Dzień Mężczyzny w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, co na tę okazję przygotował Piotr Kucharski

Co chętnie zje mężczyzna? Na to pytanie odpowiada Piotr Kucharski, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował propozycje na "męskie dania".

Bułka z żeberkami

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    • 200 ml kawy
      • 3 cebule
        • 6 ząbków czosnku
          • sól i pieprz
            • 3-4 gwiazdy anyżu
              • krojone konserwowe papryczki jalapeno
                • 200 g sera cheddar
                  • 4 bułki maślane

                    Sposób przygotowania:

                    Żeberka pokroić na 5 cm kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć żeberka z obu stron na złoty kolor. Zmniejszyć płomień, dodać gwiazdy anyżu, podlać kawą i dusić około 2 godzin. Cebulę obrać, pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem dodać do żeberek. Żeberka dusić pod przykryciem, aż będą miękkie, jeśli kawa odparuje podlać wodą.

                    Gdy żeberka będą gotowe, obrać mięso od kości i lekko posiekać. Bułkę przekroić na połowę, na spód nałożyć mięso z żeberek, na wierzchu ułożyć papryczki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarniki do 200 stopni C na 5 minut. Nałożyć wierzch bułki i podawać.

                    Kamil Piklikiewicz/East News

                    Pancakesy z jabłkowym karmelem

                    Składniki:

                    • 500 ml szklanka maślanki
                      • 2 jajka, lekko ubite
                        • 3 łyżki cukru
                          • 300 g mąki pszennej
                            • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                • 0,5 łyżeczki soli
                                  • 4 łyżki masła
                                    • klarowane masło do smażenia

                                      Sos jabłkowy

                                      • 500 ml tłoczonego soku jabłkowego
                                        • 2 gałązki rozmarynu
                                          • 4 łyżki masła
                                            • 50 ml śmietany kremówki
                                              • 2 banany
                                                • mięta

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Jajka wymieszać z maślanką i cukrem. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do maślanki z jajkami. Masło rozpuścić, dodać do mieszanki i wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość klarowanego masła i nakładać porcje ciasta. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, odwrócić i dosmażać.

                                                  Sos karmelowy

                                                  Sok przelać na patelnię, dodać gałązki rozmarynu i intensywnie gotować aby go zredukować go konsystencji gęstego syropu. Następnie dodawać śmietanę i intensywnie wymieszać, następnie dodawać po łyżce masła. Cały czas mieszając aby syrop połączył się z masłem.

                                                  Sosem polać naleśniki, posypać pokrojonymi bananami i udekorować miętą

                                                  Kamil Piklikiewicz/East News

                                                  Zapiekana owsianka

                                                  Składniki:

                                                  • 2 jabłka
                                                    • 3 łyżki miodu
                                                      • 200 g płatków owsianych
                                                        • 60 g posiekanych migdałów
                                                          • 0,5 łyżeczki soli
                                                            • 1,5 łyżeczki cynamonu
                                                              • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                                • 500 ml mleka kokosowego
                                                                  • 3 -4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła
                                                                    • 1 duże jajko
                                                                      • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
                                                                        • 3 marakuje
                                                                          • 10 owoców miechunki (phisalis)

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem.

                                                                            W misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, posiekane migdały, sól i sodę. W drugiej misce wymieszać ze sobą mleko, rozpuszczone masło i jajko. Płatki owsiane z przyprawami wyłożyć na jabłka i zalać całość mieszanką mleczną. Tak przygotowaną owsiankę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180°C, piec około 35 minut, aż całość się przyrumieni.

                                                                            Upieczoną owsiankę polać miąższem z marakui i posypać pokrojonymi owocami miechunki.

                                                                            Miska fasoli

                                                                            Składniki:

                                                                            • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                              • cebula
                                                                                • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                    • 150 g quinoa
                                                                                      • 1 puszka czarnej fasoli
                                                                                        • sól i pieprz
                                                                                          • 2 słodkie ziemniaki
                                                                                            • oliwa z oliwek
                                                                                              • ostra papryka
                                                                                                • 1 dojrzałe awokado
                                                                                                  • 1 dojrzałe mango
                                                                                                    • 1 ostra papryczka
                                                                                                      • kolendra

                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                        Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bataty obrać i pokroić w plastry, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie.

                                                                                                        Rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kmin rzymski i quinoa, przesmażyć przez chwilę. Następnie podlać wodą i gotować aż kasza będzie miękka. Pod koniec dodać odsączoną czarną fasolę. Wymieszać z kaszą i podgrzać jeszcze chwilę.

                                                                                                        Awokado i mango pokroić pokroić w drobną kostkę i wymieszać z posiekaną papryczką.

                                                                                                        Kaszę z fasolą przełożyć do miski, na niej ułożyć podpieczone bataty, obok pokrojone awokado a na wierzch salsę z mango. Całość polać oliwą z oliwek i posypać kolendrą.

                                                                                                        Kamil Piklikiewicz/East News

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach

                                                                                                        Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy

                                                                                                        Aromatyczna kuchnia Polana pachnąca smażonymi warzywami i rumianym masłem

                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                        Źródło: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości