Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung. Jak ją przygotować?

fasola mung
aireowrt/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Fasola mung pochodzi z Azji, co nie oznacza, że w pozostałych częściach świata nie jest znana. Przepisy z fasolą mung są wykorzystywane przez wegetarian i wegan. Poza ziarnami fasoli mung, które przed zastosowaniem trzeba ugotować, stosowane są też jej kiełki.

Fasolę mung można użyć do przygotowania pożywnej zupy czy niskokalorycznej sałatki. Spore grono zwolenników ma też aksamitna pasta z fasoli mung, którą można smarować pieczywo. Stosowanie fasoli mung jest jak najbardziej uzasadnione – ma ona bowiem pozytywny wpływ na niemal cały organizm.

Podstawowe informacje na temat fasoli mung

Fasola mung (łac. Vigna radiata) pochodzi z Indii. Dziś uprawiana jest w Chinach i Malezji, znaleźć ją też można w Azji Południowej, a do Afryki trafiła ok. 1000 roku n.e. Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą jeszcze sprzed naszej ery. W Polsce dużą popularnością cieszą się wyhodowane z fasoli mung kiełki.

Vigna radiata osiąga maksymalną wysokość 1,2 metra, posiada żółte lub fioletowo żółte kwiaty i duże trójlistkowe liście. Fasola mung to roślina, której uprawa możliwa jest w gorącym klimacie. Preferuje wysokie temperatury, jest wrażliwa na mróz i zimny wiatr. Dobrze rośnie na żyznym, przepuszczalnym i spulchnionym podłożu.

Wartość odżywcza i właściwości fasoli mung

Fasola mung posiada wyjątkowe właściwości , które wynikają z wartości odżywczej zielonych ziaren. Jest kopalnią błonnika, białka, witaminy B9, manganu i magnezu. Spożywając ją, zaopatrujemy się w witaminy B1, B2, B5, B6, C. Nie brakuje w niej również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, tj. A, E i K. Zielona fasola mung stanowi źródło fosforu, żelaza, cynku, wapnia, selenu i potasu. Znaleźć w niej można izoflawony, fitoestrogeny, oligosacharydy, polifenole i flawonoidy.

Przepisy uwzględniające fasolę mung powinny być wykorzystywane m.in. przez osoby, które skarżą się na brak energii. Polecana jest na redukcję poziomu wody w organizmie – działa moczopędnie. Fasola mung, bez względu na to, czy podawana jest z warzywami, czy w formie pasty, pomaga uporać się z obrzękami kończyn dolnych. Jedzenie jej zmniejsza ryzyko udaru, ułatwia regulację temperatury ciała. O tym, jak ugotować fasolę mung, powinni przeczytać wszyscy, którzy starają się schudnąć. Jest ona bardzo sycąca, dzięki czemu zmniejsza apetyt na kaloryczne słodycze. Polecana jest na depresję, zmniejsza napięcie psychiczne. Może wspierać leczenie nadpobudliwości nerwowej.

Potrawy z fasoli mung pomagają zminimalizować nadkwasotę, redukują problemy trawienne. Vigna radiata wspiera tradycyjne leczenie zatruć pokarmowych pestycydami i ołowiem. Pomaga uporać się z biegunkami. Ma korzystny wpływ na działanie woreczka żółciowego i wątroby. Wspiera redukcję cholesterolu LDL.

Fasola mung powinna być spożywana przez osoby, u których występują zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego – pozwala na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia. Ułatwia również walkę z wolnymi rodnikami i zwiększa wrażliwość komórek organizmu na insulinę.

Gotowanie fasoli mung

Fasola mung wymaga namoczenia. Gotowanie należy poprzedzić zalaniem zimną wodą i odstawieniem na 8–9 godzin lub zalaniem wrzątkiem i odstawieniem na 3–4 godziny. Moczenie wypłukuje z ziaren składniki powodujące wzdęcia. Po tym czasie fasolę należy wrzucić do garnka z osolonym wrzątkiem. Ważne, aby ilość wody w garnku była 2–3 razy większa niż ziaren. Fasolę gotuje się 30–40 minut – przez pierwsze 10 minut garnek powinien stać na dużym ogniu. Należy również zebrać tworzącą się podczas obróbki termicznej pianę. Do gotującej się fasoli nie powinno się wrzucać dodatków takich jak np. wino.

Przepis na fasolę mung z warzywami

Składniki (dla 4 osób):

  • 4 szklanki ugotowanej fasoli mung,
    • 2 bakłażany,
      • 4 cukrowe cebule,
        • 4 papryki – 2 czerwone i 2 zielone,
          • 20–30 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
            • 6 łyżek oleju spod suszonych pomidorów,
              • 4 ząbki czosnku,
                • 1 szklanka posiekanej natki pietruszki,
                  • sól i pieprz do smaku.

                    Przygotowanie:

                    1. Cebulę pokrój w piórka, bakłażany w kostkę, a papryki w paski.

                    2. Cebulę zeszklij na oleju spod suszonych pomidorów, następnie dołóż fasolę mung i bakłażany. Przez 7–10 minut duś wszystkie składniki pod przykryciem.

                    3. Pomidory z odrobiną oliwy zblenduj na gęstą pastę, którą dodaj do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki.

                    4. Czosnek rozetrzyj nożem, po czym dodaj do reszty składników.

                    5. Dodaj przyprawy i natkę, oprósz danie solą.

                    6. Fasolę mung z warzywami podawaj z makaronem lub ryżem.

                    Przepis na pastę z fasoli mung

                    Składniki (dla 3–4 osób):

                    • 1½ szklanki fasoli mung,
                      • 6 ząbków czosnku,
                        • 20 kawałków suszonych pomidorów,
                          • 3 łyżeczki syropu klonowego,
                            • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                              • sól himalajska do smaku,
                                • 4 łyżeczki octu balsamicznego.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Do blendera wlej oliwę, po czym dodaj posiekany czosnek, suszone pomidory i przyprawy.

                                  2. Po zblendowaniu wszystkich składników do powstałej pasty dodaj ugotowaną fasolę (powinna być ostudzona).

                                  3. Ponownie uruchom blender, w razie potrzeby dolej oliwę z oliwek.

                                  Zobacz także:

                                  Zobacz wideo: Do, re, mi fasola

                                  Dzień Dobry TVN

                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości