Energetyczne czekoladowe babeczki

W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował potrawy, które dodadzą nam dużo energii. Co powiecie na dorsza z młodymi marchewkami, pomidorowe gazpacho, pełnoziarniste, czekoladowe babeczki? Smacznego!

Dorsz z młodymi marchewkami z nutą zielonej herbaty i pietruszkowym pesto

Składniki:

Kawałek morskiej ryby – polędwica z dorsza

Młode marchewki

Miód

100 ml naparu z zielonej herbaty Herbapol

Liście laurowe

Ziele angielskie

Sól

Pieprz

Kminek

Cytryna

Pęczek natki pietruszki

Garść listków bazylii

2 łyżki prażonych nasion słonecznika

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Masło klarowane

Przygotowanie:

Nać pietruszki, listki bazylii, nasiona słonecznika, czosnek wraz z oliwą z oliwek blendujemy w malakserze na pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy nasiona kminku które później należy rozetrzeć w moździerzu. Obrane młode marchewki kroimy wzdłuż na pół, na rozgrzane masło klarowane wrzucamy 2 listki laurowe, 3 lub 4 ziarna ziela angielskiego, wrzucamy marchewki, całość smażymy, podlewamy intensywnym naparem z zielonej herbaty Herbapol, po odparowaniu płynu dodajemy do marchewki dwa plastry cytryny, miód i doprawiamy wszystko kminkiem, solą i pieprzem. Rybę morską doprawiamy tradycyjnie: sól i pieprz. Smażymy na złoto na rozgrzanym maśle klarowanym. Rybę podajemy w towarzystwie marchewek i zielonego pietruszkowego pesto.

Malinowo-pomidorowe gazpacho

Składniki:

1 kg pomidorów malinowych

200 g malin

2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia

1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych

1 czerwona cebula

Garść listków bazylii czerwonej opcjonalnie tradycyjnej

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny|

Oliwa z oliwek

Sól

Pieprz

Sos tabasco

Łyżka miodu

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, pozbawić szypułki. W wysokim naczyniu za pomocą blendera lub w blenderze kielichowym miksujemy pomidory, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrojoną w kostkę, obraną cebulę podzieloną na ćwiartki, maliny, 2 łyżki syropu malinowego Owocowa Spiżarnia Herbapol, kilka listków bazylii, 2 ząbki czosnku, dodajemy 3-4 kropelki tabasco, łyżkę miodu i oliwy, sok z cytryny, doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Szybkie malinowe gazpacho dekorujemy młodymi listkami bazylii i kropelkami oliwy.

Pełnoziarniste czekoladowe babeczki z orzechami i czereśniami

Składniki:

250g mąki pszennej

85 g mąki chlebowej

115 g brązowego cukru

Łyżka miodu

Szczypta soli

Proszek do pieczenia opcjonalnie soda oczyszczona

Cynamon, łyżeczka

4 łyżki kakao

3 łyżki otrębów pszennych

Otarta skórka z 1 cytryny

240 ml mleka

2 jajka

55 g roztopionego masła

Dżem czereśniowy Z Dawnego Sadu

100 g rodzynek

50 g orzechów wg wyboru laskowych/migdały/orzechy nerkowca

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Masłem lekko natłuszczamy głęboką foremkę do babeczek. Każdy otwór powinien mieć ok. 6 cm średnicy i 2,5 cm głębokości. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cynamon. Mieszamy i dodajemy otręby pszenne, kakao, skórkę z cytryny i znów mieszamy. Do dzbanka wlewamy mleko, dodajemy jajka, roztopione masło i miód, dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem. Płyn dodajemy do suchych produktów, po chwili wrzucamy rodzynki lub morele i orzechy. Mieszamy aż większość suchych składników będzie wilgotna, powinno jednak zostać trochę suchej mącznej mieszanki. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek, napełniamy otwory do 2/3 wysokości. Do każdej babeczki dodajemy do środka małą łyżeczkę dżemu czereśniowego Z Dawnego Sadu. Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut lub aż wyrosną i lekko się przyrumienią, a wykałaczka włożona w środek po wyjęciu będzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na 2-3 minuty w foremkach, później wyjmujemy babeczki na metalowa kratkę aby ostygły. Muffinki są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe lub kilka godzin po upieczeniu.

Tropikalny napój energetyczny

Składniki:

100 ml naparu z zielonej herbaty Herbapol

Puszka napoju energetycznego Green-Up Tropical

1 połówka cytryny obranej ze skórki

2 łyżki miodu

Kilka listków świeżej mięty

2 plastry świeżego ananasa

Kostki lodu

Przygotowanie:

Przestudzony napar z zielonej herbaty wlewamy do blendera kielichowego, dodajemy kilka listków mięty, 2 plastry świeżego ananasa, obraną ze skórki i pozbawioną pestek połówkę cytryny, miód, całość dopełniamy napojem energetycznym Greek-Up Tropical, miksujemy. Napój podajemy z kostkami lodu i listkami mięty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości