Dzień Czekolady. Co warto przyrządzić z tej okazji? Oto nasze pyszne propozycje

czekolada
Dzień Czekolady. Co warto przyrządzić z tej okazji? Oto nasze pyszne propozycje
Źródło: Victoria Stoeva/Getty Images
Czekolada jest tak wspaniała, że obchodzi święto kilka razy w roku, również dziś - 12 kwietnia. Dzień Czekolady to dobry powód, by sięgnąć po jeden z wielu czekoladowych przepisów, które znalazły się na naszej stronie. Co ciekawe nie wszystkie są słodkie, gdyż czekoladę można dodać również do wytrawnych dań. Ten dzień to także świetna okazja, by nieco więcej się o niej dowiedzieć. Na co zwracać uwagę przy wyborze czekolady i czego nie powinna zawierać? Wyjaśnia Natasza Kotarska.

O tym, że czekolada jest pyszna, wiedzą chyba wszyscy. Jednak fakt, że wyroby czekoladowe dobrej jakości i w odpowiedniej ilości są też korzystne dla zdrowia, już nie jest tak powszechnie znany. Czekolada ma niesamowicie wiele dobroczynnych właściwości. Potrafi zmniejszać zmęczenie, łagodzić stres, wspierać układ odpornościowy, pracę mózgu i wielu innych organów. To jednak nie wszystko, co warto o niej wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wszystko o czekoladzie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkie rzeźby z czekolady
Słodkie rzeźby z czekolady
Rozgrzewająca moc czekolady
Rozgrzewająca moc czekolady
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Gorąca czekolada – endorfiny w kubku
Sernik z czekoladą i malinami
Sernik z czekoladą i malinami

Jak wybrać dobrą czekoladę?

Z okazji Dnia Czekolady zapytaliśmy specjalistkę w tej dziedzinie o kilka istotnych, czekoladowych kwestii. Natasza Kotarska przyznaje, że czekolada stała się dla niej równie ciekawa, jak świat szlachetnych win i wyrafinowanej kawy. Zajmuje się nią, ponieważ wie, że dobra czekolada nie tylko poprawia nasz nastrój, ale też wspiera zdrowie.

Diana Ryściuk, redaktorka dziendobry.tvn.pl: Na co zwracać uwagę przy wyborze czekolady?

Natasza Kotarska: Wybierając czekoladę, dobrze jest zwrócić uwagę na jej skład. Im krótszy, tym lepszy. Dobra czekolada to czasem tylko dwa składniki: ziarno kakaowca i odrobina cukru. Warto podkreślić - odrobina.

Czego jakościowa czekolada nie powinna zawierać w składzie?

Czekolada nie powinna zawierać innego tłuszczu, poza tłuszczem kakaowym. Nie potrzebna jest też cała "tablica Mendelejewa". Szukajmy w składzie naturalnych dodatków, np. naturalna wanilia, a nie wanilina.

Czy da się zrobić dobrą czekoladę w domu?

W domu możemy robić swoje wersje czekolady. Można np. rozpuścić dobrej jakości tabliczkę, dodać swoje ulubione dodatki, a później rozsmakować nią w dobrym towarzystwie.

Dzień Czekolady - kiedy obchodzimy?

Obchodzony 7 lipca Światowy Dzień Czekolady związany jest najprawdopodobniej z upamiętnieniem przywiezienia ziaren kakaowca do Europy przez załogę Krzysztofa Kolumba. W kalendarzu jednak istnieje znacznie więcej czekoladowych świąt:

  • Dzień Czekolady Gorzkiej - 10 stycznia
    • Dzień Czekolady - 12 kwietnia
      • Światowy Dzień Czekolady - 7 lipca
        • Dzień Czekolady Mlecznej - 28 lipca
          • Dzień Czekolady Białej - 22 września
            • Dzień Lodów Czekoladowych - 7 czerwca
              • Dzień Pokrywania Czekoladą Czegokolwiek - 16 grudnia

                W Polsce Dzień Czekolady obchodzimy 12 kwietnia, ale także 7 lipca. Kochamy czekoladę i często o niej piszemy. Dzisiejsze święto to doskonała okazja, aby przypomnieć przepisy na czekoladowe desery, ciasta, ciasteczka i wiele innych pyszności z nią w roli głównej. Również tych wytrawnych! Aby z nich skorzystać, wystarczy kliknąć w interesujące nas przepisy zaznaczone na pomarańczowo i zapoznać się z nimi krok po kroku.

