Przepisy kulinarne

Dzieciaki, które wiedzą "z czym to się je"

Uczestnicy MasterChef Junior: Wiktoria Miłosz (11 lat), Patryk Konieczniak (11 lat) i Olivia Tomaszewska (12 lat) pod przewodnictwem Mateusza Gesslera, szaleją w kuchni Dzień Dobry TVN. Dzieciaki przygotowały: jajka po polsku, królika duszonego w sosie tymiankowym i gęsie wątróbki z gruszką. Zobaczcie, jak to robią profesjonaliści! Skorzystajcie z ich przepisów!

Jajka po polsku

Składniki:
8 jaj 
60 ml śmietany 30%
Szczypiorek
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka chrzanu
Masło klarowane 
Sól, pieprz

Przygotowanie: 
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przekrój wzdłuż ostrym nożem (razem ze skorupką).
Łyżeczką delikatnie wyjmij ze skorupek białka wraz z żółtkami i drobno pokrój.  Skorupek nie wyrzucaj.
Do miski przełóż jajka, dodaj śmietanę, chrzan i posiekany szczypiorek.
Dopraw solą i pieprzem, po czym połącz wszystkie składniki.
Gotowym farszem ostrożnie nadziewaj skorupki jaj.
Wyrównaj powierzchnię i obsyp bułką tartą.
Na rozgrzaną patelnię z masłem kładź jajka farszem do dołu i smaż aż się zarumienią.
Danie serwuj na roszponce w towarzystwie chrupkiego pieczywa.

Królik duszony w sosie tymiankowym

Składniki:
600 g combra z królika bez kości 
1 pęczek świeżego tymianku
100 ml białego wina
40 g masła klarowanego 
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka pieprzu czerwonego ziarnistego 
2 pory
Sól, pieprz biały

Przygotowanie: 
Królika oczyść z błon i osusz ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzej klarowane masło.
Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
Dodaj por pokrojony w talarki (wcześniej lekko posolony), odrobinę pieprzu, soli i jedną część białego wina.
Smaż, aż wino się zredukuje (około 2 minuty).
Dodaj drugą część wina, tymianek i podgrzaną śmietanę.
Mięso duś bez przykrycia około 5 minut aż sos będzie gęsty.
Przełóż królika do naczynia żaroodpornego, posyp czerwonym pieprzem i wstaw na 6 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.

Gęsie wątróbki z gruszką

Składniki:
300 g gęsich wątróbek 
1 gruszka (klapsa) 
100 g szalotki
2 łyżki masła klarowanego lub tłuszczu gęsi 
2 łyżki miodu
Sok z 1 limonki
Sól, pieprz

Przygotowanie: 
Wątróbki oczyść z błon i zgrubień, osusz na papierowym ręczniku.
Gruszki pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne i przesmaż z pokrojonymi szalotkami na rumiany kolor – odstaw na bok.
Wątróbkę obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu przez 2 minuty, wrzuć wcześniej przygotowaną gruszkę i szalotki, smaż jeszcze 1 minutę.
Pod koniec dodaj miód, skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
63
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0