Fajitas to popularne danie rodem z kuchni Tex-Mex, podawane na tortilli pszennej lub kukurydzianej. Najbardziej klasyczna odsłona tej potrawy to fajitas z wołowiny, jednak wraz z rozpowszechnieniem się jej zaczęły pojawiać się inne wersje, np. kurczak fajita.
Osoby ciekawe nowych smaków mogą spróbować także przyrządzić fajitas z krewetkami, lekkie i doskonałe na mniejszą przekąskę. Sprawdź, jak zrobić różne typy fajitas i znajdź najlepszy przepis dla siebie!
Fajitas - przepis klasyczny. Fajitas z wołowiny
Pierwsze fajitas przyrządzane były z użyciem mięsa wołowego.
Składniki na 4 porcje klasycznej wersji:
· 600 g mielonego mięsa wołowego,
· 4 tortille, najlepiej pszenne,
· 2 awokado,
· 2 żółte papryki,
· 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
· 2 czerwone cebule,
· 2 ząbki czosnku,
· 4 łyżki śmietany 18%,
· 2 garści świeżej kolendry,
· sok z limonki,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· odrobina soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażać na patelni przez kilka minut. Potem dodać kmin rzymski i sól. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w cienkie paski. Następnie dodać ją do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut. Czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem w miseczce. Natychmiast skropić go sokiem z limonki i dodać czosnek, po czym ponownie rozgnieść. Doprawić pieprzem i solą. Placki tortilla lekko podgrzać. Wołowinę usmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Placki posmarować śmietaną i pastą z awokado. Potem nałożyć na nie mięso i warzywa, po czym posypać drobno posiekaną kolendrą. Dokładnie zawinąć. Potrawa gotowa! Ten przepis na fajitas to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe.
Ta odsłona meksykańskiego dania, zależnie od kraju nazywana również fajitas de pollo lub chicken fajitas , to przepis późniejszy, niż wersja z wołowiną, jednak zyskuje coraz więcej zwolenników. Aby przygotować fajitas z kurczakiem według przepisu na 4 porcje, potrzebne będą:
· 4 tortille pszenne,
· 3 piersi z kurczaka,
· puszka kukurydzy konserwowej,
· 1 czerwona cebula,
· odrobina soku z cytryny,
· łyżeczka kuminu,
· 2 łyżeczki suszonego oregano,
· płaska łyżeczka papryczki chilli,
· 3 zielone papryki,
· łyżka oliwy z oliwek do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski, po czym włożyć do miseczki. Następnie posypać przyprawami: kuminem, chilli, solą, pieprzem i oregano, po czym skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny. W tym czasie drobno posiekać cebulę i czosnek, a paprykę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić zamarynowane mięso z kurczaka, po czym podsmażyć. Następnie dodać paprykę, czosnek, cebulę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Kukurydzę opłukać w sitku, odsączyć i wrzucić na patelnię. Na oddzielnej patelni lekko podgrzać tortillę, po czym układać farsz na plackach. Dokładnie zawinąć. Można podawać z odrobiną kwaśnej śmietany. Aby przyrządzić bardziej typowe, meksykańskie fajitas z kurczaka , połowę kukurydzy można zastąpić fasolą.
Jak zrobić fajitas z krewetkami? Oryginalny przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów
O ile przepis na fajitas z kurczakiem tylko trochę odbiega od tego klasycznego, o tyle przyrządzenie tej potrawy z krewetkami jest dość oryginalnym pomysłem. Czy dobrym? Najlepiej przekonać się samemu.
Składniki na 6 porcji:
· 6 pszennych tortilli,
· 250 g krewetek tygrysich,
· 1 awokado,
· 2 papryki,
· puszka kukurydzy konserwowej,
· sok z 1 limonki,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 cebula,
· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
· garść suszonych pomidorów,
· puszka fasoli,
· 5-6 pieczarek,
· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Czosnek zmiażdżyć, a cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić wszystko na patelnię i chwilę podsmażać. Paprykę pokroić w paski i wrzucić na patelnię, po czym doprawić papryczką chilli. Na drugiej patelnie podsmażyć sparzone krewetki z czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec opłukać kukurydzę i fasolę w sitku, wrzucić na patelnię z cebulką i pieczarkami, po czym dodać suszone pomidory i chwilę podduszać. Awokado przekroić i usunąć pestkę. Wyjąć miąższ i rozgnieść go w miseczce, po czym skropić sokiem z limonki. Podgrzać placki tortilli i posmarować je pastą z awokado. Następnie wymieszać zawartość obu patelni i nakładać farsz na tortillę. Dokładnie zawinąć. Danie z krewetkami może wydawać się bardziej skomplikowane od fajitas z kurczakiem , dlatego można nieco zredukować składniki, np. rezygnując z pieczarek, jednego z warzyw z puszki czy suszonych pomidorów.
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na potrawę z wołowiną, krewetkami czy na fajitas z kurczakiem , przepis pozwoli nam osiągnąć przepyszny efekt. Wypróbuj powyższe receptury i zobacz, która jest najlepsza dla Ciebie!