Monika Morozowska przygotowała w kuchni Dzień Dzień Dobry TVN energetyzujące potrawy. Co powinniśmy jeść, by dostaczać organizmowi niezbędnej życiodajnej energii? Skorzystajcie z przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską. Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Super banany z orzechami włoskimi i jogurtem (porcja dla 4 osób)
4 małe banany
4 łyżki masła
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 szklanki orzechów włoskich
200 g jogurtu naturalnego
szkllnka malin
kilka malin do przybrania
Przygotowanie:
Banany kroimy na pół i podsmażamy razem z orzechami na maśle z cukrem na złocisty kolor z dwóch stron. Maliny zagotowujemy. Banany podajemy z uprażonymi orzechami, polane jogurtem i odrobiną sosu malinowego. Ozdabiamy malinami w całości.
Super grzanki z sałatką
2 cykorie
duża garść kiełków rzodkiewki
duża garść kiełków brokuła
1/2 szklanki czerwonej, ugotowanej fasoli
1/4 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
mały ząbek czosnku
mała bagietka
100 g roladki sera koziego
1 średni ugotowany burak
2 łyżki kremowego serka koziego
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na kromki i podpiekamy na suchej patelni. Buraka ścieramy na grubej tarce i mieszamy z kremowym kozim serkiem i octem balsamicznym. Roladkę sera kroimy na plasterki. Na podpieczone grzanki nakłądamy starte buraki i po plasterku koziego sera. Cykorię kroimy w cienkie plasterki. Miód, oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku i cytrynę dokłanie mieszamy. Orzechy włoskie szatkujemy i podprażamy na suchej patelni. Pokrojiną cykorię delikatnie mieszamy z kiełkami brokuła i rzodkiewki, czerwoną fasolą, posypujemy przyprażonymi orzechami i polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Grzanki z burakami podajemy z sałatką.
Super naleśniki z jagodami zwykłymi i jagodani Goji
szklanka mąki pszennej razowej graham
ok. 1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki z ciecierzycy
płaska łyżka cukru trzcinowego
olej ryżowy do smażenia
ok. 300 g jagód zwykłych
ok.1/2 szklanki suszonych jagód Goji
200 g jogurtu naturalnego
ok. 1/3 szklanki syropu klonowego
Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, mąką groszkową i taką ilością wody żeby otrzymać ciasto naleśnikowe. Z ciasta na niewielkiej ilości oleju ryżowego smażymy naleśniki. Na tależu z wysokim rantem kładziemy usmażony naleśnik, polewamy go jogurtem naturalnym, posypujemy jagodami zwykłymi, jagodami Goji, polewamy odrobiną syropu klonowego i przykrywamy kolejnym naleśnikiem, na który również nakładamy poszczególne składniki Czynność powtarzamy, aż skończą nam się naleśniki. Ostatni z nich rónież polewamy jogurtem, posypujemy jagodami i polewamy syropem.
Super "sushi" z kaszą orkiszową
10 arkuszy liści nori
1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej
1 marchewka
pęczek szczypiorku
1/2 kostki twardego tofu
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
kiełki rzodkiewki
polski tarty chrzan
sos sojowy
Przygotowanie:
Kaszę orkiszową gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paseczki. Tofu kroimy w też w jak najcieńsze paski ( ale uważamy, żeby się nie rozpadły) i smażymy na oliwie z oliwek na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego. Na macie do zwijania sushi kładziemy liść nori. Na 1/3 nakładamy lekko przestudzoną kaszę, a na nią kilka paseczków marchewki, odrobinę szczypiorku i kilka pasków podsmażonego tofu. Całość delikatnie zwijamy za pomocą maty, następnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki i każdy z nich ozdabiamy odrobiną chrzanu, sosu sojowego i kiełków rzodkiewki.
Super warzywa z mlekiem kokosowym
100 g liści szpinaku baby
200 g dynii (najlepiej hokkaido)
1 brokuł
2 szalotki
1 ostra żółta papryka
imbir wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
250 ml wywaru warzywnego
4 łyżki sosu sojowego
1 limonka
4 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Imbir obieramy łyżeczką i ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy. Imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej ryżowy i chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki. Chwilę mieszamy, podsmażamy i zalewamy wywarem warzywnym. Dorzucamy małę różyczki brokuła, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, Pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok. 8 minut ( dynia powinna się rozpadać). Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, dorzucamy liście szpinaku i całość dusimy jeszcze 3-4 minuty.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"