Dziecinnie proste pierogi, czyli przepisy Piotra Kucharskiego

Ruskie i z truskawkami, dziecinnie proste, idealne na wiosnę. Przebój polskiej kuchni, czyli pierogi jak marzenie przygotowuje Piotr Kucharski.

Wiosenne ruskie pierogi

Składniki:

Farsz:

  • 300 g ziemniaków
    • 250 g tłustego twarogu
      • 50 g twardego, dojrzewającego sera
        • 1 cebula
          • olej do smażenia
            • pęczek posiekanego szczypiorku
              • garść rukoli
                • sól i pieprz

                  Ciasto:

                  • 500 g mąki pszennej
                    • duża szczypta soli
                      • 2 łyżki oleju
                        • 250 g gorącej wody

                          Przygotowanie:

                          Farsz:

                          Ziemniaki upiecz lub ugotuj w skórkach, obierz i przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Dodaj starty na drobnej tarce ser dojrzewający, szczypiorek i posiekaną rukolę. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.

                          Ciasto:

                          Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podać z masłem lub z podsmażonymi zielonymi szparagami lub pesto z listków rzodkiewki.

                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                          Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki

                          Składniki:

                          • 20 g podprażonych orzeszków pinii, obranych migdałów, orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika
                            • 25 g parmezanu
                              • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                • 2 ząbki czosnku
                                  • 50 g listków bazylii/rukoli/natki pietruszki
                                    • 80 ml oliwy
                                      • duża szczypta soli
                                        • świeżo mielony pieprz

                                          Sposób przygotowania:

                                          Zmiksować w malakserze orzechy lub migdały, ser, czosnek i sok z cytryny. Dodać listki ziół i oliwę, przyprawić. Zmiksować na pastę. Przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Wstawić do lodówki. Po każdym użyciu zalać oliwą, aby odciąć dopływ powietrza. Dzięki temu pesto się nie utleni i nie zepsuje tak szybko.

                                          Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                          Pierogi z truskawkami

                                          Składniki:

                                          Farsz:

                                          • 500 g truskawek
                                            • 50-80 g bułki tartej
                                              • 2 łyżki cukru
                                                • Ciasto:
                                                  • 500 g mąki pszennej
                                                    • duża szczypta soli
                                                      • 2 łyżki oleju
                                                        • 250 g gorącej wody

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Truskawki pokroić na małe kawałki, wymieszać z bułką tartą i cukrem.

                                                          Ciasto:

                                                          Mąkę i sól wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 20 minut w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Pierogi można podawać z cukrem miętowo-cytrynowym i kwaśną śmietaną.

                                                          Cukier miętowo-cytrynowy

                                                          Składniki:

                                                          • 100 g cukru
                                                            • mała garść listków mięty
                                                              • skórka otarta z jednej cytryny

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Cukier utrzeć z miętą i skórką cytryny w moździerzu aż nabierze jednolitego koloru. Przełożyć na płaską blaszkę i postawić na słońcu, aby się wysuszył.

                                                                Zobacz też:

                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości