Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych, oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat temu. Udomowili ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji i Afryce a dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Fasolka ma niską kaloryczność, a przy tym jest przepyszna! Co można przygotować z fasolki szparagowej? Oto najlepsze przepisy z fasolką w roli głównej!FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM I MIGDAŁAMI
Składniki:
- 1 duża garść zielonej fasolki szparagowej
- 1 duża garść żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 szalotki
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 garść płatków migdałów
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz, cukier
Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek, myjemy.
Gotujemy ją w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru – nie do miękkości, ma nadal pozostać lekko chrupiąca. Przelewamy na sitko, lekko przelewamy zimną wodą.
W czasie gdy fasolka się gotuje rozgrzewamy patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Szalotkę siekamy w cieniutkie piórka i podsmażamy na oliwie aż zmięknie, lekko solimy. Następnie dodajemy czosnek – również pokrojony w cienkie plasterki oraz płatki migdałów. Smażymy na niedużym ogniu, aż czosnek oraz migdały nabiorą lekko złotego koloru.
Na patelnię trafia fasolka szparagowa, skórka otarta z około ½ cytryny oraz kilka kropli soku, posiekana natka pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz.
Wszystko mieszamy i podajemy.
SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
Składniki:
- 10 młodych, niedużych ziemniaków
- 2 garście zielonej fasolki szparagowej
- 3 jajka
- 4 łyżki octu (jabłkowego lub winnego)
- 1 ½ łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- ¼ - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 3 fileciki anchois
- 2 puszki dobrej jakości tuńczyka w oliwie
- 1 garść czarnych oliwek
- 2 garście małych pomidorków
- 2 łyżki kaparów
- natka pietruszki
Młode ziemniaki szorujemy dokładnie, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
W tym samym czasie zagotowujemy osoloną wodę w drugim garnku i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę szparagową (oczyszczoną i z poobcinanymi końcówkami) oraz jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Gotujemy 5 minut.
Odcedzamy ziemniaki, fasolkę i jajka przekładamy na durszlak i przelewamy krótko zimną wodą.
Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy na półmisku razem z fasolką.
Przygotowujemy sos – mieszamy na gładko ocet, miód, oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Dodajemy również drobniutko posiekane anchois. Połową gotowego sosu oblewamy ciepłe ziemniaki i fasolkę.
Na warzywach układamy odsączonego tuńczyka, oliwki, pokrojone na pół pomidorki i kapary.
Wszystko skrapiamy resztą sosu i dekorujemy natką pietruszki.
QUICHE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I BOCZKIEM
Składniki:
Kruche ciasto
- 1 ¼ szklanki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 100g zimnego masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 1 łyżka masła
- 200g wędzonego boczku
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża garść zielonej fasolki szparagowej
- 5 jajek
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki śmietany 30%
- ½ szklanki startego sera cheddar
- sól i pieprz
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło. Rozcieramy je w dłoniach szybciutko z mąką, by jak najmniej się rozgrzało. Możemy również użyć robota kuchennego albo siekaczki.
Gdy z masła i mąki utworzy się drobna kruszonka dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy w jednolitą kulę.
Rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy do formy na tartę, dociskamy do brzegów, spód nakłuwamy lekko widelcem, a nadmiar ciasta z brzegów odcinamy. Formę chowamy do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia. Wszystkie te kroki możemy wykonać nawet 2 dni wcześniej, owinąć formę z ciastem folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy będzie nabierał koloru dodajemy pokrojonego w kostkę pora i przeciśnięte ząbki czosnku, i dusimy kilka minut.
Fasolkę szparagową oczyszczamy, odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, krótko ją obgotowujemy w osolonym wrzątku (3-5 minut), przelewamy na sitko i osuszamy.
Jajka mieszamy w misce na gładką masę z mlekiem, śmietaną, serem oraz solą (około ¼ - ½ łyżeczki) i pieprzem.
Gdy uporaliśmy się z nadzieniem musimy podpiec spód do tarty. Wyjmujemy je z zamrażarki, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy – suchym grochem, ryżem lub specjalnymi kulkami.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200oC na 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze 10 minut.
Na podpieczonym spodzie układamy podsmażony boczek z warzywami, fasolkę szparagową i dokładnie zalewamy masą jajeczną.
Wstawiamy ostatni raz do piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut i dopiero kroimy.
Zobacz też:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"