Fajitas to popularne danie rodem z kuchni Tex-Mex, podawane na tortilli pszennej lub kukurydzianej. Najbardziej klasyczna odsłona tej potrawy to fajitas z wołowiny, jednak wraz z rozpowszechnieniem się jej zaczęły pojawiać się inne wersje, np. kurczak fajita.

Osoby ciekawe nowych smaków mogą spróbować także przyrządzić fajitas z krewetkami, lekkie i doskonałe na mniejszą przekąskę. Sprawdź, jak zrobić różne typy fajitas i znajdź najlepszy przepis dla siebie!

Fajitas - przepis klasyczny. Fajitas z wołowiny

Pierwsze fajitas przyrządzane były z użyciem mięsa wołowego.

Składniki na 4 porcje klasycznej wersji:

· 600 g mielonego mięsa wołowego,

· 4 tortille, najlepiej pszenne,

· 2 awokado,

· 2 żółte papryki,

· 1 łyżeczka kminu rzymskiego,

· 2 czerwone cebule,

· 2 ząbki czosnku,

· 4 łyżki śmietany 18%,

· 2 garści świeżej kolendry,

· sok z limonki,

· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,

· odrobina soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażać na patelni przez kilka minut. Potem dodać kmin rzymski i sól. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w cienkie paski. Następnie dodać ją do cebuli i smażyć jeszcze przez kilka minut. Czosnek przecisnąć przez praskę. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę i rozgnieść miąższ widelcem w miseczce. Natychmiast skropić go sokiem z limonki i dodać czosnek, po czym ponownie rozgnieść. Doprawić pieprzem i solą. Placki tortilla lekko podgrzać. Wołowinę usmażyć na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Placki posmarować śmietaną i pastą z awokado. Potem nałożyć na nie mięso i warzywa, po czym posypać drobno posiekaną kolendrą. Dokładnie zawinąć. Potrawa gotowa! Ten przepis na fajitas to doskonały pomysł na sycące danie obiadowe.

Przepis na fajitas z kurczaka

Ta odsłona meksykańskiego dania, zależnie od kraju nazywana również fajitas de pollo lub chicken fajitas , to przepis późniejszy, niż wersja z wołowiną, jednak zyskuje coraz więcej zwolenników. Aby przygotować fajitas z kurczakiem według przepisu na 4 porcje, potrzebne będą:

· 4 tortille pszenne,

· 3 piersi z kurczaka,

· puszka kukurydzy konserwowej,

· 1 czerwona cebula,

· odrobina soku z cytryny,

· łyżeczka kuminu,

· 2 łyżeczki suszonego oregano,

· płaska łyżeczka papryczki chilli,

· 3 zielone papryki,

· łyżka oliwy z oliwek do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski, po czym włożyć do miseczki. Następnie posypać przyprawami: kuminem, chilli, solą, pieprzem i oregano, po czym skropić sokiem z cytryny i pozostawić na pół godziny. W tym czasie drobno posiekać cebulę i czosnek, a paprykę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić zamarynowane mięso z kurczaka, po czym podsmażyć. Następnie dodać paprykę, czosnek, cebulę i smażyć jeszcze przez kilka minut. Kukurydzę opłukać w sitku, odsączyć i wrzucić na patelnię. Na oddzielnej patelni lekko podgrzać tortillę, po czym układać farsz na plackach. Dokładnie zawinąć. Można podawać z odrobiną kwaśnej śmietany. Aby przyrządzić bardziej typowe, meksykańskie fajitas z kurczaka , połowę kukurydzy można zastąpić fasolą.

Jak zrobić fajitas z krewetkami? Oryginalny przepis dla miłośników kulinarnych eksperymentów

O ile przepis na fajitas z kurczakiem tylko trochę odbiega od tego klasycznego, o tyle przyrządzenie tej potrawy z krewetkami jest dość oryginalnym pomysłem. Czy dobrym? Najlepiej przekonać się samemu.

Składniki na 6 porcji:

· 6 pszennych tortilli,

· 250 g krewetek tygrysich,

· 1 awokado,

· 2 papryki,

· puszka kukurydzy konserwowej,

· sok z 1 limonki,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 cebula,

· łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,

· garść suszonych pomidorów,

· puszka fasoli,

· 5-6 pieczarek,

· odrobina oliwy z oliwek do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Czosnek zmiażdżyć, a cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić wszystko na patelnię i chwilę podsmażać. Paprykę pokroić w paski i wrzucić na patelnię, po czym doprawić papryczką chilli. Na drugiej patelnie podsmażyć sparzone krewetki z czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec opłukać kukurydzę i fasolę w sitku, wrzucić na patelnię z cebulką i pieczarkami, po czym dodać suszone pomidory i chwilę podduszać. Awokado przekroić i usunąć pestkę. Wyjąć miąższ i rozgnieść go w miseczce, po czym skropić sokiem z limonki. Podgrzać placki tortilli i posmarować je pastą z awokado. Następnie wymieszać zawartość obu patelni i nakładać farsz na tortillę. Dokładnie zawinąć. Danie z krewetkami może wydawać się bardziej skomplikowane od fajitas z kurczakiem , dlatego można nieco zredukować składniki, np. rezygnując z pieczarek, jednego z warzyw z puszki czy suszonych pomidorów.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na potrawę z wołowiną, krewetkami czy na fajitas z kurczakiem , przepis pozwoli nam osiągnąć przepyszny efekt. Wypróbuj powyższe receptury i zobacz, która jest najlepsza dla Ciebie!

Zobacz film: Idealne zapiekanki na zimowe obiady. Źródło Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
89
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0