Dzień Kotleta Schabowego. W Dzień Dobry TVN przepisy Darii Ładochy na kotlety bez mięsa!

Dziś Dzień Kotleta Schabowego. W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha zaprezentowała przepisy na kotlety... bez schabu. Kotlety z kalarepki z zieloną pietruszką i parmezanem, kotlety z boczniaków, kotlety z kalafiora i ziołami oraz kotlety rybne ze szczypiorkiem i chili!

Kotlety z kalarepki z zieloną pietruszką i parmezanem

Zobacz też: Kuchnia polska – przepisy na tradycyjny polski obiad >>>

Składniki:

  • 2 kalarepki obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki
    • 1 duże jajko lub dwa małe
      • 1 szklanka mąki
        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
          • 1 łyżeczka soli
            • szczypta oregano
              • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                • szczypta ziół prowansalskich
                  • masło klarowane do smażenia
                    • 2 łyżki tartego parmezanu
                      • Dodatkowo sos: 1 łyżka serka śmietankowego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny, garść posiekanej pietruszki

                        Dodatkowo:

                        Przygotowanie:

                        Zmiksuj w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym kalarepkę na mniejsze kawałki lub po prostu zetrzyj na tarce. Odciśnij w rękach płyn i dodatkowo owiń kalarepkę w ręcznik papierowy by odsączyć jego resztki. Połącz kalarepkę z jajkiem, mąką, oraz przyprawami i parmezanem. Rozgrzej masło i smaż niewielkie placuszki z obu stron około 3 minuty. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym. Następnie wymieszaj składniki sosu i podawaj z kotletami.

                        Kotlety z boczniaków

                        Zobacz też: Dorsz po angielsku – przepis na angielską rybę z frytkami >>>

                        Składniki:

                        • 6 szt boczniaków
                          • 2 jajka
                            • 5 łyżek mąki
                              • sól
                                • pieprz
                                  • olej rzepakowy
                                    • 5 łyżek bułki tartej

                                      Przygotowanie:

                                      Grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Następnie kapelusze układamy na ręczniku papierowym, by całkowicie wyschły. Obtaczamy w mące, jajkach doprawionych solą oraz pieprzem i bułce tartej. Kotlety smażymy po obu stronach na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

                                      Kotlety z kalafiora i ziołami

                                      Zobacz też: Przepis na kotlet paryski >>>

                                      Składniki:

                                      • 1 duży kalafior
                                        • oliwa lub olej do smażenia
                                          • 1 ząbek czosnku
                                            • 2 łyżki siekanego szczypiorku
                                              • 2 łyżki siekanego koperku
                                                • 2 jajka
                                                  • kilka łyżek bułki tartej do obtoczenia
                                                    • 2 łyżki tartego sera cheddar

                                                      Przygotowanie:

                                                      Ugotowanego kalafiora rozdrobnić w melakserze a następnie przełożyć do miski i dodać sól, pieprz, 4 łyżki bułki tartej, jajka, drobno pokrojony szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i ser. Formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 - 5 minut z każdej strony.

                                                      Kotlety rybne ze szczypiorkiem i chili

                                                      Składniki:

                                                      • 800 g fileta z ryby bez skóry i ości
                                                        • pieprz
                                                          • sól
                                                            • szczypiorek
                                                              • łyżka koperku
                                                                • 4 łyżki mąki
                                                                  • 2 łyżki bułki tartej
                                                                    • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
                                                                      • olej do smażenia
                                                                        • 1 papryczka chili drobno posiekana
                                                                          • 2 jajka
                                                                            • Do podania: sos sojowy, kolendra, zielony ogórek i kilka liści sałaty

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Rybę mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, posiekany szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż nabiorą złocisto brązowego koloru. Kotleciki podajemy z sałatą, kolendrą i zielonym ogórkiem.

                                                                              Źródło: Daria Ładocha

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości