Fasolkowe love, czyli kuchnia z fasolką szparagową w roli głównej!

Fasolka szparagowa należy do rodziny roślin strączkowych, oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej, ludzkości znana już była 7000 lat temu. Udomowili ją już Indianie, później rozprzestrzeniła się w Azji i Afryce a dziś jest nieodłącznym elementem wielu kuchni świata. Fasolka ma niską kaloryczność, a przy tym jest przepyszna! Co można przygotować z fasolki szparagowej? Oto najlepsze przepisy z fasolką w roli głównej!

FASOLKA SZPARAGOWA Z CZOSNKIEM I MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 1 duża garść zielonej fasolki szparagowej
    • 1 duża garść żółtej fasolki szparagowej
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
        • 1-2 szalotki
          • 3-4 ząbki czosnku
            • 1 garść płatków migdałów
              • 1 cytryna
                • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
                  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier

                    Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek, myjemy.

                    Gotujemy ją w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru – nie do miękkości, ma nadal pozostać lekko chrupiąca. Przelewamy na sitko, lekko przelewamy zimną wodą.

                    W czasie gdy fasolka się gotuje rozgrzewamy patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek.

                    Szalotkę siekamy w cieniutkie piórka i podsmażamy na oliwie aż zmięknie, lekko solimy. Następnie dodajemy czosnek – również pokrojony w cienkie plasterki oraz płatki migdałów. Smażymy na niedużym ogniu, aż czosnek oraz migdały nabiorą lekko złotego koloru.

                    Na patelnię trafia fasolka szparagowa, skórka otarta z około ½ cytryny oraz kilka kropli soku, posiekana natka pietruszki oraz świeżo zmielony pieprz.

                    Wszystko mieszamy i podajemy.

                    SAŁATKA NICEJSKA Z TUŃCZYKIEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

                    Składniki:

                    • 10 młodych, niedużych ziemniaków
                      • 2 garście zielonej fasolki szparagowej
                        • 3 jajka
                          • 4 łyżki octu (jabłkowego lub winnego)
                            • 1 ½ łyżki miodu
                              • 6 łyżek oliwy z oliwek
                                • 1 łyżeczka ostrej musztardy
                                  • ¼ - ½ łyżeczki soli
                                    • ¼ łyżeczki pieprzu
                                      • 3 fileciki anchois
                                        • 2 puszki dobrej jakości tuńczyka w oliwie
                                          • 1 garść czarnych oliwek
                                            • 2 garście małych pomidorków
                                              • 2 łyżki kaparów
                                                • natka pietruszki

                                                  Młode ziemniaki szorujemy dokładnie, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.

                                                  W tym samym czasie zagotowujemy osoloną wodę w drugim garnku i gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej fasolkę szparagową (oczyszczoną i z poobcinanymi końcówkami) oraz jajka. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Gotujemy 5 minut.

                                                  Odcedzamy ziemniaki, fasolkę i jajka przekładamy na durszlak i przelewamy krótko zimną wodą.

                                                  Ziemniaki kroimy na ćwiartki, układamy na półmisku razem z fasolką.

                                                  Przygotowujemy sos – mieszamy na gładko ocet, miód, oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Dodajemy również drobniutko posiekane anchois. Połową gotowego sosu oblewamy ciepłe ziemniaki i fasolkę.

                                                  Na warzywach układamy odsączonego tuńczyka, oliwki, pokrojone na pół pomidorki i kapary.

                                                  Wszystko skrapiamy resztą sosu i dekorujemy natką pietruszki.

                                                  QUICHE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I BOCZKIEM

                                                  Składniki:

                                                  Kruche ciasto

                                                  • 1 ¼ szklanki mąki
                                                    • ½ łyżeczki soli
                                                      • 100g zimnego masła
                                                        • 3-4 łyżki zimnej wody

                                                          Nadzienie

                                                          • 1 łyżka masła
                                                            • 200g wędzonego boczku
                                                              • 1 por
                                                                • 2 ząbki czosnku
                                                                  • 1 duża garść zielonej fasolki szparagowej
                                                                    • 5 jajek
                                                                      • ½ szklanki mleka
                                                                        • ½ szklanki śmietany 30%
                                                                          • ½ szklanki startego sera cheddar
                                                                            • sól i pieprz

                                                                              Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne masło. Rozcieramy je w dłoniach szybciutko z mąką, by jak najmniej się rozgrzało. Możemy również użyć robota kuchennego albo siekaczki.

                                                                              Gdy z masła i mąki utworzy się drobna kruszonka dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy w jednolitą kulę.

                                                                              Rozwałkowujemy na cienki placek, wykładamy do formy na tartę, dociskamy do brzegów, spód nakłuwamy lekko widelcem, a nadmiar ciasta z brzegów odcinamy. Formę chowamy do zamrażarki na czas przygotowywania nadzienia. Wszystkie te kroki możemy wykonać nawet 2 dni wcześniej, owinąć formę z ciastem folią spożywczą i przechowywać w lodówce.

                                                                              Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy będzie nabierał koloru dodajemy pokrojonego w kostkę pora i przeciśnięte ząbki czosnku, i dusimy kilka minut.

                                                                              Fasolkę szparagową oczyszczamy, odkrawamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, krótko ją obgotowujemy w osolonym wrzątku (3-5 minut), przelewamy na sitko i osuszamy.

                                                                              Jajka mieszamy w misce na gładką masę z mlekiem, śmietaną, serem oraz solą (około ¼ - ½ łyżeczki) i pieprzem.

                                                                              Gdy uporaliśmy się z nadzieniem musimy podpiec spód do tarty. Wyjmujemy je z zamrażarki, wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy – suchym grochem, ryżem lub specjalnymi kulkami.

                                                                              Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200oC na 15 minut, a następnie zdejmujemy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180oC i pieczemy jeszcze 10 minut.

                                                                              Na podpieczonym spodzie układamy podsmażony boczek z warzywami, fasolkę szparagową i dokładnie zalewamy masą jajeczną.

                                                                              Wstawiamy ostatni raz do piekarnika na około 40 minut.

                                                                              Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia na 10 minut i dopiero kroimy.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości