Przepisy kulinarne

Empanadas z mięsem i pastel de papa

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gościmy Martina Gimenesa Castro, który przygotował potrawy kuchni argentyńskiej. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: sorrentinos z mozzarellą i szynką, empanadas z mięsem i pastel de papa. Spróbujecie?

Sorrentinos z mozzarellą i szynką

Składniki:
1 kg ciasta na makaron 
1 kg mozzarelli tartej
0,5 kg ricotty 
0,3 kg szynki
1 puszka pelatti 
3 szt cebula biała 
0,2 kg bazylia

Przygotowanie:
Ciasto:
Mieszamy mąkę, jajka i oliwę z oliwek i sól. Formujemy ciasto mechanicznie. Zostawiamy, żeby odpoczęło na co najmniej 30 minut.

Farsz:
W misce mieszamy: ricottę, mozzarellę i pokrojoną w paski szynkę.

Sos:
Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy świeżą bazylię i pomidory blendowane. Gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sorrentinos:
Układamy pierwszą warstwę makaronu; wypełniamy farszem. Pędzlem z wodą smarujemy brzegi i pokrywamy drugą warstwą makaronu. Kroimy sorrentino.

Milanesas a la napolitana

Składniki:
0,4 kg polędwicy wołowej
5 szt jajek 
3 szt czosnki
Natka 0,1 kg
0,4 kg bułki tartej 
0,2 kg mozzarelli

Przygotowanie:
Kroimy polędwicę w plastry ok 2 cm. Rozbijamy mięso tłuczkiem. Mieszamy jajka z solą, pieprzem i natką pietruszki i czosnkiem. Obtaczamy polędwicę w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu. Smarujemy sosem pomidorowym i zapiekamy z mozzarellą.

Empanadas z mięsem

Składniki:
1 kg mąki pszennej 
0,1 kg smalcu 
0,5 l wody
1 kg mięsa wołowego mielonego
0,5 kg cebuli białej 
0,1 kg oliwek zielonych 
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka kminku rzymskiego 
Pieprz
Sól

Przygotowanie:
Smażymy mięso na smalcu. Dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i przyprawy.

Ciasto:
Mieszamy mąkę z wodą i roztopionym smalcu i zostawiamy ciasto by odpoczęło. Formujemy formę podobną do pierogów. Można zapiekać w piecu w temperaturze 200 stopni lub smażyć na głębokim tłuszczu.

Pastel de papa

Składniki:
1 kg mięsa wołowego mielonego 
0,5 kg cebula biała 
0,1 kg oliwek zielonych 
1 łyżka papryki słodkiej 
1 łyżka kminku rzymskiego 
Pieprz
Sól
0,5 kg ziemniaków
0,2 kg parmezanu

Przygotowanie:
Smażymy mięso na smalcu. Dodajemy cebulę pokrojoną w małą kostkę. Dodajemy zielone oliwki i przyprawy. Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietanką. Farsz umieszczamy na dnie miski żaroodpornej. Nakładamy puree na wierzch. Posypujemy serem parmezan i zapiekamy w temperaturze 200 stopni w piecu.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
58
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0