Eko-potrawy Anny Kalaty. Palce lizać!

W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz i Anna Kalata przygotowały eko-wypieki. Wszystkie potrawy na bazie ekologicznych produktów. Babeczki gryczane, tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem, tarta pełnoziarnista z jabłkami, ciasto orzechowe oraz dyniowe ciasteczka. Smacznego!

Babeczki gryczane

suche składniki:

1 i ¾ szklanki mąki gryczanej

3 łyżeczki organicznego, bezglutenowego proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

3 łyżki zmielonego siemienia lnianego

mokre składniki:

¾ szklanki mleka sojowego

2 łyżki soku z cytryny

½ szklanki + 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

½ szklanki syropu z agawy

8 śliwek

kilka orzechów włoskich

cynamon wg uznania

3-4 łyżki syropu z agawy

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Śliwki lub inne owoce wg uznania kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy na lekko podgrzany olej kokosowy i smażymy kilka minut uważając, aby się nie rozpadły. Dodajemy syrop z agawy i cynamon. Na koniec śliwki mieszamy ze zmielonymi lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Mieszamy dokładnie suche składniki. Następnie dodajemy mleko sojowe, sok z cytryny, syrop z agawy oraz roztopiony olej kokosowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremki do mufinek smarujemy olejem kokosowym. Do każdej foremki wkładamy ciasto i po 1 łyżeczce śliwkowo-orzechowego nadzienia. Z pozostałego ciasta formujemy okruszki (takie jak w kruszonce) i zasypujemy nimi nadzienie, tworząc na szczycie „kopczyk”. Tak przygotowane muf finki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 20 min.Z racji tego że muffinki nie mają w sobie jaj a funkcję spoiwa pełni siemię lniane oraz olej kokosowy, są one dość kruche i delikatne, dlatego przed wyjęciem muf finek z foremek lub papilotek, należy je ostudzić.

Tarta pełnoziarnista z jabłkami

Składniki:

300 g ciemnej mąki pszennej z pełnego przemiału, typ 1850

100 g cukru trzcinowego

200 g masła

2 żółtka

1 łyżka zimnej wody

4-5 niedużych jabłek

3-4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

garść płatków migdałowych

białko z jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kawałki masła, po czym rozetrzeć je dłońmi z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki. Rozwałkować ciasto: na stolnicy wyłożyć papier do pieczenia, wysypać go mąką i rozwałkować na nim ciasto na prostokąt - na grubość ok. 3 mm.Jeśli brzegi są nierówne, wykroić. Poukładać na cieście jabłka, zostawiając 2-3 cm wolnego miejsca przy bokach, które następnie nałożyć na jabłka. Brzegi posmarować białkiem. Na koniec posmarować jabłka dżemem i wysypać na nie płatki migdałowe. Piec przez 35-40 minut, brzegi powinny się zarumienić. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Tarta z czerwoną cebulą, buraczkami i kozim serem

Składniki:

1 łyżka oliwy

25g masła plus dodatkowe do natłuszczenia

680g czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki

5 gałązek tymianku

3 łyżki octu balsamicznego

400g ugotowanych buraków

1 łyżka płynnego miodu

175g koziego sera pokruszonego

Sól i pieprz

Ciasto orzechowe

Składniki:

40g orzechów włoskich

185g mąki plus dodatkowa do rozwałkowania ciasta

85g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 jajko, żółtko i białko osobno

Przygotowanie:

Orzechy uprażyć 4-5 min na suchej patelni, drobno posiekać i odstawić. Mąkę, dużą szczyptę soli i masło miksować pulsacyjnie, aż powstanie coś podobnego do kruszonki. Dodać orzechy, żółtko i 2-3 łyżki zimnej wody, dalej miksować pulsacyjnie, aż powstanie zwarte ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez 30min. Oliwę i masło rozgrzać w dużym rondlu, dodać cebulę, smażyć na małym ogniu 20min, od czasu do czasu mieszając. Dodać tymianek i ocet balsamiczny, smażyć jeszcze 5minut, aż ocet zostanie wchłonięty. Dodać buraki i miód, mieszać, aż nabiorą połysku. Doprawić solą i pieprzem. Natłuścić masłem formę 24cm. Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, w kilku miejscach nakłuć widelcem. Na cieście położyć papier do pieczenia, a na nim ziarna fasoli. Piec 20min w 180st, zdjąć fasolę i papier, piec jeszcze 15min. Upieczony spód do tarty posmarować roztrzepanym białkiem, nałożyć cebulę z burakami. Na wierzchu położyć ser, piec 15min. Udekorować tymiankiem.

Ciasteczka dyniowe

Składniki:

125g masła

110g drobnego cukru

1 jajko

150g puree z dyni

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

250g mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie;

Mąkę i cukier ucieramy mikserem. Nadal miksując dodajemy jajko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Do masy przesiewamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, miksujemy do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wykładamy masę porcjami formując ciastka na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15min w 175st. Cukier i cynamon rozcieramy z 2-3 łyżkami wrzącej wody na gładka masę. Lukrujemy ciastka. Ozdabiamy pestkami dyni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości