W kuchni Dzień Dobry TVN zdrowo i sportowo. Andrzejowi Polanowi pomagali sumocy - Paweł i Tomasz Wojda. W efekcie tej męskiej współpracy na naszym stole pojawiły się takie dania jak, łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką, łosoś kaszy jęczmiennej, łosoś na obwarzanku z kremowym twarożkiem. Łosoś zapiekany w śmietanie z brukselką, dynią i czerwoną cebulką
Składniki:
Polędwica z Łososia Norweskiego 1 kg
Brukselka 0, 5 kg
Dynia 1 szt
Czerwona cebula 3 szt
Jabłko zielone 5 szt
Śmietana 36 % 1 l
Masło klarowane 200 g
Musztarda rosyjska 200 g
Świeży lubczyk, koperek, cząber, bazylia
Sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, brukselkę rozdzieloną na listki (wcześniej delikatnie sparzoną w wodzie osolonej z cukrem), jabłko pokrojone w cząstki i wszystko razem przesmażamy, dodajemy świeże zioła tj. lubczyk, koper, bazylia, cząber i doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę i wszystko razem delikatnie odparowujemy. Polędwicę z łososia kroimy na mniejsze porcje obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni tak aby był delikatnie złoty na zewnątrz a w środku surowy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy część przesmażonych warzyw w śmietanie, następnie układamy wcześniej obsmażonego łososia i na wierzch wykładamy resztę warzyw. Łosoś powinien delikatnie wystawać ponad warzywa. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C i zapiekamy.
Łosoś gravlaks podany na obwarzanku z kremowym twarożkiem
Składniki:
Łosoś Norweski świeży 2 kg
Twarożek kremowy 500 g
Czarna porzeczka 200 g
Musztarda dijon 200 g
Zielone jabłko 4 szt
Liście świeżego szpinaku 200 g
Koperek, szczypior z dymki
Cytryna 2 szt
Sól morska gruboziarnista 1 kg
Cukier gruby rafinada 1 kg
Sól, pieprz,
Obwarzanki
Mąka 1 kg
Woda 300 ml
Mleko 150 ml
Olej 200 ml
Drożdże 75 g
Sól 2 płaskie łyżki soli
Cukier 2 łyżki
Przygotowanie:
Filet z łososia przecinamy na pół w poprzek fileta, układamy skórą do dołu i zasypujemy obficie solą morską i grubym cukrem wymieszanymi w stosunku 1:1, na wierzch wykładamy gałązki koperku i składamy dwa kawałki łososia jeden na drugim tak aby skóra była na spodzie i na wierzchu. Rybę wstawiamy do lodówki na 48 h. Przez ten czas rybę przekręcamy co 12 godzin tak aby dobrze się zamarynowała. Czarną porzeczkę karmelizujemy na cukrze, studzimy i łączymy z musztardą dijon w celu uzyskania musztardy porzeczkowej. Kremowy twarożek doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, szczypiorkiem i koperkiem.
Ciasto na obwarzanki:
Wodę, cukier i mleko podgrzewamy do temp. maksymalnie 20*C i rozpuszczamy w tym drożdże. Całość wlewamy do maki wymieszanej z solą, dodajemy olej i ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formujemy obwarzanki, parujemy przez 10 sekund we wrzącej wodzie a następnie układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temperaturze.
Zamarynowanego łososia oczyszczamy z soli i cukru oraz kopru, kroimy pod skosem w cienkie plastry. Gotowe, upieczone i wystudzone obwarzanki przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie kremowym twarożkiem, na wierzchu układamy plastry łososia gravlaks, cienkie plasterki zielonego jabłka, liście szpinaku, kropimy musztardą porzeczkową, dekorujemy gałązkami koperku i gotowe. Smacznego !!!!
Łosoś z solanki na jesiennej kaszy jęczmiennej
Składniki:
Łosoś Norweski świeży 2 kg
Kasza jęczmienna średnia 500 g
Cebula 3 szt
Kapusta włoska 300 g
Marchewka 2 szt
Pietruszka 1 szt
Seler korzeń 1 szt ( mała)
Bulion warzywny 2 l
Śliwka węgierka 300 g
Masło klarowane 200 g
Świeży koper, bazylia, lubczyk, tymianek, werbena
Sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarna kolendry
Przygotowanie:
Cebulę przesmażamy na maśle, wrzucamy pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera, przesmażamy delikatnie warzywa i wsypujemy kaszę jęczmienną, chwilę mieszamy i całość zalewamy bulionem warzywnym do całkowitego przykrycia. Gotujemy i w miarę potrzeby uzupełniamy ilość płynu tak aby kasza była miękka. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno kapustę włoską i śliwkę węgierkę. Ze świeżych ziół tj. koperek, bazylia, lubczyk, tymianek, werbena i przypraw – sol, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarna kolendry przygotowujemy solankę. Wszystkie składniki wkładamy do wody, zagotowujemy. Solanka musi mieć mocno intensywny smak. Po zagotowaniu odcedzamy solankę z warzyw i wrzącą zalewamy oczyszczonego i porcjowanego wcześniej łososia. Możemy przykryć folią aluminiową. Prawidłowo przygotowany łosoś powinien być w środku lekko różowy. Po wyjęciu z solanki łososia podajemy na kaszy jęczmiennej z warzywami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami, możemy też podać na wierzchu smażone węgierki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"