Dziś tata robi śniadanie! Sprawdź przepisy Sebastiana Olmy

Naleśniki z borówkami w stylu amerykańskim, jajka na tostach, mini quiche ze szpinakiem, czekoladowe gofry z bitą śmietaną. Takie śniadanie w sobotni poranek może przygotować każdy tata. Dzieci na pewno będą zachwycone. Zobacz, jakie przepisy na słodki początek dnia przygotował Sebastian Olma.

Naleśniki z borówkami, kwaśną śmietaną i jesiennymi owocami na styl amerykański

Składniki na ciasto na naleśniki

  • 8 jaj
    • 8 łyżeczek cukru
      • 200 g mąki pszennej
        • łyżka proszku do pieczenia
          • łyżeczka soli
            • 2 łyżki oleju
              • 500 g borówek

                Sposób przygotowania naleśników

                Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną masę za pomocą rózgi. Do żółtek dodaj cukier i utrzyj na jednolitą masę, następnie dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i olej.

                Do masy dodaj ubite białka oraz posiekane borówki i delikatnie mieszaj tak, aby piana z białek nie opadła. Rozgrzej patelnie teflonową, posmaruj olejem i nałóż małe naleśniki.

                Smaż na małym ogniu z każdej strony aż same urosną. Po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik.

                Składniki nadzienia do naleśników

                • 250 ml śmietany 18%
                  • Łyżka cukru pudru
                    • 2 gruszki
                      • 2 jabłka
                        • 3 śliwki
                          • 100 g konfitury z dzikiej róży
                            • 100 g konfitury z derenia

                              Na gotowego naleśnika ułóż łyżkę kwaśnej śmietany, posyp cukrem pudrem i ułóż jesienne owoce.

                              Jajka na tostach ze szpinakiem i gotowanym na parze indykiem

                              Składniki na jajka na tostach ze szpinakiem

                              • 200 g filetu z indyka
                                • Sól i pieprz
                                  • pęczek świeżego tymianku
                                    • chleb tostowy
                                      • 50 g masła
                                        • 500 g świeżego szpinaku
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • 100 g parmezanu
                                              • 2 cytryny
                                                • 100 ml octu winnego
                                                  • 6 jajek
                                                    • 50 ml oliwy z oliwek
                                                      • 20 g nasion słonecznika

                                                        Sposób przygotowania jajek na tostach ze szpinakiem

                                                        Filet z indyka dopraw solą, pieprzem mielony i tymiankiem. Ugotuj na parze przez 20 minut, następnie potnij wzdłuż na cienkie plastry.

                                                        Chleb tostowy podgrzej na suchej patelni lub tosterze, dodaj niego podduszony na maślę szpinak z czosnkiem i parmezanem a następnie dopraw do smaku szczyptą soli i sokiem z cytryny.

                                                        Do rondelka z lekko gotującą się wodą i octem biały wrzuć jajka na około 5/6 minut tak aby białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.

                                                        Na tost z podduszonym szpinakiem ułóż plasterek pomidora, następnie dodaj plastry pociętego indyka i na wierzch ułóż ugotowane jajko poche. Jajko polej oliwą z oliwek i posyp prażonym słonecznikiem

                                                        Mini quiche ze szpinakiem, porem i prażonym bekonem

                                                        Składniki na ciasto na quiche

                                                        • 250 g mąki pszennej
                                                          • 150 g masła
                                                            • 2 żółtka
                                                              • 100 ml mleka
                                                                • łyżka soli

                                                                  Sposób przygotowania quiche

                                                                  Do przesianej mąki pszennej dodaj pokrojone w kostkę masło, sól i żółtka. Całość zacznij gnieść za pomocą dłoni, dodaj mleko i dokładnie wyrób do jednolitej konsystencji.

                                                                  Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 1h. Następnie wyjmij i rozwałkuj, nałóż cienką warstwę ciasta na formę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 195 st. C.

                                                                  • 250 g boczku wędzonego
                                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                                      • 2 cebule
                                                                        • 2 pory
                                                                          • łyżeczka soli
                                                                            • 0,5 l śmietanki 36%
                                                                              • natka pietruszki
                                                                                • 200 g suszonych pomidorów
                                                                                  • świeże zioła

                                                                                    Wędzono parzony boczek potnij na cienkie paski, podsmaż na patelni z czosnkiem i posiekaną w paski cebulą. Dodaj następnie posiekany por i sól, duś na małym ogniu aż por zmięknie. Dodaj słodką śmietanę i gotuj aż powstanie sos na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i dodaj posiekaną natką pietruszki i kawałki suszonych pomidorków.

                                                                                    Gotową masę włóż w wypieczone spody ciasta, wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 160 st. C. Wyjmij, udekoruj świeżymi ziołami i polej oliwa z oliwek.

                                                                                    Gofry czekoladowe z bitą śmietaną, owocami i kasztanami

                                                                                    Składniki na ciasto na gofry

                                                                                    • 250 g mąki pszennej
                                                                                      • 220 ml mleka
                                                                                        • łyżka proszku do pieczenia
                                                                                          • łyżka cukru
                                                                                            • 100 g masła klarowanego
                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                • 2 łyżki kakao
                                                                                                  • tabliczka gorzkiej czekolady
                                                                                                    • 0,5 l śmietanki 36%
                                                                                                      • 150 g cukru pudru
                                                                                                        • świeże owoce
                                                                                                          • 200 g kasztanów jadalnych
                                                                                                            • mięta

                                                                                                              Sposób przygotowania gofrów

                                                                                                              W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, kakao i mieszaj, aż masa będzie jednolita, wlewaj stopniowo klarowane masło i na koniec dodaj posiekaną czekoladę.

                                                                                                              Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę aby wystygło.

                                                                                                              Śmietanę ubij za pomocą rózgi kuchennej w metalowej misce z dodatkiem cukru pudru, aż będzie sztywna.

                                                                                                              Świeże owoce dokładnie umyj, osusz i potnij na mniejsze kawałki. Na gotowych gofrach ułóż warstwę bitej śmietany, następnie ułóż kawałki owoców. Kasztany jadalne potnij na mniejsze kawałki lub zostaw w całości i zetrzyj za pomocą tarki na wierzch gofrów, udekoruj małym liśćmi mięty.

                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                              Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                              Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

                                                                                                              Pączki serowe, drożdżowe knysze i boczniaki. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                              Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości