Materiał promocyjny

Egzotyczna kuchnia

Zapraszamy na kuchnię południowo-afrykańską w wykonaniu Josepha "Józka" Seeletso.

TATAR Z POMIDORÓW I SAŁATKA Z FASOLKI CUKROWEJ

Składniki:

2 pomidory

1,5 łyżeczki posiekanej cebuli szalotki

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

0,5 łyżeczki octu balsamicznego

1 gruszka, wydrążona i posiekana w kostkę

100 g fasolki cukrowej, z obciętymi końcami

Sól, pieprz

Do dressingu:

50 ml bitej śmietany

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczki koszernej soli

Świeżo mielony czarny pieprz

Wlej ocet do bitej śmietany przypraw solą i pieprzem i wrzuć fasolkę cukrową

Przygotowanie:

Wyparz fasolkę w gorącej osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odsącz fasolkę w lodowatej wodzie i osusz. Wytnij środek z pomidorów i wytnij formę x na dnie każdego pomidora. Wyparz przez kilka sekund pomidory w naczyniu z gorąca, osoloną wodą, aby straciły skórkę. Natychmiast po wyjęciu włóż pomidory do lodowatej wody, aby ochłodzić. Usuń skórkę z pomidorów, przetnij je na połowę, usuń miąższ i potnij w kostkę. Wymieszaj w małej misce kostki z pomidorów ze szczypiorkiem, gruszką, cebulką szalotką i octem oraz chłodź tak długo jak to potrzebne. Połóż pomidory na talerzu, na wierzchu połóż fasolkę i serwuj.

KREM ZE SŁODKIEJ KUKURYDZY I CHRUPIĄCY POPCORN (W KARMELU)

Składniki (krem ze słodkiej kukurydzy):

400 g kukurydzy (mrożonej)

400 ml mleka

200 ml gęstej śmietany

5 żółtek jajecznych

75 g cukru pudru

2 łyżeczki płynnej glukozy

30 g niesolonego masła

Szczypta soli

20 g żelatyny w proszku

Przygotowanie:

Umieść kukurydzę i mleko na dużej patelni i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, potem mieszaj dopóki nie będą płynne. Wymieszaj w misce żółtka jajek i cukier a następnie dodaj mix z kukurydzą. Wlej z powrotem na patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty, mieszając dopóki nie zgęstnieje. Nie pozwól tej mieszance się zagotować. Wymieszaj żelatynę z kremu kukurydzianego, dopóki się nie rozpuści. Przepuść przez drobne sitko i wlej w formy. Zostaw w lodówce dopóki nie osiądzie.

Skład popcornu:

300 ml cukru

200 ml solonego popcorn

75 ml wody

Przygotowanie:

Umieść cukier i wodę na patelni i gotuj delikatnie, mieszając dopóki cukier się nie rozpuści. Gotuj bez mieszania, aż mieszanka będzie karmelem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło i popcorn, a następnie mieszaj aż będzie dobrze ubite. Użyj do dekoracji kremu z kukurydzy.

GRILLOWANY STEK Z POTRAWKĄ Z BIAŁEJ FASOLKI

Składniki do potrawki:

Potrawka z fasolki

100 g osuszonej białej fasolki, namoczonej przez noc w filiżance wody, w temperaturze pokojowej

1 filiżanki wywaru z kurczaka

20 g poru, pociętego w kostkę

20 g marchewki, pociętej w kostkę

20 g selera, pociętego w kostkę

20 g wędzonego bekonu, pociętego w kostkę

Sól i świeżo mielony pieprz

Świeża natka pietruszki, posiekana

Przygotowanie:

Odsącz i opłucz fasolkę. Umieść ją w dużym naczyniu, dodaj wodę I doprowadź do wrzenia. Gotuj aż będzie miękka. Odlej wodę, dodaj wywar z kurczaka, bekon i warzywa. Gotuj przez 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Składniki do steku wołowego:

4 filety wołowe (120 g każdy)

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni ogrzej oliwę z oliwek. Przypraw filety solą i pieprzem. Smaż każdą stronę przez około 6-8 minut. Podawaj z potrawką z fasolki.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości