Przepisy kulinarne

Energetyzujące potrawy Moniki Mrozowskiej

Monika Morozowska przygotowała w kuchni Dzień Dzień Dobry TVN energetyzujące potrawy. Co powinniśmy jeść, by dostaczać organizmowi niezbędnej życiodajnej energii? Skorzystajcie z przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Super banany z orzechami włoskimi i jogurtem (porcja dla 4 osób)
4 małe banany
4 łyżki masła
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1/3 szklanki orzechów włoskich
200 g jogurtu naturalnego
szkllnka malin
kilka malin do przybrania

Przygotowanie:
Banany kroimy na pół i podsmażamy razem z orzechami na maśle z cukrem na złocisty kolor z dwóch stron. Maliny zagotowujemy. Banany podajemy z uprażonymi orzechami, polane jogurtem  i odrobiną sosu malinowego. Ozdabiamy malinami w całości.

Super grzanki z sałatką
2 cykorie
duża garść kiełków rzodkiewki
duża garść kiełków brokuła
1/2 szklanki czerwonej, ugotowanej fasoli
1/4 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
mały ząbek czosnku
mała bagietka
100 g roladki sera koziego
1 średni ugotowany burak
2 łyżki kremowego serka koziego
2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:
Bagietkę kroimy na kromki i podpiekamy na suchej patelni. Buraka ścieramy na grubej tarce i mieszamy z kremowym kozim serkiem i octem balsamicznym. Roladkę sera kroimy na plasterki.  Na podpieczone grzanki nakłądamy starte buraki i po plasterku koziego sera. Cykorię kroimy w cienkie plasterki. Miód, oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku i cytrynę dokłanie mieszamy. Orzechy włoskie szatkujemy i podprażamy na suchej patelni. Pokrojiną cykorię delikatnie mieszamy z kiełkami brokuła i rzodkiewki,  czerwoną fasolą,  posypujemy przyprażonymi orzechami i polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Grzanki z burakami podajemy z sałatką.

Super naleśniki z jagodami zwykłymi i jagodani Goji
szklanka mąki pszennej razowej graham
ok. 1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżki mąki z ciecierzycy
płaska łyżka cukru trzcinowego
olej ryżowy do smażenia
ok. 300 g jagód zwykłych
ok.1/2 szklanki suszonych jagód Goji
200 g jogurtu naturalnego
ok. 1/3 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem, mąką groszkową i taką ilością wody żeby otrzymać ciasto naleśnikowe.  Z ciasta na niewielkiej ilości oleju ryżowego smażymy naleśniki. Na tależu z wysokim rantem kładziemy usmażony naleśnik, polewamy go jogurtem naturalnym, posypujemy jagodami zwykłymi, jagodami Goji, polewamy odrobiną syropu klonowego i przykrywamy kolejnym naleśnikiem, na który również nakładamy poszczególne składniki Czynność powtarzamy, aż skończą nam się naleśniki. Ostatni z nich rónież polewamy jogurtem, posypujemy jagodami i polewamy syropem.

Super "sushi" z kaszą orkiszową
10 arkuszy liści nori
1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej
1 marchewka
pęczek szczypiorku
1/2 kostki twardego tofu
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżka oliwy z oliwek
dodatki:
kiełki rzodkiewki
polski tarty chrzan
sos sojowy

Przygotowanie:
Kaszę orkiszową gotujemy w dwukrotnej ilości lekko osolonej wody. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paseczki. Tofu kroimy w też w jak najcieńsze paski ( ale uważamy, żeby się nie rozpadły) i smażymy na oliwie z oliwek na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego. Na macie do zwijania sushi kładziemy liść nori. Na 1/3 nakładamy lekko przestudzoną kaszę, a na nią kilka paseczków marchewki, odrobinę szczypiorku i kilka pasków podsmażonego tofu. Całość delikatnie zwijamy za pomocą maty, następnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki i każdy z nich ozdabiamy odrobiną chrzanu, sosu sojowego i kiełków rzodkiewki.

Super warzywa z mlekiem kokosowym
100 g liści szpinaku baby
200 g dynii (najlepiej hokkaido)
1 brokuł
2 szalotki
1 ostra żółta papryka
imbir wielkości kciuka
3 ząbki czosnku
250 ml wywaru warzywnego
4 łyżki sosu sojowego
1 limonka
4 łyżki oleju ryżowego

Przygotowanie:
Imbir obieramy łyżeczką i ścieramy na tarce. Czosnek wyciskamy. Imbir i czosnek wrzucamy na rozgrzany olej ryżowy i chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w cienkie plasterki szalotki. Chwilę mieszamy, podsmażamy i zalewamy wywarem warzywnym. Dorzucamy małę różyczki brokuła, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, Pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę i sos sojowy. Całość dusimy na małym ogniu ok. 8 minut ( dynia powinna się rozpadać). Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, dorzucamy liście szpinaku i całość dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
73
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0