Przepisy kulinarne

Dzieciaki do dzieła!

Jakub i Karol Grzybek zostali zapamiętani dzięki brawurowemu wykonaniu piosenki "Tanie dranie" w 2. edycji programu Mam Talent. Ci charyzmatyczni i uroczy bracia posiadają wiele talentów. Oprócz talentu wokalno-scenicznego posiadają talent kulinarny - specjalizują się w pieczeniu babeczek.

Krem z brokułów

Składniki:


600 g brokułów


300 g obranych i pokrojonych ziemniaków


1 cebula


3-4 marchewki


2-3 ząbki czosnku


200 g tartego sera Camembert


śmietanka


masło



Sposób przygotowania:


W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę - zeszklić. Wsypać pokrojoną marchewkę, ziemniaki, różyczki brokułów. Ugotować warzywa, wyjąć kilka różyczek brokułów w całości. Dodać przeciśnięty czosnek, ser, doprawić solą, pieprzem. Zmiksować zupę na krem, dosypać różyczki brokułów.



Szaszłyki z kurczaka

Składniki:


40 dkg filetów z piersi kurczaka


1 ząbek czosnku


7 łyżek oleju


3 łyżki soku z cytryny


1 łyżeczka łagodnej curry


1 duża marchewka


1 papryka czerwona obrana ze skóry


1 papryka zielona


2 małe cebule


6 plasterków boczku


sól, pieprz



Sposób przygotowania:


Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. obrany czosnek wycisnąć do miski, dodać 4 łyżki oleju, sok z cytryny, curry i wymieszać. Mięso ułożyć w marynacie, przykryć i odstawić na godzinkę.


Marchew obrać pokroić w plastry i wrzucić na trzy minuty do osolonej wrzącej wody. Papryki opalić na ogniu na czarny kolor, wstawić do miski i nakryć plastykową folią na 15 min. Umyć pod bieżącą wodą skóra odejdzie bez problemu wyciąć nasiona przekroić na większe kawałki.


Cebulę pokroić na ósemki. Wyjąć mięso i osączyć. Każdy kawałek mięsa zawinąć kawałkiem boczku. Nadziewać na przemian na patyczki szaszłykowe. Posypać solą i pieprzem.


Smażyć w pozostałej ilości oleju przez 10-12 minut często obracając i smarując marynatą. Podawać z dzikim ryżem lub kasza jaglaną



Sałatka owocowa z musli

Składniki:


1/2 świeżego ananasa ( jeśli ktoś woli to z puszki)


2 mango


2 jabłka


2 banany


10 dkg orzechów włoskich


10 dkg daktyli


2 kiwi puszka liczi w syropie


3 mandarynki


2 gruszki


kiść winogron


sok z cytryny


jogurt naturalny lub maślanka


100 g musli


1 pęczek mięty



Sposób przygotowania:


Ananasa i kiwi kroimy w kosteczkę, jabłka i gruszki na ósemki, mango w plasterki, banana na talarki. Mandarynki dzielimy na cząstki, liczi osączamy, winogrona dzielimy na pół. Orzechy i daktyle siekamy. Owoce skrapiamy cytryną. odstawiamy na 10 -15 minut. Owoce mieszamy  i przekładamy na zmianę z  jogurtem i musli dekorujemy miętą



Tosty francuskie z owocami i syropem klonowym

Składniki:


1 bułka chałka pokrojona w kromki


3 jajka


3 łyżki mleka


szczypta soli


masło do smażenia


miód, cynamon, cukier puder, konfitura, słodka śmietanka, owoce



Sposób przygotowania:


Ułóż kromki bułki chałki  na talerzy. W misce rozbełtaj jajka, mleko i sól. Rozgrzej masło na patelni. Każdą kromkę maczaj w mieszance mleczno - jajecznej, po czym wkładaj na rozgrzaną patelnię i smaż każdą stronę do zrumienienia, ok. 2-3 minuty i obracaj na drugą stronę. Po usmażeniu tosty można polać miodem, syropem klonowym albo śmietanką, posypać cukrem pudrem, cynamonem, cukrem waniliowym, jeść z konfiturami lub z owocami . Zawsze ze szklanką mleka.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
57
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0