                Czekoladowe przepisy - najlepsze dania z czekoladą

                Konsumpcja czekolady na świecie

                Światowa konsumpcja czekolady stale rośnie. Obecnie przeciętny Europejczyk czy Amerykanin zjada jej średnio około 5,2 kg rocznie! Na zaspokojenie tych potrzeb kakao uprawia obecnie około 5,5 miliona małorolnych rolników. Uprawy te zapewniają przeżycie od 40 do 50 milionom osób z krajów tzw. Globalnego Południa.

                Rodzaje i skład czekolady

                Każdy wielbiciel czekolady wie zapewne, że robi się ją z miazgi kakaowej oraz tłuszczu (kakaowego lub roślinnego) z dodatkiem substancji słodzących i mlekiem, w przypadku czekolady mlecznej. Oczywiście do wyrobu czekolady używa się także mnóstwa dodatków. Różnią się od siebie głównie zawartością procentową miazgi kakaowej. I tak:

                • czekolada gorzka zawiera min. 70% miazgi kakaowej,
                  • mleczna zawiera około 25-50% miazgi, a dodatkiem jest mleko i wanilia,
                    • czekolada deserowa zawiera ponad 50% miazgi kakaowej,
                      • czekolada biała to odmiana, do której nie dodaje się kakao.

                        Do czekolady dodawane są także bakalie, orzechy, ciasteczka, krakersy, nadzienia owocowe, likiery, suszone owoce, chilli, a nawet sól i wiele innych, coraz bardziej wyszukanych dodatków. Czekolada różowa tworzona jest z rubinowych nasion kakaowca. Miłośnicy słodkości naprawdę mają w czym wybierać. Przysmak ten cieszy się ogromną popularnością. Obliczono, że statystyczny Polak zjada rocznie około 60 tabliczek czekolady. Musimy jednak pamiętać, że jest ona wysokokaloryczna, a zjadanie jej dużych ilości może prowadzić nawet do otyłości. Jednakże spożywana z umiarem poprawia nastrój i dostarcza nam sporych ilości magnezu (zwłaszcza gorzka), dlatego warto po nią sięgać, zwłaszcza gdy kartka w kalendarzu wskazuje, że mamy święto czekolady.

                        Dzień Czekolady w przedszkolu

                        Dzień Czekolady świętują również najmłodsi. W przedszkolach co roku organizowane są imprezy poświęcone temu wspaniałemu przysmakowi, który uwielbiany jest także przez dzieci. Celem imprezy jest przekazanie przedszkolakom wiedzy na temat historii, pochodzenia czekolady, jej wartości, a także informacji na temat wpływu czekolady na nasze zdrowie. Najmłodsi mogą dowiedzieć się, że czekolada zawiera witaminy A, E oraz z grupy B, a także magnez, cynk, potas, żelazo i kwas foliowy. Nie warto więc wykluczać jej ze swojego jadłospisu, ale trzeba spożywać ją w rozsądnych ilościach. Inicjatywy takie jak ta pozwalają uczyć dzieci, czym jest zdrowy sposób odżywiania. To także moment, w którym mogą skosztować pysznych dań z dodatkiem czekolady, np. naleśników polanych sosem czekoladowym.

                        Dzień Czekolady w szkole

                        Święto czekolady obchodzone jest także w wielu szkołach podstawowych. Uczniowie mają okazję dowiedzieć się, jak przebiega produkcja smakołyku i jak długą drogę musi przejść ziarno kakaowca, by ostatecznie trafić na półki sklepów w postaci tabliczki czekolady. To również doskonały moment, by poznać jej historię. Znali ją już bowiem starożytni Majowie i Aztekowie, którzy z ziaren kakaowca przyrządzali czekoladowy napój, pity podczas różnych ceremonii i podawany jako mikstura lecznicza. Gdy Kolumb przywiózł ziarna do Europy, nie wiedziano, jak je wykorzystać, dlatego na czekoladę musieliśmy czekać dość długo. W XVII wieku spopularyzowano picie czekolady z cukrem, a tradycyjna tabliczka pojawiła się dopiero w XIX wieku. W szkołach podczas obchodów Dnia Czekolady uczniowie mogą pochwalić się swoją wiedzą na jej temat, biorąc udział w licznych quizach, konkursach i konkurencjach. W tym dniu poznają tajniki produkcji, rodzaje oraz wartości odżywcze czekoladowych smakołyków. Oczywiście Międzynarodowy Dzień Czekolady czy każde inne jej święto nie może obyć się bez konsumpcji.

                        Dobra czekolada może nawet śnić nam się po nocach. Warto sprawdzić, co może oznaczać czekoladowy sen.

                        Zobacz także:

                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                        Autor: Diana Ryściuk

                        Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości