Faszerowane pigwy, kacze nóżki i surówka z gruszki

W naszej kuchni Piotr Kucharski. Dziś sezonowo i wytrawnie. Zobaczcie jakie przepisy nam dziś zaprezentował! Smacznego!

Zupa dyniowo-gruszkowa

Składniki:

1 cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

700 g miąższu dyni piżmowej

3 gruszki

1 łyżka curry

1,5 litr wywaru warzywnego

50 g orzechów nerkowca

sól i pieprz

Posypka:

1 łyżka oliwy

1 kolba kukurydzy

1 gruszka

3 łyżki pestek dyni

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną dynię w kostkę, wydrążone i pokrojone gruszki i curry. Podsmażyć przez kilka minut. Dodać posiekane orzechy nerkowca, zalać wywarem i gotować aż dynia i gruszki będą miękkie. Zmiksować na gładki krem i doprawić solą i pieprzem. Na suchej patelni podprażyć pestki dyni, odstawić. Z kukurydzy ściąć nasiona i podsmażyć na patelni z oliwą. Gruszkę pokroić w kostkę i gdy kukurydza jest miękka dodać do niej razem z podprażonymi pestkami dyni. Wszystko przez chwilę podsmażyć. Posypać po górze zupy.

Faszerowane pigwy

Składniki:

6 dużych pigw

2 duże cebule

4 łyżki masła

3 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

400 g wołowego mięsa mielonego

sól i pieprz

1 puszka krojonych pomidorów

garść rodzynek

0,5 łyżeczki cynamonu

1 duży pęczek pietruszki

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 190ºC.

Z pigw odciąć „czapeczkę” z góry i wydrążyć środek. Posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli podsmażyć na maśle przez kilka minut. Dodać wydrążony miąższ z pigwy i mięso. Podsmażyć kilkanaście minut. Dodać pomidory, rodzynki, sól i pieprz oraz cynamon. Dusić wszystko aż sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Nafaszerować pigwy przykryć „czapeczką” i ułożyć w naczyniu do zapiekania podlać 300 ml wody. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40-60 minut.

Szarpana kaczyna z sosem śliwkowym

Składniki:

8 kaczych nóżek

sól i pieprz

Sos śliwkowy:

1 łyżka oleju

1 czerwona cebula

kawałek imbiru wielkości kciuka

4 ząbki czosnku

600 g dojrzałych śliwek

6 łyżek sosu sojowego

4 łyżki miodu

1 łyżka octu winnego

4 łyżki ostrego sosu z papryczek chilli

Sposób przygotowania: Nóżki z kaczki przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i piec około 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec około 2 godziny. W tym czasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodać wypestkowane i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i smażyć aż zaczną się rozpadać. Zmiksować, dodać resztę składników z wyjątkiem sosu z papryczek. Gotować aż sos zgęstniej, dodać sos z papryczek i gotować jeszcze 5 minut często mieszając. Kaczkę wyjąć z piekarnika i przy pomocy dwóch widelców poszarpać wzdłuż włókien. Można podać z kluskami gotowanymi na parze, w bułce, z ryżem lub kaszą. I surówką z gruszki.

Surówka z gruszki

Składniki:

2 łodygi selera

2 duże gruszki

2 dymki

mały kawałek imbiru

2 łyżki soku z limonki

2 łyżki octu winnego

mały kawałek papryczki chilli

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Seler pokroić w cienkie zapałki. Gruszki obrać i pokroić w zapałki. Dymkę pokroić w cienkie plasterki. Imbir zetrzeć na tarce. Chilli posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać pozostałe składniki kilka minut przez podaniem i ponownie wymieszać.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości