Dzień Spaghetti 2024! Poznaj najlepsze przepisy na to włoskie danie

Świętujemy dzień spaghetti
Spaghetti można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Z orzechami, pomidorami i cytryną, carbonara czy o zapachu Sycylii. Jak zrobić prawdziwie włoską wersję? Z okazji Dnia Spaghetti w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał to Matteo Brunetti. Sprawdź te i wiele innych przepisów na spaghetti.

Spaghetti z orzechami - przepis

Składniki:

  • 320 g spaghetti
    • 160 g orzechów włoskich
      • 70 g oliwy
        • 1 ząbek czosnku
          • 20 g orzeszków piniowych
            • 20 g parmezanu
              • 160 g mleka 3,2%
                • 50 g chleba
                  • świeży tymianek i bazylia
                    • sól, pieprz

                      Jak zrobić spaghetti z orzechami?

                      1. Namoczyć chleb mlekiem. Zahartować orzechy, czyli włożyć je do gorącej wody na 2-3 minuty, a potem do zimnej, aby straciły gorycz.
                        1. Do blendera wrzucić orzechy, zmoczony chleb, czosnek, oliwę, orzeszki piniowe, parmezan, sól i pieprz. Zblendować wszystko. Jeżeli będzie za gęste - dolać trochę mleka.
                          1. Gotować spaghetti al dente. Odcedzić je, wymieszać z sosem orzechowym, podać na talerz i udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

                            Proste spaghetti z pomidorami i cytryną - przepis

                            Składniki:

                            • 200 g spaghetti
                              • 500 g pomidorków koktajlowych
                                • 1 cytryna
                                  • 2 ząbki czosnku
                                    • świeża bazylia
                                      • sól, pieprz
                                        • oliwa
                                          • parmezan (opcjonalnie)

                                            Jak zrobić spaghetti z pomidorami i cytryną?

                                            1. Na dużej patelni użyj dużej ilości oliwy, usmaż na niej posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj pomidorki pokrojone na 4 części. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
                                              1. Ugotuj spaghetti al dente w osolonej, gorącej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti na patelnię z odrobiną wody, w której gotowane było spaghetti. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj startą skórkę z cytryny i świeżą bazylię.

                                                Spaghetti à la carbonara - przepis

                                                Składniki:

                                                • 250 g spaghetti
                                                  • 3 jajka
                                                    • 3 żółtka
                                                      • 100-150 g sera pecorino romano
                                                        • 200 g guanciale lub pancetta
                                                          • pieprz

                                                            Jak zrobić spaghetti à la carbonara?

                                                            1. W misce wymieszaj dobrze jajka, żółtka, starty pecorino i pieprz. Pieprzu ma być tyle, aż masa jajeczna będzie wyglądać jak "stracciatella".
                                                              1. Na dużej patelni usmaż powoli guanciale pokrojony w paski lub kostkę, aż tłuszcz się wytopi. Tłuszcz dodaj do jajek i szybko wymieszaj, aby się nie ścięły.
                                                                1. Ugotuj spaghetti al dente w gorącej, osolonej wodzie. Odcedź i przełóż spaghetti do patelni z guanciale (palnik już wyłączony). Dodaj masę jajeczną i wymieszaj wszystko. Sos ma uzyskać konsystencję płynnego kremu. Jeżeli jest za rzadkie, to włącz palnik na średnia moc i mieszaj cały czas, aż zgęstnieje trochę. To nie może być jajecznica!
                                                                  1. Na talerzu osyp serem i pieprzem. Smacznego!

                                                                    Spaghetti o zapachu Sycylii - przepis

                                                                    Składniki:

                                                                    • 300 g filet z dorsza
                                                                      • 2 garście oliwek czarnych
                                                                        • garść kaparów
                                                                          • kilka anchois w słoiku
                                                                            • 2 cytryny
                                                                              • świeża mięta i tymianek
                                                                                • 250 g pomidorków
                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                    • sól, pieprz, oliwa

                                                                                      Jak zrobić spaghetti o zapachu Sycylii?

                                                                                      1. Na patelni dać bogatą ilość oliwy i smażyć na niej czosnek posiekany razem z siekanymi oliwkami, kaparami i 2-3 anchois. Dodać pomidorki pokrojone na pół. Smażyć przez 4-5 minut i dodać dorsza. Smażyć go z obu stron. Przyprawić wszystko solą i pieprzem do smaku.
                                                                                        1. Gotować spaghetti w gorącej, osolonej wodzie al dente. Odcedzić, dodać na patelnię i posypać skórką startą z cytryn i świeżymi ziołami. Podać na talerz. Smacznego!

                                                                                          Więcej przepisów na pyszne spaghetti:

                                                                                          Autor: Luiza Bebłot/Diana Ryściuk

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Buena Vista Images/GettyImages

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości