Przepisy kulinarne

Euro 2016... od kuchni

Już wiemy dlaczego tak dobrze poszło nam na Euro 2016. Naszym gościem był dziś Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak. Zobaczcie jakie były ulubione dania naszych piłkarzy!

Aromatyczna owsianka na płatkach orkiszowych

Składniki:
2 szklanki płatków orkiszowych
2-3 szklanki wody
1 cały cynamon
1 gwiazdka anyżu
1 kardamon cały
Miód do smaku
1 garść suszonej żurawiny
1 łyżka suszonych jagód Goji
1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych jabłek
1 łyżka pokrojonych w kostkę suszonych moreli
1 łyżka pokrojonego w kostkę suszonego mango
Świeże owoce sezonowe: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki lub truskawki

Przygotowanie:
W rondelku nastawiamy 2 szklanki wody do gotowania z cynamonem, anyżem, kardamonem i 1 łyżką miodu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Na gotującą wodę wsypujemy płatki orkiszowe, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na bok (ja szykuję płatki wieczorem wcześniejszego dnia, by dobrze namokły i przeszły aromatycznym smakiem) by zmiękły (możemy użyć również płatków błyskawicznych, lub od razu gotować do miękkości). Namoczone płatki gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy wszystkie suszone owoce, w miarę potrzeby dolewamy wody, miodu i gotujemy przez około 10-15 minut. Przed podaniem wyciągamy cynamon, anyż i kardamon. Podajemy samą lub z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.


Dorsz w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango

Składniki:
400 g fileta z dorsza (polędwicy z dorsza)
Sól morska, pieprz różowy do smaku
Oliwa cytrynowa
Estragon suszony
Świeży koperek
Świeża bazylia
Masło klarowane do smażenia
4 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka płatków jaglanych
Dodatek: blanszowane warzywa sezonowe

Bataty:
1-2 bataty (słodkie ziemniaki)
Oliwa z oliwek do pieczenia
Gruboziarnista sól morska, pieprz różowy do smaku
Oliwa o aromacie cytryny
Olej kokosowy

Sos mango-imbirowy
1 dojrzałe mango
Mały kawałek świeżego imbiru
Masło klarowane
Szczypta curry
Szczypta kurkumy
Sok z limonki do smaku
Miód do smaku
Sól morska do smaku

Przygotowanie:
Filety z dorsza czyścimy, przekrawamy na równe kawałki, skrapiamy oliwą o aromacie cytryny, doprawiamy sola morką i pieprzem różowym rozgniecionym w moździerzu. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 10 minut do lodówki.Do miseczki przekładamy siemię lniane, mąkę gryczaną oraz posiekany koperek, świeżą bazylię i suszony estragon i całość mieszamy. Wcześniej przygotowanego dorsza obtaczamy w mące i delikatnie uciskamy, by składniki przylegały do mięsa ryby. Tak przygotowaną rybę smażymy na maśle klarowanym i podajemy skropioną oliwą o aromacie cytryny z dodatkiem świeżych blanszowanych warzyw oraz pieczonym batatem i sosem mango. Bataty dobrze płuczemy i czyścimy pod zimną bieżącą wodą. Na blaszkę do pieczenia rozsypujemy szczyptę soli gruboziarnistej, układamy na niej bataty, skrapiamy oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160˚ C i pieczemy do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyciągamy, studzimy, obieramy i kroimy w 1cm plasterki. Plasterki batatów, delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym, oprószamy sola morską, pieprzem różowym rozgniecionym w moździerzu i przed podaniem skrapiamy oliwą o aromacie cytryny. Tak przygotowane bataty idealnie pasują jako dodatek do mięs, ryb, lub polecam na posiłek przedmeczowy z dodatkiem ryżu czerwonego. Energia. Mango obieramy i kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i ucieramy na tarce. Na rozgrzane masło w rondelku dajemy imbir i delikatnie podsmażamy. Dodajemy miodu, a następnie mango. Do całości dodajemy szczyptę curry, kurkumy i 50-100ml wody i dusimy do momentu rozgotowania się owoców. Tak przygotowane owoce miksujemy w jednolitą masę i przecedzamy przed drobne sito. Całość ponownie gotujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Tak przygotowany sos podajemy do ryby.

Duszona gicz cielęca z ryżem czerwonym, warzywami i burakami z serem kozim i orzeszkami pinii

Składniki:
2 gicze cielęce z kością lub bez kości
Sól morska, pieprz czarny do smaku
Oliwa z oliwek
1 marchewka
0,5selera korzeń
Mały kawałek selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 świeże pomidory lub puszka pomidorów bez skóry
1 natka zielonej pietruszki
2 liście laurowe
1 szklanka ryżu czerwonego (około 100g)
Sól morska do smaku
1 łyżka masła klarowanego
Dodatek: blanszowane warzywa sezonowe

Buraki:
8szt małych buraków
Sól morska, pieprz czarny, miód do smaku
1 cebula
1 cytryna
50g masła klarowanego
2 łyżeczki orzeszków pinii
Ser kozi

Przygotowanie:
Marchew, seler, cebule, czosnek obieramy i kroimy na małe kawałki. Z giczy oddzielamy mięso od kości, płuczemy pod zimną wodą, a następnie odstawiamy na sitko by odciekły. Mięso nacieramy od wewnętrznej strony solą i pieprzem, zwijamy i wiążemy sznurkiem. Tak przygotowane mięso przekładamy do miski i dodajemy wcześniej pokrojone warzywa, oliwę, liść laurowy, soli i pieprzu do smaku. Całość marynujemy w lodówce przez 24godziny. Mięso oddzielamy od warzyw i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni z wszystkich stron. Gicze przekładamy do rondelka. Na patelni, na której wcześniej podsmażaliśmy mięso, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy warzywa do momentu uzyskania złoto – brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory i ponownie podsmażamy. Całość warzyw przekładamy do giczy, dajemy na patelnie zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie z pozostałym na niej smakiem zalewamy mięso i warzywa. Dodajemy natkę pietruszki, wodę by przykryła wszystkie składniki i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości. Podczas duszenia doprawiamy wywar do smaku solą i pieprzem i w miarę potrzeb dolewamy wody. Do duszonego mięsa można dołożyć upieczone na złoto-brązowy kolor kości by uzyskać mocniejszy smak sosu, lub zostawić na wywar czy rosół. Gdy mięso będzie już miękkie, wyciągamy je do wystygnięcia, kości odkładamy na bok, a całość sosu miksujemy w jednolitą masę i przecedzamy przez drobne sito. Tak przygotowany sos może również tworzyć podstawę do innego rodzaju sosu. Z giczy odwiązujemy sznurek i podgrzewamy w doprawionym sosie. Ryż płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia przez minimum 30minut. Ryż gotujemy na wolnym ogniu (w czterech szklankach wody) do momentu aż ziarenka ryżu napęcznieją i zaczną pękać od wewnątrz (około 45-60minut). Podczas gotowania doprawiamy do smaku solą. Gdy ryż będzie już miękki, odcedzamy nadmiar wody, dodajemy masło, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Tak przygotowany ryż podajemy na ciepło.

Buraki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, a następnie suszymy, układamy na foli aluminiowej, posypujemy solą, zawijamy i pieczemy w piekarniku na 160˚C do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy lub ścieramy na tarle według preferencji. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoty kolor. Do cebuli dodajemy buraki, wcześniej prażone orzeszki pinii i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowane buraki przekładamy do porcelanowych żaroodpornych naczynek, posypujemy rozdrobnionym serem kozim i całość zapiekamy. Po zapieczeniu skrapiamy miodem i podajemy.

Bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe (receptura na 20 ciasteczek)

Składniki:
0,5 szklanki mąki jaglanej lub kukurydzianej
0,5 szklanki mąki białej ryżowej
1 szklanka płatków jaglanych błyskawicznych
70g / 0,5 szklanki cukru trzcinowego Muscovado lub cukru kokosowego
3 łyżki melasy lub syropu z daktyli, klonowego, agawy, trzcinowego lub miodu
150g gorzkiej czekolady 70% (około 1,5 tabliczki)
25g / 3łyżki kakao
1 jajko
2 łyżki płatków migdałowych, lub rozdrobnionych innych orzechów
2 łyżki suszonej żurawiny lub rozdrobnionych innych owoców suszonych
110g masła klarowanego lub olej kokosowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę, płatki, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli odmierzamy, przesypujemy do jednej miski i mieszamy. Masło rozpuszczamy. Połowę tabliczki czekolady (50g) rozdrabniamy nożem na małe kawałki, przekładamy do miseczki i dodajemy do niej płatki migdałowe i żurawinę. Pozostałą całą tabliczkę czekolady (100g) rozdrabniamy, przekładamy do miski, zalewamy masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając plastikową łyżką. Rozpuszczoną czekoladę lekko studzimy. Do miski od miksera wybijamy jajko i dobrze ubijamy. Ubijając na wolnych obrotach, dodajemy wymieszaną mąkę ze składnikami, dodajemy syrop i stopniowo wlewamy płynną czekoladę. Zwiększamy obroty miksera i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą. Dodajemy orzechy, suszone owoce oraz rozdrobnioną czekoladę i ponownie miksujemy przez chwile. Gotowe ciasto zarabiamy rękoma i formujemy walec. Przygotowany walec zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Piekarnik nagrzewamy na 180˚C. Blaszkę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Zastygnięte ciasto rozwijamy z foli, kroimy w 1 cm plastry i układamy na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 10-12minut. Upieczone ciastka studzimy. Można również stworzyć swoją kombinacje ciastek używając innych rodzajów mąki jak kasztanowej, kokosowej lub jeszcze innych składników.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0