Przepisy kulinarne

Dzień Pizzy w TVN

Potrawę łudząco przypominającą współczesna pizzę znali już najprawdopodobniej starożytni Grecy. Były to płaskie placki smarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Współcześnie urozmaiciliśmy nieco tę włoską potrawę - pizzę można robić właściwie ze wszystkiego, choć klasyczna to ser mozzarella, sos pomidorowy i zioła. W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski, w dniu międzynarodowego święta pizzy, przyrządził pizzę z... ziemniakami!

 

Pizza – przepis podstawowy
Skłądniki:
3 szklanki mąki – może być mieszanka 50% razowej pszennej i 50 % białej
¾ szklanki wody
¼ kostki drożdży
1 łyżka soli
Łyżeczka cukru
Łyżka oliwy


Przygotowanie:
Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Mieszamy ją z cukrem i drożdżami i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, olej i mąkę i dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiamy tak długo i dodajemy tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe formujemy z niego 3 bułki. Smarujemy je olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsypujemy mąką i wałkujemy cienkie ciasto. Następnie smarujemy ulubionym domowym sosem i dodajemy pozostałe składniki. Warto pamiętać by nie było ich zbyt wiele by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Pieczemy na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze. Podajemy z oliwą i posypaną oregano.

Sos pomidorowy

Składniki:
Kartonik pomidowów
Kilka ząbków czosnku
Świeża bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek
Cukier, sól
1 łyżeczka octu balsamicznego
Świeżo mielony pieprz i sól
3 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy. Do 250 ml pomidorów dodajemy garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sos biały


Składniki:
100 g sera pleśniowego typu lazur
200 ml śmietanki 30%
Gałązka świeżego rozmarynu


Przygotowanie:
W garnku topimy sos w śmietanie z gałązką rozmarynku. Gotujemy kilka minut by sos zgęstniał a smaki połączyły się. Dobry zarówno na ciepło jak i zna zimno.

Pizza polska w wersji królewskiej
Składniki:
1 rozwałkowany placek ciasta
2-3 łyżki sosu pomidorowego
1 namoczony, posiekany borowik
3 łyżki koziego ser twarogowego
2 drobno siekane pieczarki
Kilka plasterków wędzonego łososia lub dojrzewającej szynki
Garść dobrego sera np. bursztyn lub carski ew. inny dobry do zapiekania

Przygotowanie:
Pizzę cienko posmarować sosem posypać serem i niewielką ilością dodatków. Kozi ser możemy podać już na zimno razem z łososiem lub szynką. Siekany borowik nada wyjątkowego charakteru – warto wypróbować.

Pizza z ziemniakami  - prosta i boska
1 kawałek cienko rozwałkowanego ciasta
1 mały ziemniak
2 łyżki sosu białego
Natka pietruszki
Oliwa truflowa i plasterki surowych pieczarek


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0