Energetyczna kuchnia na jesień - z łososiem!

W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem.

Łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką

Składniki:

Polędwica z Łososia Norweskiego 1 kg

Brukselka 0, 5 kg

Dynia 1 szt

Czerwona cebula 3 szt

Jabłko zielone 5 szt

Śmietana 36 % 1 l

Masło klarowane 200 g

Musztarda rosyjska 200 g

Świeży lubczyk, koperek, cząber, bazylia

Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Czerwoną cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, brukselkę rozdzieloną na listki (wcześniej delikatnie sparzoną w wodzie osolonej z cukrem), jabłko pokrojone w cząstki i wszystko razem przesmażamy, dodajemy świeże zioła tj. lubczyk, koper, bazylia, cząber i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i wszystko razem delikatnie odparowujemy. Polędwicę z łososia kroimy na mniejsze porcje obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni tak aby był delikatnie złoty na zewnątrz a w środku surowy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część przesmażonych warzyw w śmietanie, następnie układamy wcześniej obsmażonego łososia i na wierzch wykładamy resztę warzyw. Łosoś powinien delikatnie wystawać ponad warzywa. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C i zapiekamy.

Łosoś gravlaks podany na obwarzanku z kremowym twarożkiem

Składniki:

Łosoś Norweski świeży 2 kg

Twarożek kremowy 500 g

Czarna porzeczka 200 g

Musztarda dijon 200 g

Zielone jabłko 4 szt

Liście świeżego szpinaku 200 g

Koperek, szczypior z dymki

Cytryna 2 szt

Sól morska gruboziarnista 1 kg

Cukier gruby rafinada 1 kg

Sól, pieprz,

Obwarzanki

Mąka 1 kg

Woda 300 ml

Mleko 150 ml

Olej 200 ml

Drożdże 75 g

Sól 2 płaskie łyżki soli

Cukier 2 łyżki

Przygotowanie:

Filet z łososia przecinamy na pół w poprzek fileta, układamy skórą do dołu i zasypujemy obficie solą morską i grubym cukrem wymieszanymi w stosunku 1:1, na wierzch wykładamy gałązki koperku i składamy dwa kawałki łososia jeden na drugim tak aby skóra była na spodzie i na wierzchu. Rybę wstawiamy do lodówki na 48 h. Przez ten czas rybę przekręcamy co 12 godzin tak aby dobrze się zamarynowała. Czarną porzeczkę karmelizujemy na cukrze, studzimy i łączymy z musztardą dijon w celu uzyskania musztardy porzeczkowej. Kremowy twarożek doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem.

Ciasto na obwarzanki:

Wodę, cukier i mleko podgrzewamy do temp. maksymalnie 20*C i rozpuszczamy w tym drożdże. Całość wlewamy do maki wymieszanej z solą, dodajemy olej i ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formujemy obwarzanki, parujemy przez 10 sekund we wrzącej wodzie a następnie układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temperaturze.

Zamarynowanego łososia oczyszczamy z soli i cukru oraz kopru, kroimy pod skosem w cienkie plastry. Gotowe, upieczone i wystudzone obwarzanki przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie kremowym twarożkiem, na wierzchu układamy plastry łososia gravlaks, cienkie plasterki zielonego jabłka, liście szpinaku, kropimy musztardą porzeczkową, dekorujemy gałązkami koperku i gotowe. Smacznego !!!!

Łosoś z solanki na jesiennej kaszy jęczmiennej

Składniki:

Łosoś Norweski świeży 2 kg

Kasza jęczmienna średnia 500 g

Cebula 3 szt

Kapusta włoska 300 g

Marchewka 2 szt

Pietruszka 1 szt

Seler korzeń 1 szt ( mała)

Bulion warzywny 2 l

Śliwka węgierka 300 g

Masło klarowane 200 g

Świeży koper, bazylia, lubczyk, tymianek, werbena

Sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarna kolendry

Przygotowanie:

Cebulę przesmażamy na maśle, wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera, przesmażamy delikatnie warzywa i wsypujemy kaszę jęczmienną, chwilę mieszamy i całość zalewamy bulionem warzywnym do całkowitego przykrycia. Gotujemy i w miarę potrzeby uzupełniamy ilość płynu tak aby kasza była miękka. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno kapustę włoską i śliwkę węgierkę. Ze świeżych ziół tj. koperek, bazylia, lubczyk, tymianek, werbena i przypraw – sol, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarna kolendry przygotowujemy solankę. Wszystkie składniki wkładamy do wody, zagotowujemy. Solanka musi mieć mocno intensywny smak. Po zagotowaniu odcedzamy solankę z warzyw i wrzącą zalewamy oczyszczonego i porcjowanego wcześniej łososia. Możemy przykryć folią aluminiową. Prawidłowo przygotowany łosoś powinien być w środku lekko różowy. Po wyjęciu z solanki łososia podajemy na kaszy jęczmiennej z warzywami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami, możemy też podać na wierzchu smażone węgierki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości