Przepisy kulinarne

Ewa Gawryluk zdradza swoje tajemnice

Doskonale zorganizowana i poukładana pani domu, matka, żona, ale także rozpoznawalna aktorka, która jeszcze znajduje czas na realizacje swoich pasji. Aby osiągnąć tę harmonię musiała ponieść wiele wyrzeczeń. W Dzień Dobry TVN zdradziła kilka ze swoich tajemnic.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Makaron wypełniony karczochami, włoską mortadelą i twarogiem
Składniki:
Mąka pszenna  500g
Jajka 5szt
Karczochy 8szt
Mortadela włoska 300g
Olej z bazylią
Twaróg biały tłusty niemielony  300g
Sól, świeża mięta, natka pietruszki

Przygotowanie:
Karczochy oczyszczamy, kroimy drobno. Mieszamy z serem, mortadelą, miętą, olejem z bazylią i solą. Do farszu używamy połowy ilości produktów, pozostałe dodamy do sosu. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Z mąki, jaj, szczypty soli przygotowujemy ciasto makaronowe. Rozwałkowujemy cienko, farsz wykładamy na połowę, drugą przykrywamy. Dociskamy po całej powierzchni i widelcem gęsto nakłuwamy. Ciasto dzielimy na małe kwadraty za pomocą rantu okrągłego talerza, gotujemy w wodzie. Na patelni z rozgrzanym olejem z bazylią przesmażamy pozostałą ilość mortadeli, karczochów. Dodajemy ugotowany wypełniony makaron. Całość posypujemy natką pietruszki.

Kurczak w słoneczniku, salsa z ogórka zielonego i rzodkiewki
Składniki:
Prażony słonecznik,
Żółtko,
Masło
Bułka tarta,
sól, pieprz,
musztarda rosyjska,
Szałwia, lubczyk,
Pierś kurczaka,
Olej  z bazylią

Przygotowanie:
Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż, sprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy krótko na oleju z bazylią. Podsmażonego smarujemy musztardą rosyjską. Słonecznik łączymy z masłem, bułką tartą, żółtkami, szałwią i lubczykiem, powstałą kruszonką posypujemy wierzch podsmażonego kurczaka i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni około 10 minut.

Ogórki zielone  3szt
Rzodkiewka  2 pęczki
Woda mineralna  1szkl
Ocet winny  1szkl
Cukier  1szkl
Szpinak baby  

Ogórki kroimy w cienkie plasterki ze skórką, rzodkiewkę podobnie. Wodę mineralną mieszamy z octem, cukrem i zalewamy taka miksturą ogórki i rzodkiewki. Kurczaka podajemy z salsą ogórkowo-rzodkiewkową i  liśćmi szpinaku.

Gotowane warzywa z jajkiem w koszulce i delikatnym sosem
Składniki:
Marchew młoda  1 pęczek
Brokuły 1 pęczek
Kalafior  1szt
Młoda cebulka  1 pęczek
Kalarepka  2szt
Młoda kapusta  1szt

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą i szczyptą cukru. Dodajemy warzywa, krótko gotujemy. Powinny być chrupiące. Wyjmujemy, odstawiamy. Jajko wbijamy na wodę z octem, gotujemy tak aby ścięło się tylko białko. Wyjmujemy z wody, układamy na papierowym ręczniku.

Żółtka  4szt
Ocet jabłkowy  50ml
Olej  z bazylią 200ml

Przygotowanie:
Ocet redukujemy na palniku, do gorącego dodajemy żółtka, wszystko dokładnie ucieramy i do utartej masy dodajemy cienkim strumieniem podgrzany olej  z bazylią. Warzywa wykładamy na talerz, na warzywa kładziemy jajko w koszulce i wszystko polewamy sosem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0