Faszerowane pomidory, sernik dyniowy i placuszki z cukinii - jesienne przepisy Piotra Kucharskiego

Zaczęła się jesień dlatego też w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postanowił przedstawić swoje propozycje przepisów, które pokażą nam, że jesień w kuchni nie musi być nudna: dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami, faszerowane pomidory z kozim serem i placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki

Dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami

Składniki:

  • Śliwki
    • 400 g śliwek węgierek
      • 100 ml koniaku lub podobnego alkoholu
        • 1 kawałek kory cynamonu
          • kilka goździków
            • kilka kardamonów
              • 2 łyżki miodu

                Spód:

                • 300 g ciastek digestive
                  • 1/2 łyżeczki cynamonu
                    • 100 g masła

                      Nadzienie:

                      • 350 g kremowego serka
                        • 300 g przecier z dyniowy-
                          • 3 jajka
                            • 1 żółtko
                              • 2 łyżki kwaśnej śmietany
                                • 120 g cukru pudru
                                  • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                      • 2 łyżki mąki pszennej

                                        Zobacz też: W kuchni DDTVN same jesienne pyszności >>>

                                        Sposób przygotowania:

                                        Śliwki pokroić na połówki. Koniak gotować na wolnym ogniu z przyprawami około 10 minut. Wystudzić i dosłodzić miodem. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać koniakiem i odstawić na godzinę.

                                        Dynię Hokkaido razem ze skórką dobrze umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Poddusić w rondelku z odrobiną wody na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować na gładki przecier.

                                        Spód:

                                        Ciastka bardzo dokładnie rozkruszyć, wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką aż będzie gładki. Dodać przecier z dyniowy, jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze 1,5 godziny. Na ostatnie 30 minut włożyć śliwki wraz z marynatą do piekarnika.

                                        Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Sernik podawać z pieczonymi śliwkami.

                                        Faszerowane pomidory z kozim serem

                                        Składniki:

                                        • 4 duże pomidory o twardym miąższu
                                          • 1 cebula
                                            • 2 ząbki czosnku
                                              • 100-150 g ryżu do risotto
                                                • 100 ml białego wina
                                                  • 2 łyżki pesto
                                                    • oliwa z oliwek
                                                      • sól i pieprz
                                                        • 100 g kremowego koziego sera
                                                          • 100 g kwaśnej śmietany
                                                            • 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie

                                                              Zobacz też: Andrzej Polan i jego pomysł na leczo! >>>

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodać ryż i również przesmażyć przez kilka minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje. Podlać wodą i gotować. W tym czasie odkroić z pomidorów spód i wydrążyć pestki. Miąższ drobno pokroić i dodać do ryżu. Gotować aż ryż będzie miękki. Pod koniec wymieszać go z pesto.

                                                              Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Pomidory nafaszerować ryżem i ułożyć w naczyniu do zapiekania, odciętą częścią do dołu. Piec około 15 minut.

                                                              W tym czasie wymieszać serek ze śmietaną. Kromki chleba pokruszyć na okruchy (można też zmiksować w robocie kuchennym) i podprażyć na patelni aby były chrupiące.

                                                              Z ciepłych pomidorów zdjąć skórkę. Na talerzu ułożyć kremowy kozi serek. Na nim ułożyć pomidora i posypać okruchami chleba.

                                                              Placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki

                                                              Składniki:

                                                              • 1 duża cukinia
                                                                • 50 g mąki pszennej
                                                                  • 40 g sera dojrzewającego
                                                                    • 1 łyżeczka listków tymianku
                                                                      • 2 jajka
                                                                        • sól i pieprz
                                                                          • olej do smażenia

                                                                            Salsa:

                                                                            • 2 czerwone pieczone papryki
                                                                              • 1 szalotka
                                                                                • 1 zielona papryczka chilli
                                                                                  • 1 jabłko szara reneta
                                                                                    • sól i pieprz
                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                          • ser dojrzewający do podania

                                                                                            Zobacz też: Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis >>>

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z cukinią. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Dodać mąkę, pieprze i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej do smażenia, ułożyć np. okrągłe foremki do wycinania ciastek. Do środka nałożyć masę na placki i usmażyć dokładnie z jednej strony do momentu aż masa się zetnie. Zdjąć obręcze, obrócić placek i usmażyć z drugiej strony. Można to zrobić również w rozgrzanym piekarniku.

                                                                                            Salsa:

                                                                                            Paprykę opiec w mocno rozgrzanym piekarniku. Zdjąć skórkę i drobno pokroić. Dodać posiekaną szalotkę, papryczkę chilli i jabłko. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać oliwę z oliwek aby wszystko połączyć.

                                                                                            Salsę nakładać na placuszki, całość dodatkowo posypać płatkami sera dojrzewającego.

                                                                                            Autor: Anna Kobyłka

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości