Materiał promocyjny

Ewa Gawryluk w kuchni Roberta Sowy

Tajemnicą dobrej figury Ewy Gawryluk jest jedzenie. Dobre jedzenie - jak podkreśla. Aktorka gotuje sama, stara się nie jeść "na mieście". Unika fast foodów. Pomimo, że jest bardzo aktywna zawodowo, gra w serialu Na Wspólnej, ma czas na gotowanie dla rodziny. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście zobaczyć jak sobie radziła u boku Roberta Sowy.

Burgery z indyka z żurawiną podane na aromatycznej soczewicy z pomidorami

Składniki dla 4 osób:

800 g mielonego mięsa z indyka

1 pokrojona w kostkę cebula

1 szklanka suszonej żurawiny amerykańskiej

1 op. przyprawy do mięsa mielonego Prymat

3 drobno posiekane ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

200 g soczewicy

1 pokrojona w kostkę cebula

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

200 ml pomidorów pelati

100 ml bulionu warzywnego Kucharek

1 pęczek kolendry

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold, kumin, kardamon do smaku

Grubo mielony czarny pieprz Prymat

2 drobno pokrojone czerwone cebule

100 ml jogurtu bałkańskiego

Kiełki soi i słonecznika do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mięso z indyka wymieszać z żurawiną, orzeszkami pinii, podsmażoną na oliwie cebulą, czosnkiem i przyprawą do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować burgery i grillować na ruszcie lub patelni grillowej po około 5 minut z każdej strony. Cebulę usmażyć na oliwie z czosnkiem, dodać bulion, soczewicę, pomidory pelati i doprawić do smaku. Całość gotować przez ok. 15 minut. Soczyste burgery podawać na soczewicy z pomidorami. Przed podaniem danie udekorować świeżymi kiełkami, czerwoną cebulą i jogurtem bałkańskim.

Tosty z żurawiną amerykańską, szpinakiem i grzybami podane z wędzonym łososiem

Składniki dla 4 osób:

100 g świeżego szpinaku

100 g suszonej żurawiny amerykańskiej

200 g oczyszczonych i pokrojonych borowików

1 pokrojona w kostkę cebula

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek natki pietruszki

włoska ciabatta

200 g wędzonego łososia norweskiego

1 pokrojona w kostkę cytryna

4 łyżki tartego parmezanu

4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

Sposób przygotowania:

Ciabattę pokroić na kromki, upiec w tosterze lub piekarniku. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i grzyby, dodać szpinak, żurawinę i posiekaną natkę pietruszki. Całość smażyć przez około 5 minut, doprawić do smaku. Na chrupiącym pieczywie ułożyć wędzonego łososia norweskiego, a na nim szpinak z żurawiną i grzybami. Kanapki posypać parmezanem i grubo mielonym czarnym pieprzem, a następnie zapiekać w temperaturze 200°C, aż ser się zrumieni (ok. 5 minut). Przed podaniem skropić oliwą z oliwek i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości