą
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól i pieprz
3 czerwone cebule
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki miodu
oliwa z oliwek
300 g kaszanki
Sposób przygotowania:
Cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Posolić i odstawić. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 3 łyżkach oliwy aż będzie miękka, dodać ocet i miód, dusić aż całość będzie miała konsystencję syropu. Cebulę wymieszać z kaszanką. Wnętrza cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć pieprzem i wypełnić farszem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200ºC przez 30 minut. Ostatnie 10 minut można dopiec tylko górną grzałką zwiększając temperaturę do 220ºC. Uzyskamy chrupiącą skórkę.
Dynia piżmowa zapiekana z gruszką, orzechami i serem lazur
Składniki:
1 dynia piżmowa około 1,5 kg
1 makrela wędzona
1 gruszka
100 g orzechów włoskich
pieprz
2 gałązki tymianku
100 g niebieskiego sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
Dynie przekroić wzdłuż i wyjąć nasiona. Makrelę obrać i porwać na małe kawałki. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę, dodać razem z orzechami i listkami tymianku do makreli. Doprawić do smaku pieprzem. Wymieszać i nałożyć do dyni. Posypać kawałkami sera pleśniowego. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez około 40 minut aż dynia będzie miękka.
Papryka faszerowana mięsem i grzybami
Składniki:
2 cebule
2 łyżki oliwy
400 g grzybów leśnych
3 surowe kiełbasy (około 400 g)
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego tymianku
1 mała bułka
4 czerwone papryki
2-3 łyżki oliwy
200 ml białego wina
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki i oddać do cebuli, podsmażyć. Kiełbasy wyjąć z osłonki, wymieszać z podsmażonymi grzybami, pieprzem, tymiankiem i bułką pokrojoną w drobną kostkę. Z papryki odciąć wierzch. Napełnić farszem, przykryć odciętymi wierzchami. Ułożyć w garnku, podlać odrobiną oliwy i połową wina. Przykryć i dusić na wolnym ogniu aż papryki będą miękkie. Gdy wino odparuje dolać drugą część.
Drożdżówki z powidłami
Składniki:
200 ml letniego mleka
20 g drożdży
100 g cukru
500 g mąki pszennej
60 g miękkiego masła
4 żółtka
100 g powideł śliwkowych
10 śliwek węgierek
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka do posmarowania
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać mąkę, masło, pokrojone w kostkę i żółtka. Dokładnie wymieszać a następnie wyrobić rękami na gładką i elastyczną masę (ciasto nie powinno kleić się do rąk, jeśli potrzeba dodać mąki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto przełożyć na lekko oprószoną powierzchnię i uformować duży prostokąt. Ciasto posmarować powidłami a następnie posypać pokrojonymi w kostkę węgierkami. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić na 5 cm kawałki. Rączką drewnianej łyżki mocno nacisnąć każdą z drożdżówek na środku, tak żeby boki się lekko rozsunęły. Ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmarować każdą z drożdżówek rozbełtanym żółtkiem z łyżką mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC, przez 25-30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"