Materiał promocyjny

Faceci w kuchni

Dzisiaj w naszej kuchni gościliśmy Mariusza Pudzianowskiego. Specjalnie dla nas przygotował kilka smacznych potraw.

Marynowane Fricasse z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

400 g piersi z kurczaka

1 pęczek dymki dł. 2 cm

3 ząbki czosnku

Sól, cynamon, imbir,

grubomielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku

3 łyżki słodkiej papryki węgierskiej

1 szklanki orzeszków ziemnych

1 szklanki orzechów nerkowca

1 papryczka chili

1 szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki oleju sezamowego

3 łyżki słodkiego sosu sojowego

2 łyżki mąki kukurydzianej

Sok z 1 limonki do smaku

200 g ugotowanego ryżu jaśminowego

100 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka pokroić na kawałki wielkości 3-4 cm. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, słodką paprykę węgierską, imbir, szczyptę cynamonu, sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski, słodki sos sojowy, sok z limonki, pokrojony na kawałki czosnek i olej sezamowy. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i odstawić na minimum godzinę. Mielone orzeszki ziemne i nerkowce uprażyć na rozgrzanej patelni. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej kurczaka na złoty kolor, a następnie dodać orzeszki i posiekana papryczkę chili oraz wlać białe wino. Tak przygotowanego kurczaka doprawić do smaku, podawać z ryżem jaśminowym i siekaną dymką.

Polędwiczka z dorsza atlantyckiego

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g polędwiczek z dorsza atlantyckiego

Marynata:

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

3 łyżki słodkiej papryki węgierskiej

Sos:

2 nieduże cebule

8 pieczarek

2 czosnki

1 cukinia

3 łyżki oliwy z oliwek

100 g sera złocistego

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml śmietany kremówki

Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z dorsza natrzeć wszystkimi składnikami marynaty i odstawić na godzinę do lodówki. Posiekane cebulę podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki, cukinię, czosnek i pokrojony w kostkę ser, wlać wino i śmietanę. Całość dusić do uzyskania jednolitej konsystencji sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dorsza obsmażyć na patelni, a następnie piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180oC z włączoną funkcją termoobiegu. Tak przygotowane polędwiczki z dorsza podawać na aromatycznym sosie z chrupiącą bagietką.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości