Jesień to najlepsza pora na zrobienie przetworów. Dlaczego powinniśmy unikać cukru w przetworach oraz jak zdobyć ekologiczne warzywa i owoce? W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy eko mamę Reni Jusis. Zdjęcie: Michał Wargin / East News
POWIDŁA ZE ŚLIWEK I GRUSZEK
Wybieramy najsłodsze dostępne gatunki śliwek i gruszek w równych proporcjach, obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy na drobne kawałki. Jeśli są to owoce ekologiczne , uprawiane bez nawozów sztucznych i pestycydów to zostawiamy skórkę, w przeciwnym razie grubo ją obieramy. Przed gotowaniem dodajemy odrobinę soli, która spowoduje wydobycie naturalnej słodkości z owoców. Przesmażamy w garnku z grubym dnem przez trzy dni, po kilka godzin dziennie, im dłużej powidła smażone tym gęstsza konsystencja. Uwaga, często mieszamy, bo powidła lubią przywierać do dna. Można zamiast garnka z grubym dnem użyć do wytwarzania powideł maszynę do chleba lub Thermomix – wszelkie urządzenia, które za nas delikatnie mieszają zawartość. Na trzeci dzień gotujemy już bez pokrywki, a kiedy powidła zgęstnieją wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików i wekujemy.
Stosujemy prostą zasadę: stosujemy owoców ile się da, a przypraw ile kto lubi. Oto przyprawy, z którymi możemy poeksperymentować:szczypta kurkumy ( działa przeciwzapalnie, co przyda się w deszczowe dni ) cynamon, kardamon, goździki, imbir ( niezastąpione przyprawy rozgrzewające )
SZARLOTKA
Obrane i pokrojone słodkie jabłka wrzucamy do garnka z grubym dnem. Przed gotowaniem dodajemy odrobinę soli, która spowoduje wydobycie naturalnej słodkości z owoców. Gotujemy je do miękkości, można dodać na początek 2 łyżki wody, niektórzy lubią jak pozostawione są cząstki owoców. Dodajemy przyprawy ( jak wyżej ). Gorący mus wkładamy do ciepłych słoików i pasteryzujemy. Doskonały dodatek do naleśników i ciast. To sam przepis możemy zastosować z gruszkami.
DŻEM Z DYNI I BRZOSKWIŃ
Dynię dokładnie myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i drobno kroimy wraz ze skórką. Traktujemy ją jak bazę dżemu, łączymy ją z pokrojonymi brzoskwiniami, lub jabłkami albo śliwkami, w proporcjach 3 części dyni i jedna część słodkich owoców. Dodajemy przyprawy jak wyżej wg swojego gustu.
KOMPOTY
Warto je gotować z owoców sezonowych takich jak jabłka, gruszki, śliwki. Wybierajmy owoce dojrzałe, słodkie, do kompotów skórkę obieramy lub nie, jak kto lubi. Umyte owoce kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka na około 2 litry wody. Dodajemy np. 2 goździki, kurkumę na czubku łyżeczki, a jeśli dziecko nie ma uczuleń dodajemy cynamon oraz kardamon. Aby kompot był bardziej słodki, wrzucamy do gotowania 2-3 daktyle.
JAK WEKOWAĆ PRZETWORY?
- sposób pierwszy: wyparzamy słoiki i nakrętki , po przełożeniu gorących owoców do słoiczków krótko pasteryzujemy (około 10 minut w garnku z wodą – uwaga, żeby woda, nie przykryła zakrętem słoików ), wyjmujemy słoiki, odwracamy do góry dnem, owijamy ściereczką lub ręcznikiem aby po woli stygły. - sposób drugi: dobrze umyte słoiki należy włożyć na 20- 30 minut do nagrzanego piekarnika w temp. 150C i wyłączyć piekarnik. Pokrywki wyparzone wycieramy do sucha. Do ciepłych słoików wkładamy gorące owoce. Pasteryzujemy lub szczelnie zamykamy i przewracamy pokrywką w dól, owijamy słoiki w ręczniki by jak najdłużej było zachowane ciepło.
- sposób trzeci: umieszczamy kroplę alkoholu na pokrywce, podpalamy i zamykamy szczelnie nagrzany wcześniej w piekarniku lub wyparzony słoik. Nie pasteryzujemy.
A JEŚLI JUŻ KONIECZNIE KTOŚ MUSI DOSŁODZIĆ PRZETWORY..
To warto to zrobić dopiero na talerzu, przed jedzeniem, a nie podczas gotowania. Możemy wykorzystać w tym celu zamiast białego cukru: słód ryżowy i jęczmienny, syrop buraczany, kukurydziany, klonowy, lub melasę.
Przepisy opracowanie przez Reni Jusis.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"