Dzięki tym potrawom oczyścisz swój organizm!

Dzięki odpowiednio dobranym produktom możemy oczyścić organizm z toksyn. Kucharz Maciej Szaciłło i Dominika Adamczyk, która gotuje według Teorii Pięciu Przemian, podpowiadają w Dzień Dobry TVN jak to zrobić. Skorzystaj z ich przepisów i oczyść swój organizm!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Kasza jaglana na zielono

Kasza jaglana

Natka pietruszki

Koperek

Pestki dyni i słonecznika

Oliwa z oliwek lub z kiełków pszenicy

Sos sojowy Shoyu lub Tamari

Kurkuma

Czerwony pieprz

Kiełki lucerny lub brokuła

Kilka dojrzałych pomidorów koktajlowych

Cebula

Ugotuj kaszę bez odlewania wody, dodając do gotowania trochę sosu sojowego i kurkumy. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć na patelnię ugotowaną i ostudzoną kaszę, świeżo uprażone pestki, pokrojoną natkę i koperek. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Na talerzu polej oliwą i dodaj kiełki. Dodaj odrobinę świeżo zmielonego czerwonego pieprzu.

Zupa miso z warzywami i tofu

Miso ma właściwości oczyszczające. Pasta z przefermentowanej soi zawiera mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na nasza florę w jelitach, regulując procesy trawienne.

4 szklanki wody

2 łyżki oleju ryżowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 marchewka pokrojona na kawałki

1 bardzo mały słodki ziemniak pokrojony na duże kawałki

1 średni por pokrojony na kawałki

1 mała pietruszka pokrojona w plasterki

kawałek selera pokrojony w kostkę

180 g tofu pokrojonego w kostkę

2 garści listków młodego szpinaku

jasna pasta miso do smaku

grubo mielony pieprz do smaku

uprażony na suchej patelni sezam

1/2 pęczka poszatkowanej natki pietruszki

Do gotującej się wody dodajemy olej ryżowy, sezamowy i warzywa, poza szpinakiem. Opalamy cebulę nad gazem, tak by była z wierzchu czarna. Dodajemy ją do zupy. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy zupę z gazu i dodajemy resztę składników, sól i pieprz do smaku. Zupę podajemy z natką pietruszki i ziarenkami uprażonego sezamu.

Agar ma wspaniałe właściwości oczyszczające, potrafi absorbować metale ciężkie i substancje radioaktywne, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, regeneruje układ pokarmowy, posiada bardzo dużo soli mineralnych w tym jod którego nam często brakuje jak nie mieszkamy nad morzem.

Agarowa galaretka warzywna

1 włoszczyzna

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 ostra drobno poszatkowana czerwona papryczka do smaku

3/4 litra wody

sól i pieprz do smaku

1 łyżka agaru

2 łyżki glonów wakame (nie, jeśli ktoś nie lubi morskiego smaku)

poszatkowany mały pęczek natki pietruszki

ocet jabłkowy

Pokrojoną włoszczyznę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, imbir, ostrą papryczkę gotujemy z wodą. Powstały wywar łączymy z agarem, dodajemy glony wakame, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 8 minut, dodajemy natkę i przelewamy do małych miseczek. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny aż galaretka się zetnie. Podajemy z octem jabłkowym.

Sałatka z kaszy orkiszowej

1/2 szklanki kaszy jęczmiennej ugotowanej w 3 częściach wody

1 awokado pokrojone w kostkę

1 pęczek koperku poszatkowanego koperku

2 łyżki uprażonych pestek dyni

2 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu

2 łyżki oleju z pestek dynii

garść kiełków rzodkiewki

garść kiełków lucerny

garść kiełków słonecznika

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

100 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Wszystkie składniki mieszamy razem.

Mleko migdałowe

1/2 szklanki namoczonych migdałów przez noc

2 ½ szklanki wody

Miksujemy w blenderze migdały z wodą z wodą i przecedzamy przez gazę. Ważne, żeby dobrze odcisnąć migdałowe wiórki skręcając gazę tak, jak odciskamy z wody mokre uprane ubranie. W zmiksowanych migdałach jest dużo bardzo drogocennego tłuszczu w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc odciskamy do ostatniej kropelki.

Mleko po odciśnięciu możemy zmiksować z odrobiną prawdziwej wanilii i dwoma daktylami, żeby było lekko słodkie. Najlepiej mleka migdałowego nie podgrzewać. Zmiksowane owoce dostarczają energii i doskonale oczyszczają organizm. Dobrze zacząć dzień koktajlem owocowym, wzmacniając jednocześnie działanie oczyszczające super pokarmem.

Koktajl z mango

1 bardzo dojrzałe mango

2 banany

1 łyżeczka jednego z super pokarmów: chlorella, pyłek pszczeli, świeżo zmielone siemię lniane, młody jęczmień w proszku, młoda pszenica w proszku.

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, możemy dodać trochę wody.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości