Materiał promocyjny

Faszerowane warzywa

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN faszerowane warzywa. Poznaj jego sekretne przepisy na ziemniaki faszerowane łososiem i chrzanem oraz paprykę faszerowaną z klopsikami w pomidorach.

Zdjcie: Michał Wargin/ East News

Faszerowane bakłażany

4 bakłażany

2 cebule

2 ząbki czosnku

400 g pieczarek

1 papryka

2 pomidory

270 g sera feta

koperek

sól

pieprz czarny

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środki i kroimy je w drobną kostkę. Cebulę i czosnek kroimy i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone środki bakłażana, pieczarki oraz oczyszczoną paprykę. Smażymy wszystko razem, pod koniec dodajemy pokrojone pomidory oraz ser feta. Doprawiamy pieprzem, ostrożnie solą. Farszem wypełniamy połówki bakłażana, wcześniej posypane solą. W naczyniu żaroodpornym na dno wylewamy troszkę oleju, wykładamy plastry cebuli i na to wszystko kładziemy bakłażana. Delikatnie podlewamy wodą, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut w temp. 200 stopni. Potem zdjąć folię i jeszcze dopiec bakłażana przez kolejne 10 minut.

Ziemniaki faszerowane łososiem i chrzanem

6 dużych ziemniaków

300g filetu z łososia

100 g wędzonego łososia

1 cebula

1 łyżka chrzanu

oliwa z oliwek

koperek

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łodyg kopru. Podgotowany ziemniak przekrawamy na pół i wydrążamy środki, które kroimy w kostkę. Łososia kroimy podobnie jak ziemniaka. Na oliwie szklimy cebulkę, łączymy z pokrojonym łososiem, ziemniakami, chrzanem i koperkiem. Farszem wypełniamy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika do zapieczenia polewając z wierzchu jeszcze delikatnie oliwą. Do ziemniaków doskonale pasuje sos jogurtowy i zielona sałata.

Papryka faszerowana z klopsikami w pomidorach

8 świeżych papryk

10-12 pomidorów

600 g mielonego mięsa

3 cebule

4 ząbki czosnku

1,5 szklanki ryżu

oliwa z oliwek

natka pietruszki

kumin

sól

czarny pieprz

ostra papryka

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Papryce odcinamy czubki i pozbywamy ją ziaren. Połowie pomidorów podobnie jak paprykom ścinamy z góry czubki i wydrążamy za pomocą łyżki środki. Pozostałe ścieramy na tarce na mus. Dzięki temu nie mamy problemu z obieraniem pomidorów ze skóry. Połowę miąższu łączymy z połową przesmażonej cebuli oraz czosnku, solą, pieprzem, kuminem i ostrą papryką. Na koniec dodajemy surowy ryż, natkę pietruszki i oliwę z oliwek. Powstałym misz- maszem wypełniamy nasze papryki oraz pomidory. Mięso mielone łączymy z pozostałą cebulką, czosnkiem, parmezanem, natką oraz jajkiem. Na blaszce układamy papryki, pomidory i klopsy, wszystko zalewamy pozostałym musem z pomidorów. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na około 50 minut na temp. 200 stopni.

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości