W dzisiejszym wydaniu programu Dzień Dobry TVN poznaliśmy niezwykłą czwórkę dzieciaków, które wbrew obiegowej opinii uwielbiają mleko i razem z Anną Starmach przygotowali kilka ciekawych mlecznych potraw.

Krem pomidorowy z kremową śmietanką

Składniki:


100ml śmietanki ŁACIATEJ 18%


100ml oliwy


1 cebula


1 marchewka


6 ząbków czosnku


1 kg pomidorów


0,7kg pomidorków koktajlowych


1 słoik (około 300g) suszonych pomidorów


3 łyżki koncentratu pomidorowego


1 doniczka świeżej bazylii


1,2 l bulionu warzywnego


Sól/pieprz



Przygotowanie:


Na blachę do pieczenia wylej oliwę, połóż obrane ząbki czosnku, pokrojoną (nie musi być drobno) marchew i cebulę. Następnie dodaj pomidory (te duże i te małe), dopraw solą i pieprzem i włóż do piekarnika (temperatura 210 stopni) na 20 minut. Po upływie tego czasu na blachę dodaj suszone pomidory oraz 3 łyżki koncentratu pomidorowego, piecz kolejne 15 minut. Upieczone warzywa wyciągnij z piekarnika, odczekaj pół godziny aby lekko ostygły, następnie przełóż je do robota kuchennego i zmiksuj na gładka masę,(jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji możesz zupę przelać przez sitko) następnie przelej do garnka, dodaj Śmietankę Łaciatą 18% i podgrzej. Podawaj z listkami świeżej bazylii świeżym pieprzem i grzankami czosnkowymi



Jabłka w cieście w z sosem waniliowym I rodzynkami

Składniki:


1 kg kwaśnych jabłek


500g mąki


0,5 l mleka 3,2%


4 jaja


3 łyżki cukru


Szczypta soli


100g rodzynek


Olej rzepakowy


Sos waniliowy:


250ml Śmietanki ŁACIATEJ 30%


250ml mleka 3,2%


Laska wanilii


5 żółtek


100g drobnego cukru



Przygotowanie:


Używając miksera wymieszaj jaja z cukrem, solą i połowa mąki, następnie na zmianę wlewaj odrobinę mleka i wsypuj  kilka łyżek mąki. Całość ma tworzyć gęstą masą o konsystencji gęstej śmietany. Przygotuj sos: Podgrzej mleko ze śmietanką Łaciatą 30% i przekrojoną  na pół laską wanilii (po zagotowaniu wyciągnij ją). Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do nich podgrzane mleko&śmietankę, wymieszaj, przelej z powrotem do garnka, lekko podgrzej (masa nie może się zagotować!). Przełóż do sosjerki/miseczki/dzbanuszka. Jabłka obierz, pokrój w plastry, wykrój twardy środek. Owoce nabijaj na widelec, maczaj je w cieście i kładź na patelnie z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe jabłka w cieście podawaj z sosem waniliowym i rodzynkami.



Ciasto ‘’Clafoutis” z wiśniami

Składniki:


150ml śmietanki ŁACIATEJ 30%


150 ml mleka 3,2%


100g cukru pudru


120g mąki


3 jaja


Szczypta soli


500g wiśni (mrożonych)



Przygotowanie:


Wiśnie odmroź, posyp 1 ilości cukru przełóż do żaroodpornego naczynia. Wszystkie składniki ciasta (mleko, śmietankę Łaciatą, cukier, mąkę, jaja) dokładnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut następnie zalej nim owoce. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.



Trufle czekoladowe

Składniki:


180ml śmietanki ŁACIATEJ 30%


120g czekolady mlecznej


120 czekolady gorzkiej


Gorzkie kakao



Przygotowanie:


Śmietankę Łaciatą 30% podgrzej. Czekoladę połam na małe kawałki, zalej ją gorącą śmietanką, po chwili wymieszaj, czekolada i śmietanka powinny tworzyć gładką masę. Wsadź ją na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ulep z masy małe kulki (aby się nie pobrudzić możesz użyć jednorazowych rękawiczek), obtocz je w kakao, przechowuj w lodowce. Smacznego!



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
70
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0