Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym, sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami i dresingiem sezamowym, canneloni faszerowane botwiną i ricottą i kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami oraz twarogiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Małgorzata Ziółkowska. Jaki makaron lubicie najbardziej: farfalle (kokardki), cannelloni (grube rurki do nadziewania) czy może spaghetti (nitki)? Kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami i twarogiem
Składniki: na 1 porcję
100g makaronu kokardki
150g świeżych truskawek
200g rabarbaru
150g cukru
Łyżka półtłustego twarogu lub jogurt naturalny
Mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta al dente, odstawić. Rabarbar oczyścić, pokroić w kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem (100g) i gotować do miękkości. Jeszcze ciepły zmiksować, by powstał mus. Truskawki pokroić na plastry bądź ćwiartki, karmelizować (50g). Nie dopuścić do rozgotowania. Ugotowany makaron dodać do jeszcze ciepłego musu rabarbarowego, wymieszać i przełożyć na talerz, polać karmelizowanymi truskawkami i posypać twarogiem lub polać łyżką jogurtu. Udekorować listkiem mięty.
Cannelloni faszerowane botwiną i ricottą
Składniki: na 2 porcje
16 dużych rurek cannelloni do nadziewania
125g sera ricotta
½ pęczka botwiny
½ pęczka rzodkiewki
½ pęczka koperku
Sól, pieprz do smaku
Składniki: na pietruszkowy sos
Pęczek zielonej pietruszki
Łyżka musztardy Dijon
Oliwa (około 100g)
Sok z cytryny
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowujemy pietruszkowy sos: wszystkie składniki umieszczamy w blenderze malaksera, miksujemy i odstawiamy. Przygotowujemy farsz: ricottę przekładamy do naczynia, botwinę bardzo drobno kroimy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach rzodkiewkę, siekamy drobno koperek i wszystko dodajemy do ricotty. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cannelloni gotujemy według instrukcji na opakowaniu, zanurzamy na chwilkę w zimnej wodzie by przerwać proces gotowania i faszerujemy. Przekładamy na talerz i polewamy pietruszkowym sosem.
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami dresingiem sezamowym
Składniki: na 1 porcję
100g pełnoziarnistego makaronu świderki
6 białych szparagów
4 rzodkiewki
½ pęczka zielonego szczypioru
Kilka liści botwiny (baby) lub rukolę
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić. Szparagi blanszować, pociąć na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokroić na plastry, szczypior ukośnie. Przełożyć makaron na talerz, ułożyć szparagi, rzodkiewkę, liście botwiny lub rukolę. Oprószyć solą i pieprzem, polać dresingiem sezamowym i na końcu udekorować kwiatami.
Dresing sezamowy
2 łyżki Tahini (pasta sezamowa)
¼ szklanki soku pomarańczowego
Olej sezamowy (ok 100g)
Łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Sól, pieprz
Biały sezam do oprószenia sałatki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (prócz białego sezamu) mieszamy razem i odstawiamy.
Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym
Składniki: na 1 porcję
100g spaghetti
½ pęczka mięty
½ pęczka bazylii
Sok z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
Oliwa(ok 100g)
Sól, pieprz do smaku
½ pęczka zielonych szparagów
Przygotowanie:
Szparagi blanszujemy, odcinamy końcówki i przekładamy do blendera (same końcówki), dodajemy miętę, bazylię, czosnek, oliwę, sok z cytryny, wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowany makaron mieszamy z sosem miętowo bazyliowym i dodajemy zielone blanszowane szparagi.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
GwiazdyBrytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Związki i seksMieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas