Materiał promocyjny

Dziecinnie prosta kuchnia

Kuchnia dziecinnie prosta
Kuchnia dziecinnie prosta
W dzisiejszym wydaniu programu Dzień Dobry TVN poznaliśmy niezwykłą czwórkę dzieciaków, które wbrew obiegowej opinii uwielbiają mleko i razem z Anną Starmach przygotowali kilka ciekawych mlecznych potraw.

Krem pomidorowy z kremową śmietanką

Składniki:

100ml śmietanki ŁACIATEJ 18%

100ml oliwy

1 cebula

1 marchewka

6 ząbków czosnku

1 kg pomidorów

0,7kg pomidorków koktajlowych

1 słoik (około 300g) suszonych pomidorów

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 doniczka świeżej bazylii

1,2 l bulionu warzywnego

Sól/pieprz

Przygotowanie:

Na blachę do pieczenia wylej oliwę, połóż obrane ząbki czosnku, pokrojoną (nie musi być drobno) marchew i cebulę. Następnie dodaj pomidory (te duże i te małe), dopraw solą i pieprzem i włóż do piekarnika (temperatura 210 stopni) na 20 minut. Po upływie tego czasu na blachę dodaj suszone pomidory oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego, piecz kolejne 15 minut. Upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika, odczekaj pół godziny aby lekko ostygły, następnie przełóż je do robota kuchennego i zmiksuj na gładka masę,(jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji możesz zupę przelać przez sitko) następnie przelej do garnka, dodaj Śmietankę Łaciatą 18% i podgrzej. Podawaj z listkami świeżej bazylii świeżym pieprzem i grzankami czosnkowymi

Jabłka w cieście w z sosem waniliowym I rodzynkami

Składniki:

1 kg kwaśnych jabłek

500g mąki

0,5 l mleka 3,2%

4 jaja

3 łyżki cukru

Szczypta soli

100g rodzynek

Olej rzepakowy

Sos waniliowy:

250ml Śmietanki ŁACIATEJ 30%

250ml mleka 3,2%

Laska wanilii

5 żółtek

100g drobnego cukru

Przygotowanie:

Używając miksera wymieszaj jaja z cukrem, solą i połowa mąki, następnie na zmianę wlewaj odrobinę mleka i wsypuj kilka łyżek mąki. Całość ma tworzyć gęstą masą o konsystencji gęstej śmietany. Przygotuj sos: Podgrzej mleko ze śmietanką Łaciatą 30% i przekrojoną na pół laską wanilii (po zagotowaniu wyciągnij ją). Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do nich podgrzane mleko&śmietankę, wymieszaj, przelej z powrotem do garnka, lekko podgrzej (masa nie może się zagotować!). Przełóż do sosjerki/miseczki/dzbanuszka. Jabłka obierz, pokrój w plastry, wykrój twardy środek. Owoce nabijaj na widelec, maczaj je w cieście i kładź na patelnie z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe jabłka w cieście podawaj z sosem waniliowym i rodzynkami.

Ciasto ‘’Clafoutis” z wiśniami

Składniki:

150ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

150 ml mleka 3,2%

100g cukru pudru

120g mąki

3 jaja

Szczypta soli

500g wiśni (mrożonych)

Przygotowanie:

Wiśnie odmroź, posyp 1 ilości cukru przełóż do żaroodpornego naczynia. Wszystkie składniki ciasta (mleko, śmietankę Łaciatą, cukier, mąkę, jaja) dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut następnie zalej nim owoce. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.

Trufle czekoladowe

Składniki:

180ml śmietanki ŁACIATEJ 30%

120g czekolady mlecznej

120 czekolady gorzkiej

Gorzkie kakao

Przygotowanie:

Śmietankę Łaciatą 30% podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałki, zalej ją gorącą śmietanką, po chwili wymieszaj, czekolada i śmietanka powinny tworzyć gładką masę. Wsadź ją na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ulep z masy małe kulki (aby się nie pobrudzić możesz użyć jednorazowych rękawiczek), obtocz je w kakao, przechowuj w lodowce. Smacznego!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości